Πολιτική

Σε θέσεις εκλογικής «μάχης» και στον νομό Κιλκίς τα κόμματα

Σε θέσεις εκλογικής «μάχης» «ακροβολίζονται» και σε τοπικό επίπεδο τα κόμματα εν όψει της επικείμενης διενεργείας βουλευτικών εκλογών στα τέλη Σεπτεμβρίου (20 ή 27).

Η βάσει τους Συντάγματος διενέργεια αυτών των εκλογών με το σύστημα της «κατάστασης» ή «λίστας» προσφέρει στους πλειοδοτήσαντες σε σταυρούς στις 25 Ιανουαρίου βουλευτές, όχι απλώς τον «πρώτο λόγο», αλλά την πρώτη θέση στα ψηφοδέλτια, άρα και το πλεονέκτημα σε σχέση με τις πιθανότητες εκλογής ή επανεκλογής.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται αφ’ ενός μεν στην σε ωρισμένες περιπτώσεις επιδίωξη υποψηφίων βουλευτών γιά θέση στο ψηφοδέλτιο… κατά τι καλύτερη από αυτήν των εκλογών του περασμένου Ιανουαρίου με επίκληση ειδικών λόγων, ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις απροθυμίας υποψηφίων στις ανωτέρω εκλογές να συμμετάσχουν και στις επικείμενες, αφ’ ετέρου δε στην μορφή που θα έχει το ψηφοδέλτιο του νεοσύστατου κόμματος της Λαϊκής Ενότητας ή Λαϊκής Αντιμνημονιακής Ενότητας (ΛΑΕ), που προέκυψε από την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, με την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Όσον αφορά στην πρώτη περίπτωση χαρακτηριστικό είναι, βάσει δημοσιογραφικών πληροφοριών, το παράδειγμα του Αναστασίου (Σούλη) Καζαντζίδη της ΝΔ που επιδιώκει «αναρρίχηση» στην δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου «πατώντας» σε δικαστικό κώλυμα του συνυποψηφίου του Ευαγγέλου Μπαλάσκα.

Το αντίστοιχο παράδειγμα της δεύτερης περίπτωση αφορά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες απροθυμία των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στις 25 Ιανουαρίου Σάββα Τσολάκη και Καλλιρόης Μπάντρα να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα.

Τέλος, η ΛΑΕ αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό. Είναι γνωστή, βεβαίως, η ισχυρή επιρροή, που ασκούσαν στα τεκταινόμενα του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο τα στελέχη τα οποία την συγκροτούν, όπως και η προσήλωσή τους στις πολιτικές αρχές, γιά την υπεράσπιση των οποίων ήλθαν σε ρήξη και σύγκρουση με τον υπόλοιπο ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, ανεξαρτήτως συνθέσεως το ζητούμενο από το νεοσύστατο κόμμα είναι το αν έχει να προσφέρει κάτι το διαφορετικό από την «πεπατημένη» του παλαιοκομματισμού, την οποία ακολούθησε μετά τις 25 Ιανουαρίου η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με αντιλήψεις και πρακτικές, που οδήγησαν στην πλήρη πολιτική μετάλλαξή της, με συνέπεια την διάσπαση του χώρου.

Και είναι λογικό να αντιμετωπίζεται κατ΄αρχάς με επιφυλακτικότητα τουλάχιστον έως ότου δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής της.

Οι υποψήφιοι βουλευτές που λόγω πρωτιάς σε σταυρούς προτίμησης στις εκλογές του Ιανουαρίου έχουν δεσμεύσει την πρώτη θέση στα ψηφοδέλτια των κομμάτων τους, εν όψει των αντιστοίχων του Σεπτεμβρίου είναι οι Γιώργος Γεωργαντάς (ΝΔ), Θόδωρος Παραστατίδης (ΣΥΡΙΖΑ) και Χρήστος Χατζησάββας (ΧΑ), Γιώργος Φραγγίδης (ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Φαχουρίδης (ΚΚΕ), Χριστόφορος Τουτουντζίδης («Ποτάμι»), Παναγιώτης Αλμασίδης (ΑΝΕΛ) και Αλεξάνδρα Στεφανίδου (ΚΙΔΗΣΟ, αν συμμετάσχει).

Γιά τις άλλες θέσεις στα ψηφοδέλτια το εντονώτερο ενδιαφέρον εστιάζεται σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όπου όλοι οι υποψήφιοι των προηγούμενων εκλογών δηλώνουν «παρών» ή «παρούσα» ενώ υπάρχουν και άλλοι «μνηστήρες», καθώς και στην ΛΑΕ, τα στελέχη της οποίας αναμένεται να «ανοίξουν τα χαρτιά» τους κατά την σημερινή πρώτη στον νομό σύσκεψη του νεοσύστατου κόμματος, στο Πολύκαστρο.

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει πληθώρα …θεωρητικών υποψηφίων, μεταξύ των οποίων και προσώπων που δεν είχαν εκδηλώσει ανάλογο ενδιαφέρον τον Ιανουάριο, ωστόσο, όμως, μέχρι στιγμής οι πάντες είναι επιφυλακτικοί.

Στο ΚΚΕ, κατά την πάγια επιλογή και τακτική δεν αναμενόνται θεαματικές μεταβολές, ως προς τα πρόσωπα, και το θέμα αφορά αποκλειστικώς και μόνον, τουλάχιστον βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, στην σειρά τους στο ψηφοδέλτιο.

Πιό πολλή προεκλογική δουλειά περιμένει το «Ποτάμι» το οποίο βρίσκεται σε αναζήτηση τουλάχιστον δύο υποψηφίων κυρίως από την περιοχή της Παιονίας.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα κόμματα, μέχρι στιγμής «ουδέν νεώτερον».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα