Θ.Βαφειάδης: «Κύριε δήμαρχε, λειτουργείτε μόνο… καθοδηγούμενος» (Βίντεο)
Ιδιαιτέρως αιχμηρή και καυστική κριτική στην διοίκηση του δήμου Κιλκίς άσκησε, κατά την διάρκεια της διά τηλεδιασκέψεως συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Παρασκευής 20.8.21, ο δημοτικός σύμβουλος Θόδωρος Βαφειάδης.
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Βαφειάδης αναφέρθηκε στις καταστρεπτικές πυρκαϊές, κάνοντας λόγο γιά «εικόνα» που «προκάλεσε φόβο και ανησυχία και στο Κιλκίς, καθώς δεν έχει τελειώσει η περίοδος πυροπροστασίας, έστω και μικρής, γύρω από δασικές περιοχές για την οποία αρμόδιοι είναι ο δήμος και το δασαρχείο». «Σκεφθείτε», συνέχισε ο κ. Βαφειάδης, «τι θα συνέβαινε, αν μία πυρκαϊά δεν αντιμετωπιζόταν εγκαίρως εξ αιτίας της γραφειοκρατίας. Ο δήμος δεν πρέπει να αρκείται στα όποια κρατικά κονδύλια και να περιμένει αυτά, αλλά οφείλει να λαμβάνει μέτρα με τα δικά του μέσα (μηχανήματα, εξοπλισμό), από την στιγμή που γνωρίζει από ημέρες πριν τις προβλέψεις και προειδοποιήσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας γιά κίνδυνο πυρκαϊάς λόγω του παρατεταμένου έντονου καύσωνα. Οφείλει δηλαδή να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση. Δυστυχώς επαναπαύεται στο πλαίσιο δράσεων, που του ορίζει η αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, γι’ αυτό και η περίοδος πυροπροστασίας δεν έχει τελειώσει. Και ερωτώ: Τι νόημα έχει η πυροπροστασία …το Φθινόπωρο;”.
“Καθοδηγούμενος»
Ο κ.Βαφειάδης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση και γιά το θέμα της ενημερωτικής εκστρατείας γιά τους εμβολιασμούς: «Προ τριμήνου ο δήμαρχος δεν έκανε πράξη την αναγγελία σύσκεψης με τους επικεφαλής των συνδυασμών, με σκοπό μία εκ μέρους του δήμου ενημερωτική εκστρατεία υπέρ των εμβολιασμών, σύσκεψη γιά την οποία είχαν συμφωνήσει όλοι, ενώ και εγώ κατέθεσα σχετική πρόταση. Και αίφνης μόλις η κυβέρνηση έστειλε πριν λίγο διάστημα σχετικό έγγραφο, …ως δια μαγείας ο κύριος δήμαρχος έσπευσε για την υλοποίηση! Κατ’ εμέ ο κ. Κυριακίδης λειτουργεί μόνο …καθοδηγούμενος. Δεν έχει ούτε την αίσθηση ούτε το ένστικτο να αναλάβει πρωτοβουλία από μόνος του».
