Πολιτική

Θ.Βαφειάδης: «Επείγοντα εποχικά θέματα του δήμου Κιλκίς που θέλουν άμεση αντιμετώπιση»

Την έλλειψη νερού σε χωριά των Κρουσίων και τα μέτρα πυροπροστασίας επισημαίνει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κιλκίς, Θεόδωρος Βαφειάδης, με επιστολή του προς το δήμαρχο Κιλκίς Δημήτριο Κυριακίδη, στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς, και τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Επισημαίνω το αυτονόητο ότι ακραία εποχικά φαινόμενα, είτε καλοκαίρι, είτε χειμώνα, δείχνουν την οργάνωση ή τη γύμνια μιας δημοτικής αρχής σε ό,τι αφορά στην πρόληψη προβλημάτων που θα προέκυπταν λόγω αυτών των φαινομένων. Τα θέτω εν ολίγοις:

Έλλειψη νερού σε οικισμούς του δήμου μας

Αρχής γενομένης από το Μελάνθιο όπου καταγράφηκε σημαντική έλλειψη νερού για κάθε χρήση και εξ αυτού έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων, τα προβλήματα συνεχίζονται και στο Ίσωμα και στα Ριζανά, όπου η έλλειψη νερού βρίσκεται σε πραγματικά απάνθρωπο βαθμό. Δεν υπάρχει νερό για τις ανάγκες των κατοίκων και για την πόση ζώων και για το πότισμα των κήπων. Και αυτό από ό,τι φαίνεται θα διαρκέσει για πολύ καιρό ακόμη.

Δε θα αναλύσω τις αιτίες, όπως κάκιστη συντήρηση γεωτρήσεων, ούτε τις προσωρινές, αλλά αναγκαίες λύσεις που θα μπορούσαν να βρεθούν, όπως μεταφορά νερού με υδροφόρες. Οι αρμόδιοι οφείλουν να τα γνωρίζουν όλα αυτά και αν δεν τα γνωρίζουν κακώς κατέχουν τις θέσεις ευθύνης που βρίσκονται. Εγώ απλώς επισημαίνω το πρόβλημα και καλώ όποιον από τους αρμόδιους που φέρουν ευθύνη απέναντι στους κατοίκους των οικισμών που έχουν τέτοια προβλήματα να πάει να μείνει μαζί τους για μια εβδομάδα για να καταλάβει τι σημαίνει να ζεις χωρίς νερό.

Μέτρα πυροπροστασίας

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην Ελλάδα εφέτος και έχουν ως συνέπεια να κατακαίγονται μεγάλες εκτάσεις στην πατρίδα αναδεικνύουν την ανάγκη λήψης σειράς μέτρων για την προστασία δασών και αγρών, ακόμη και σπιτιών, από πιθανές πυρκαϊές.

Αυτά όλα έπρεπε να γίνουν προληπτικά πολύ καιρό πριν εφόσον από την Πολιτική Προστασία διατίθεται ένα σημαντικό ποσόν για πυροπροστασία και όπως εκτιμώ τουλάχιστον το 85% αυτού του ποσού ουδέποτε καταναλώθηκε, άρα δεν έγιναν οι αναγκαίες προβλεπόμενες εργασίες.

Τώρα θα έπρεπε να υπάρχει η απόλυτη ετοιμότητα. Κανένας και ποτέ δεν ξέρει που θα χτυπήσει ο ανεύθυνος, ο εγκληματίας, ο σαμποτέρ, ο αμελής, ακόμη και ο κεραυνός σε μια καλοκαιρινή καταιγίδα.

Τα μέτρα πυροπροστασίας είναι γνωστά και δε χρειάζεται να τα αναφέρω. Αναφέρω όμως την καταγεγραμμένη αμέλεια και αδυναμία της δημοτικής αρχής για πρόληψη. Έχουμε στο δήμο Κιλκίς δύο ορεινούς όγκους, Μπέλες και Κρούσια, και αρκετά μικρότερα βουνά ή λόφους που χρήζουν προληπτικών ενεργειών κατά των πυρκαϊών.

Ακόμη και ο εμβληματικός λόφος Κιλκίς είναι γεμάτος ξερόχορτα και ακαθάριστος και με ένα σπίρτο κινδυνεύει να καεί ολοσχερώς και να απειλήσει μέχρι και σπίτια.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα