Πολιτική

Όχι δεν λιάζονται, ούτε εξαφανίζονται…

Toυ Ανέστη Θεοφιλίδη

Πρωινές αξημέρωτες διαδρομές με το υπεραστικό λεωφορείο να διασχίζει τα οργωμένα χωράφια πλησιάζοντας την πόλη.

Απέναντι, ο Ενέα, συγχωριανός, μετανάστης δεύτερης γενιάς, χωμένος μέσα στο βιβλίο με τις εξισώσεις πασχίζει να τελειώσει το μαθηματικό για να βρεί δουλειά.

Στις θέσεις δίπλα, και παραδίπλα, κυρίες με ανοιχτόχρωμα χαρακτηριστικά δείχνουν να έχουν τις ίδιες αγωνίες με μένα, με προορισμούς τις βιοτεχνίες στην άκρη της πόλης.

Έξω από την Σίνδο τα κρεμασμένα “πανώ” και τα πεταμένα ρούχα θυμίζουν τις στιγμές που ο δρόμος ήταν κατειλημμένος από διαμαρτυρόμενους αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε κοντινή δομή, τότε που το λεωφορείο αδυνατούσε να περάσει και χάναμε το μεροκάματο…τους τελευταίους μήνες είμαστε τυχεροί.

Πρωινή ενημέρωση απο το κινητό πριν καθήσω στο γκισέ για να ξαναδώ αυτούς τους ανθρώπους του λεωφορείου να απαριθμούν με αγωνία τα χαρτιά για την ανανέωση της άδειας διαμονής τους : ” Η Ελληνική Αστυνομία αντιμετώπισε, σήμερα, επεισόδια στο κέντρο υποδοχής και Ττυτοποίησης της Μόριας”.

Σίγουρα δυσάρεστο για όλους μας, αναλογίζομαι. Πραγματικά, φτάνοντας στα όρια μας ως κοινωνία, για πρώτη φορά μετά από χρόνια απραξίας αντικρύζουμε το πρόβλημα κατάματα.

Κάποιοι άνθρωποι σαν τον Ενέα, αυτοί για τους οποίους συντρέχουν σοβαροί λόγοι, θα μείνουν εδώ, θα ενσωματωθούν και θα προσφέρουν. Οι υπόλοιποι, θα πάρουν τον δρόμο της επιστροφής για την πατρίδα τους.

Κλειστά κέντρα προαναχώρησης με αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής, για ολιγοήμερη παραμονή. Εξέταση της αίτησης ασύλου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εαν δεν πληρούνται οι προυποθέσεις του νόμου, επαναπατρισμός.

Αποτελεσματική φυλαξη των συνόρων σε στεριά και θάλασσα για αποτροπή των νέων ροών. Δεν ήρθαν για να μείνουν όλοι, δεν μπορούν να μείνουν όλοι. Δεν λιάζονται, ούτε εξαφανίζονται..

*Πληροφορικού, τομεάρχη μεταναστευτικής πολιτικής της ΝΟΔΕ Κιλκίς, μέλους του μητρώου στελεχών της ΝΔ. (ΕργάσΘηκε) τα τελευταία έξι χρόνια στην λήψη βιομετρικών δεδομένων της διεύθυνσης αλλοδαπών και μετανάστευσης νομού Θεσσαλονίκης

Περισσότερα
Δείτε ακόμα