«Ρουσφέτι …στο ευατό σας»
Αντικείμενο της «σκληρής» κριτικής του κ. Βαφειάδη απετέλεσε και το θέμα του καθαρισμού οικοπέδων του Κιλκίς από τον δήμο: «Χαίρομαι που ο δήμος ανέλαβε πρωτοβουλία γιά τον καθαρισμό των οικοπέδων από την πυκνή βλάστηση, που τα καθιστά υγειονομικές «βόμβες» και «πηγή» κινδύνων πρόκλησης πυρκαϊάς. Όμως, είναι …τυχαίο» το ότι η αρχή έγινε με οικόπεδο που συνορεύει με την κατοικία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, όπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο του δημοσιογραφικού συγκροτήματος του «Μαχητή»; Δηλαδή κάνατε ρουσφέτι …στον ίδιο σας τον εαυτό;
«Αναρωτηθήκατε γιατί έφυγαν;»
Σε ό,τι αφορά στην κινητικότητα υπαλλήλων, ο κ. Βαφειάδης άσκησε κριτική στο ότι ο δήμος δεν την αξιοποιεί ως «εργαλείο», που προσφέρει πλεονέκτημα: «Ο κ. δήμαρχος είπε, ότι απέστειλε έγγραφο στο κεντρικό όργανο των δήμων (σ.σ.: ΚΕΔΕ) γιά την κινητικότητα, με αφορμή το ότι έφυγαν από τον δήμο Κιλκίς κάποιοι υπάλληλοι. Αναρωτήθηκε γιατί αυτοί θέλησαν να φύγουν; Σας πείραζε να χρησιμοποιήσετε αυτό το χρήσιμο «εργαλείο» ως πλεονέκτημα, ώστε να στελεχωθεί ο δήμος από υπαλλήλους και να καλύψει ανάγκες του; Λέγω, λοιπόν, ότι κάτι συμβαίνει με τον δήμο Κιλκίς: Δεν έρχεται κανένας υπάλληλος, δεν κάνουμε καμμία κίνηση να προσελκύσουμε κανένα».
«Ψευδές μήνυμα»
Ο πολιτισμός απετέλεσε το επόμενο σημείο εστίασης της κριτικής του κ. Βαφειάδη: «Παρακολουθώ εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα στον χώρο του πολιτισμού και έχω κατ’ επανάληψιν απονείμει εύσημα στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θέμι Κοσμίδη. Όμως, είναι λυπηρό να «περνά» ο δήμος το ψευδές μήνυμα γιά κάποιες εκδηλώσεις, ότι είναι δικές του, από την στιγμή που αυτές διοργανώνονται από εταιρίες παραγωγής, που απλώς μισθώνουν το θέατρο λόφου Αγίου Γεωργίου. Το ίδιο λυπεί και το να ακούει κανείς, ότι ο δήμος είναι δήθεν διοργανωτής π.χ. συναυλίας με την Άννα Βίσση με εισιτήριο είκοσι ευρώ. Όταν εσείς φέρνετε «ονόματα» και βάζετε εισιτήριο είκοσι ευρώ, θα πρέπει να αναλαμβάνετε και τις ευθύνες σας, ιδίως τώρα κατά την κρίσιμη υγειονομική συγκυρία, γιά την αθρόα προσέλευση κόσμου στον χώρο της εκδήλωσης, που πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες διάδοσης του νέου κορωνοϊού. Μπορεί γιά επικοινωνιακούς λόγους να κάνετε αυτό που κάνετε με την μετάκληση «ονομάτων», όμως να το κάνετε σωστά, ώστε να μην προκύπτει κανένας κίνδυνος μετάδοσης του ιού, και τις αρχαίες τραγωδίες, που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων, να ακολουθήσει μία σύγχρονη μεγάλη τραγωδία. Ευχαρίστως να προσφέρω προσωπικές υπηρεσίες στο να διοργανώνονται σωστά τέτοιες εκδηλώσεις, τόσο από επικοινωνιακής όσο και από υγειονομικής πλευράς».
«Κάτι δεν πάει καλά»
«Επίλογο» της ομιλίας του κ. Βαφειάδη απετέλεσαν τα προβλήματα ύδρευσης, που αντιμετώπισαν οικισμοί του δήμου κατά την διάρκεια του καύσωνος: «Είναι λυπηρό κατά την διάρκεια του καύσωνος οικισμοί να μην έχουν νερό όχι επιί ώρες αλλά επί ημέρες. «Χτυπητά» παραδείγματα Ίσωμα, Ριζανά, Μελάνθιο και Κοιλάδι με τις πολλές διακοπές υδροδότησης καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο. Και τούτο, επειδή κάτι δεν πάει καλά στην υπηρεσία ύδρευσης. Επειδή γνωρίζω τα της περιοχής των Κρουσίων, θεωρώ ότι η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης Κιλκίς (ΔΕΥΑΚ) δεν έκανε σωστά την δουλειά της κατά το επίμαχο διάστημα». Στο σημείο αυτό ο κ. Βαφειάδης αναφέρθηκε στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Βασίλη Καραμπίδη εκφράζοντας την εκτίμησή του για το πρόσωπό του, αλλά ασκώντας του κριτική γιά το εν λόγω θέμα: «Γνωρίζετε το πόσο σας εκτιμώ ως αυτοδιοικητικό παράγοντα και ως άνθρωπο, αλλά το τελευταίο διάστημα τα δίκτυα ύδρευσης των προαναφερθέντων οικισμών είναι εκτός λειτουργίας εξ αιτίας βλαβών στις γεωτρήσεις τους, που είναι επιτακτικώς αναγκαίο να επισκευασθούν».
