Κιλκισιώτικες κουβεντούλες

Εμμονή για… εύλογες απορίες

Σε περιοχές, όπου δεν υπάρχουν θάλασσα ή γλυκά νερά (λίμνες, ποταμοί, ρυάκια, δίαυλοι), είθισται, και αποτελεί και αυτό παράδοση, την ημέρα των Φώτων να τελείται ο Αγιασμός των υδάτων σε σιντριβάνι ή άλλη δημόσια δεξαμενή ύδατος σε σημείο εγγύς του κάθε ιερού ναού των εν λόγω περιοχών.

Σαν… τον σολομό, που «πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα», εδώ και μερικά χρόνια οι εκκλησιαστικές και αυτοδιοικητικές αρχές του Κιλκίς επιδεικνύουν μιάν εμμονική προσήλωση στην τέλεση του Αγιασμού των υδάτων σε ιδιωτικό κολυμβητήριο της έδρας του δήμου.

«Προσπερνούν», έτσι, την μακρά παράδοση της κεντρικής ενορίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς, να τελεί τον Αγιασμό σε ένα από τα σιντριβάνια του παρακειμένου πάρκου – «Κήπου», στην αμέσως προηγούμενη μορφή του, αλλά και παλαιότερα, πριν την πρώτη ανάπλασή του, σε κολυμβήθρα στο προαύλιο του φερωνύμου ιερού μητροπολιτικού ναού.

Προκειμένου δε η τελετή στο Κιλκίς να πραγματοποιείται στο ιδιωτικό κολυμβητήριο σε ώρα… «βολική» γιά όλους (11 ή 11.30 το πρωί), υφίσταται υποβάθμιση η αντίστοιχη στην λίμνη Δοϊράνη, που ορίζεται γιά… την 1 μετά το μεσημέρι, καθώς οι πάντες υποχρεώνονται… σε «αγώνα δρόμου», γιά να προλάβουν και την τελετή και τις όποιες άλλες υποχρεώσεις τους μετά από αυτήν!

Πού;

Στην Δοϊράνη, όπου, γιά πολλούς λόγους, η τελετή του Αγιασμού των υδάτων θα έπρεπε να προσελκύει τόσο κόσμο και βουτηχτές, ώστε να καταλαμβάνει μεταξύ των πρωτευουσών θέσεων στις ειδησεογραφικές αναφορές των μέσων ευρείας επικοινωνίας σε πανελλήνιο επίπεδο!

Χώρια που στην συνείδηση των Πανελλήνων, έχει «ριζώσει» και παγιωθεί η πεποίθηση, ότι δεν είναι σωστό να τελείται Αγιασμός υδάτων μετά το μεσημέρι.

Και είναι τόσο απλό, να αποφασισθεί η τέλεση του Αγιασμού των υδάτων σε διαμορφωμένο χώρο του εκ νέου αναπλασθέντος πάρκου – «Κήπου», «δυό βήματα» από τον ιερό μητροπολιτικό ναό, περί τις 10 με 10.30 το πρωί, προκειμένου, μετά, περί τις 11, να «πέσει το βάρος» στην τελετή της Δοϊράνης, ώστε ευλόγως να διερωτάται κανείς, τι «κλείνει» εδώ και μερικά χρόνια το «οπτικό πεδίο» των εκπροσώπων των εκκλησιαστικών και δημοτικών αρχόντων του Κιλκίς, έτσι που να μην «βλέπουν» αυτήν την λογική επιλογή.

Χώρια, που τους εκθέτει το παράδειγμα της εκκλησιαστικής αρχής, που εδρεύει στην Γουμένισσα, η οποία προλαβαίνει κάθε χρόνο από τις 10 έως τις 11.30 το πρωί να τελεί Αγιασμό των υδάτων στην ιστορική κρήνη της γραφικής κωμόπολης και σε δύο σημεία του ποταμού Αξιού, στην παλιά γέφυρα και στην τοποθεσία «Πλωτά», προβάλλοντας δεόντως και τις τρεις τελετές!

Εκτός πιά αν πίσω από την προαναφερθείσα εμμονή με το ιδιωτικό κολυμβητήριο… «παίζει κάτι άλλο», το οποίο γνωρίζουν μόνον στην ιερά μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου και στον δήμο Κιλκίς.

Περισσότερα

«Ούτε κόμμα ούτε αρχηγό»

«Δεν ψάχνω ούτε κόμμα ούτε αρχηγό», ήταν η λακωνική απάντηση του πρώην βουλευτή Κιλκίς και πρώην υπουργού Σάββα Τσιτουρίδη, όταν […]

Αεικίνητος

Στην πανελλήνια απεργία της Πέμπτης 16.3.23 συμμετέσχε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Παππάς. «Διεκδικούμε ασφάλεια στην εργασία, δικαιοσύνη και […]

«Καπνός»… από το δημαρχείο!

Καπνός χωρίς φωτιά δεν γίνεται. Τελευταία φαίνεται «καπνός»… από το δημαρχείο Κιλκίς! Και σύμφωνα με πληροφορίες, την «φωτιά» φέρεται να […]

Δείτε ακόμα