Δημ.Κυριακίδης: «Κάποιοι αναζητούν τρόπους προώθησης μικροπολιτικής»
Τα «πυρά» της κριτικής του δημοτικού συμβούλου Θόδωρου Βαφειάδη κατά την διάρκεια της διά τηλεδιασκέψεως συνεδριάσεως του δημοτικού συμβουλίου της Παρασκευής 20.8.21 «ανταπέδωσε» στην απάντησή του ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης.
«Δεν πάμε γιά Οκτώβριο»
Η αρχή έγινε με αναφορά στο θέμα της αντιπυρικής περιόδου: « Γιά το συγκεκριμένο έργο προβλέπεται ολοκλήρωση εντός τριμήνου από την υπογραφή της σύμβασης . Η προϋπόθεση αυτή ισχύει εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ η πρακτική «λέγει», ότι οι περισσότερες συμβάσεις ολοκληρώνονται πριν την παρέλευση του εν λόγω διαστήματος. Άρα δεν «πάμε» γιά Οκτώβριο. Οι φετινές συμβάσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί, με εξαίρεση μία στις Μουριές λόγω της διαταγής της πολιτικής προστασίας να μην παραμένουν μηχανήματα και προσωπικό μέσα στα περιαστικά δάση γιά λόγους προστασίας του περιβάλλοντος. Με τις επόμενες συμβάσεις με το δασαρχείο για αντιπυρικές περιόδους θα φροντίσουμε να αφαιρεθεί η δέσμευση της τριμηνιαίας ολοκλήρωσης, και αυτές να ολοκληρώνονται εντός δεκαπέντε ημερών από την υπογραφή, κάτι το οποίο εμείς πρέπει να αναδείξουμε».
«Προωθούν μικροπολιτική»
Ακολούθως ο κ. Κυριακίδης απάντησε στο θέμα του καθαρισμού οικοπέδων: «Προέχει να καθαρίσουμε τα οικόπεδα, γιά τα οποία οι ιδιοκτήτες είτε αδιαφορούν είτε αδυνατούν να καθαρίσουν από μόνοι τους. Μέχρι στιγμής καθαρίστηκαν δύο, που είχαν μετατραπεί σε …«ζούγκλα», με εισήγηση της επιτροπής πολιτικής προστασίας. Αυτό θα συνεχισθεί και με όλα τα άλλα, έως ότου εξαντληθεί το σχετικό κονδύλιο, το οποίο για πρώτη φορά διατέθηκε. Αντί, λοιπόν, να αναζητούμε τρόπους βελτίωσης και αναβάθμισης πραγμάτων κάποιοι αναζητούν τρόπους προώθησης μικροπολιτικής («τι έγινε ή δεν έγινε», «γιατί αυτό και όχι εκείνο»), και όσοι λειτουργούν με τέτοια νοοτροπία, καλόν είναι που λαμβάνουν περισσότερη ώρα τον λόγο διότι έτσι εκτίθενται περισσότερο με αυτά που λένε».
«Όχι …“κάποιοι”»
Οι τελευταίες αναφορές προκάλεσαν την αντίδραση του Θόδωρου Βαφειάδη γιά τον μη κατονομασμό του από τον κ. Κυριακίδη: «Να έχετε το σθένος, κύριε δήμαρχε, να λέτε κύριε Βαφειάδη, όχι “κάποιοι”».
«Δεν ψηφίζουμε εμείς τους νόμους»
Κατόπιν, ο δήμαρχος Κιλκίς απάντησε στην κριτική γιά την κινητικότητα: «Πόσοι υπάλληλοι έφυγαν από τον δήμο τα προηγούμενα χρόνια; Και πόσοι υπάλληλοι είχαν την δυνατότητα να έλθουν στον δήμο; Γιά πρώτη φορά έγιναν ενέργειες και ήλθαν υπάλληλοι σ’ αυτόν. Είναι εννέα με την κινητικότητα του 2020, και μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αίτηση άλλοι δέκα. Κάποιοι άλλοι, που έχουν το δικαίωμα από τον νόμο, κάνουν την επιλογή τους. Ξέρουμε, ότι η στελέχωση, ο φόρτος εργασίας, η «πολυφωνία» στους νόμους είναι παράγοντες, που κινητοποιούν τους υπαλλήλους, στο να ζητούν μετακίνηση σε άλλες υπηρεσίες. Όμως, εμείς δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους νόμους, δεν τους ψηφίζουμε εμείς. Εμείς ζητούμε από την κυβέρνηση και κάθε υπουργείο, να κάνουν δεκτές τις αιτήσεις αυτών, που θέλουν να έλθουν στο δήμο. Και όταν υπάρχει άρνηση από την κεντρική διοίκηση, προσπαθούμε να διεκδικήσουμε αυτό που ζητούμε μέσω της περιφερείας Κ.Μακεδονίας. Τα προβλήματα με την κινητικότητα επιτάθηκαν από την υγειονομική κρίση, οπότε οι υπάλληλοι ορθώς και δικαίως έκαναν χρήση των όσων ορίζει ο νόμος, ώστε να εξυπηρετήσουν τις διάφορες ανάγκες τους και την υγεία τους, ιδίως οι υπάλληλοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Πιστεύω ότι, παρά τα εν λόγω προβλήματα και την κρίση, ο δήμος κατάφερε και έκανε πράγματα σ’ αυτόν τον τομέα, και μάλιστα περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά».
«Θετικό πρόσημο»
Εν συνεχεία o κ. Κυριακίδης διατύπωσε τον αντίλογό του για το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι»: «Υπάρχουν στο πρόγραμμα εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο, που σημαίνει ότι διοργανώνονται με δαπάνη του δήμου, ενώ χάρη στην δική μας ετοιμότητα και στις συνθήκες στο θέατρο λόφου Αγίου Γεωργίου αυτό καθίσταται ελκυστικό σε ιδιώτες διοργανωτές, που έτσι επιλέγουν τον δήμο μας γιά την διοργάνωσή τους, φυσικά με εισιτήριο. Σε σχέση με τέτοιες εκδηλώσεις, ο δήμος παρουσιάζει θετικό πρόσημο. Είμαστε μέσα στις τρεις όλες και όλες περιοχές της Β.Ελλάδος, στις οποίες διοργανώθηκαν εκδηλώσεις, όπως θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, με κορυφαία «ονόματα». Όσο για το εισιτήριο, πουθενά δεν διοργανώνονται τέτοιου επιπέδου εκδηλώσεις, χωρίς αυτό (π.χ. φεστιβάλ Κασσάνδρας στο θέατρο της Σίβηρης). Εδώ από τις εικοσιέξι εκδηλώσεις οι δεκατέσσερες ήταν δωρεάν, ενώ πέρυσι οι δέκα από τις δεκαπέντε. Μέσω αυτών υπάρχει σημαντική προβολή του δήμου Κιλκίς προς τα έξω . Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, έχουν ήδη ξεπεράσει τις 16.000 θεατών-ακροατών, όταν στο φεστιβάλ Επταπυργίου Θεσσαλονίκη προσήλθαν 8000 σε είκοσι εκδηλώσεις.
«Δεν μας το επέβαλαν»
Ο κ. Κυριακίδης απάντησε και στην κριτική του κ.Βαφειάδη γιά τους εμβολιασμούς: « Η δημοτική αρχή προορίζεται να υπηρετεί τους πολίτες. Είναι θετικό και προς το συμφέρον του δήμου, ότι προτάσεις γιά την ενημερωτική εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού κατατέθηκαν προ καιρού, συμπεριλαμβανομένης αυτής του κ. Βαφειάδη. Απλώς εμείς δεν μπορούμε να ενεργήσουμε έξω από το υφιστάμενο πλαίσιο. Ως γνωστόν, η πρόταση του κ. Βαφειάδη είχε υποβληθεί τον Απρίλιο, λίγο μετά την εντός του Μαρτίου έναρξη του συστηματικού εμβολιασμού ηλικιωμένων συμπολιτών. Η «πλατφόρμα» γιά τους νεώτερους «άνοιξε» την 1η Μαΐου, και έπρεπε να ολοκληρωθεί γιά όλους, ώστε να ξέρουμε τα δεδομένα. Αρχικώς η προσέλευση γιά εμβολιασμό υπήρξε εντυπωσιακή, στην συνέχεια, όμως, ακολούθησε φθίνουσα πορεία, ενώ υπάρχει έκδηλη απροθυμία ανάμεσα στους νέους. Γι’ αυτό και προχωρήσαμε αμέσως στις κινήσεις γιά την ενημερωτική εκστρατεία, και όχι επειδή μας το επέβαλε η κυβέρνηση. Όταν προσφάτως μας επισκέφθηκε ο υφυπουργός εσωτερικών, αρμόδιος γιά Μακεδονία και Θράκη Σταύρος Καλαφάτης, με σκοπό την προώθηση της ενημερωτικής εκστρατείας, εξεπλάγη θετικώς, όταν διαπίστωσε, ότι όλα, όσα ήθελε να μας συστήσει, εμείς τα είχαμε ήδη κάνει δέκα ημέρες νωρίτερα. Και τα κάναμε όχι, όπως είπα, επειδή μας τα επέβαλε η κυβέρνηση, αλλά διότι αυτό επέβαλλε η τακτική εκείνη την περίοδο. Όλα δε έγιναν οργανωμένα και συντονισμένα. Δυστυχώς, δεν υπήρξε συνέχεια στην συμφωνηθείσα συμμετοχή των επικεφαλής των συνδυασμών στον σχεδιασμό της ενημερωτικής εκστρατείας. Υπάρχουν υποχρεώσεις και ανάγκες, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση μόνο λόγοι υγείας θα δικαιολογούσαν μη ενεργοποίηση της συμφωνίας γιά ενημερωτική εκστρατεία υπέρ των εμβολιασμών σε ενωτικό πνεύμα».
Β.Καραμπίδης: «Αν η ΔΕΥΑ Κιλκίς ήταν «ανέτοιμη» δεν θα είχε λύσει τα προβλήματα από τον καύσωνα»
Την «σκληρή» κριτική, που άσκησε στην ΔΕΥΑ Κιλκίς κατά την διάρκεια της διά τηλεδιασκέψεως συνεδριάσεως του δημοτικού συμβουλίου της Παρασκευής 20.8.21, ο δημοτικός σύμβουλος Θόδωρος Βαφειάδης, με αφορμή προβλήματα που ανέκυψαν στα δίκτυα ύδρευσης στα Κρούσια κατά την διάρκεια του καύσωνα, αντικρούει ο πρόεδρος της επιχείρησης Βασίλης Καραμπίδης.
Στην απάντησή του κατά την εν λόγω συνεδρίαση ο κ.Καραμπίδης τόνισε, μεταξύ άλλων:
«Η ΔΕΥΑΚ δεν ήταν ανέτοιμη κατά την περίοδο του καύσωνα. Διότι, αν ήταν ανέτοιμη, δεν θα μπορούσε να λύσει τα προβλήματα υδροδότησης οικισμών των Κρουσίων. Είχαμε προετοιμασθεί εδώ και τρεις μήνες και είχαμε ανορύξει και εξοπλίσει την γεώτρηση, η οποία, εν τέλει, έλυσε το πρόβλημα. Ατυχώς, τις ημέρες του έντονου καύσωνα κατεστράφη η αντλία του Ισώματος. Αυτό αντιμετωπίσθηκε μέσα σε δύο ημέρες, με εξαγωγή και αντικατάσταση της αντλίας.
Το διήμερο των εργασιών καλύψαμε, με βυτιοφόρο όχημα τις ανάγκες Ισώματος, Ριζανών και Θεοδοσίων. Το ότι η γεώτρηση δεν λειτούργησε από την πρώτη ημέρα, οφείλεται στο ότι είχε γεμίσει από σφήκες και μέλισσες, και χρειάσθηκε να καθαρισθεί με τον κατάλληλο τρόπο. Επίσης, στην συγκεκριμένη περιοχή κάναμε «καλλιέργεια» πηγών. Από την τρίτη ημέρα οι τρείς δεξαμενές ήταν πλέον γεμάτες. Δεν υπάρχει κανένα θέμα, και έχουμε προγραμματίσει και σειρά άλλων παρεμβάσεων. Έτσι, θα τεθούν σε λειτουργία και οι παλιές γεωτρήσεις, κάτι για το οποίο χρειάζεται απλώς λίγος χρόνος για την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού.
«Τίποτε στην τύχη»
Δεν αφήσαμε τίποτε στην τύχη. Δεξαμενές, που δεν λειτουργούσαν, τέθηκαν εκ νέου σε λειτουργία. Έχει γίνει πολλή δουλειά. Ρωτήστε, αν θέλετε, τους τοπικούς προέδρους γιά το πως αντιμετωπίσθηκε το πρόβλημα και για το αν είναι ευχαριστημένοι ή όχι.
Όσο για τα φίλτρα της εγκατάστασης της Αντιγονείας, από την οποία υδρεύονται οκτώ οικισμοί και άλλοι έξι στα Κρούσια, το πρόβλημα έχει να κάνει με το ότι τα νερά είναι σιδηρούχα και μαγγανιούχα, γι’ αυτό και το σύστημα φίλτρων μπορεί ανά πάσαν στιγμήν να δημιουργεί πρόβλημα. Το συγκεκριμένο το αντιμετωπίσαμε κατά τον καλύτερο τρόπο. Προσπαθούμε δε να ανορύξουμε και άλλες γεωτρήσεις και να αγοράσουμε μιάν ιδιωτική, ώστε να μην υφίσταται πλέον κανένα πρόβλημα. Χάρη δε στην αξιοποίηση της παλιάς γεώτρησης στο Γερακαριό, τροφοδοτήσαμε το πηγάδι του Κοιλαδίου, βγάζοντας τρία χωριά από το σύστημα της Αντιγονείας, με επακόλουθο να μείνουν σ’ αυτό πέντε. Επίσης, αντιμετωπίσθηκε το πρόβλημα στον Άγιο Αντώνιο, με την δυσλειτουργία των φίλτρων. Αυτή ήταν η αιτία που το πρόβλημα ήταν πιό έντονο στον Άγιο Μάρκο (επτά ημέρες), η αδυναμία, δηλαδή, επαρκούς αποσιδήρωσης του νερού.
«Δεν γινόταν καλύτερα»
Σε όλο τον δήμο τα όποια προβλήματα οφείλονταν στις διακοπές ρευματοδότησης εξ αιτίας πτώσεως κεραυνών ή βλαβών στο δίκτυο της ΔΕΗ.
Σε γενικές γραμμές δεν νομίζω, ότι μπορούσε να αντιμετωπισθεί κατά καλύτερο τρόπο η κατάσταση. Το ότι χρειάζονται κάποιες παρεμβάσεις στα δίκτυα γιά ακόμη καλύτερη απόδοση, ώστε να περισσέψουν τα νερά, είναι δεδομένο.
Απλώς για όλα αυτά χρειάζονται και χρόνο και χρήματα».