Τα μνημεία διηγούνται Ιστορία… – Μνημείο σε ανάμνηση της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου το 1999 στο Πολύκαστρο

Αρθρογραφία /

Έρευνα – παρουσίαση: Θεόδωρος Π. Μποράκης

Το μνημείο έχει τη μορφή εξάπλευρης στήλης με τετράπλευρη βάση. Είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο και βρίσκεται στον νομό Κιλκίς, στην ανατολική είσοδο της κωμόπολης  Πολύκαστρο, στη συμβολή των οδών Σταδίου – 21ης Ιουνίου και Δοϊράνης.

Στην όψη της βάσης, κάτω από τον μεταλλικό βυζαντινό θυρεό, αναγράφεται με ανάγλυφα μεταλλικά γράμματα: “Σε ανάμνηση της επίσκεψης του Παναγιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως – Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου 19 Μαρτίου 1999 – Ανεγέρθη τον Ιούλιο 2010 – Δήμος Πολυκάστρου”.

Στις 3 υπόλοιπες πλευρές της βάσης απεικονίζονται μεταλλικές ανάγλυφες λεπτομέρειες από τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και της Σχολής της Χάλκης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος – Γεννήθηκε το 1940 στην Ίμβρο και το κατά κόσμο όνομά του είναι Δημήτριος Αρχοντώνης. Η Αυτού Παναγιότης ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξελέγη τον Οκτώβριο του 1991 Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης-Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης. Είναι ο 270ος Αρχιεπίσκοπος στην ιστορία 2000 χρόνων της Εκκλησίας που ίδρυσε ο Απόστολος Ανδρέας. Η προσωπική εμπειρία και η θεολογική κατάρτιση του Οικουμενικού Πατριάρχη τού παρέχει μια μοναδική προοπτική στις οικουμενικές σχέσεις και στα θέματα περιβάλλοντος. Η Αυτού Παναγιότης έχει εργαστεί ακούραστα για την συμφιλίωση μεταξύ των χριστιανικών Εκκλησιών και έχει αποκτήσει διεθνή φήμη για την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευαισθησίας σε όλο τον κόσμο. Έχει εργαστεί για την προώθηση της συμφιλίωσης με την ρωμαιοκαθολική και την αγγλικανική Εκκλησία, καθώς και με άλλα δόγματα, μέσω των θεολογικών διαλόγων και τις προσωπικές επαφές του με τους αντίστοιχους ηγέτες, ώστε να αντιμετωπίσουν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Διατηρεί στενή συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και έχει υπηρετήσει στην Εκτελεστική και την Κεντρική Επιτροπή του, καθώς και στην Επιτροπή Πίστης και Τάξης. Επιπλέον, με δική του πρωτοβουλία έχει προκαλέσει πολλές διεθνείς συναντήσεις και συζητήσεις με Μουσουλμάνους και Ιουδαίους ηγέτες, σε μια προσπάθεια να προωθήσει τον αμοιβαίο σεβασμό και τη θρησκευτική ελευθερία σε παγκόσμιο επίπεδο, και γι’ αυτό ενισχύει δυναμικά τις διαθρησκειακές συναντήσεις σε όλον τον κόσμο. Τέλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει πρωτοστατήσει για την ιστορική επαναλειτουργία της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας και της Αυτόνομης Εκκλησίας της Εσθονίας, παρέχοντας την πνευματική και ηθική υποστήριξη σε πολλές παραδοσιακά Ορθόδοξες χώρες, οι οποίες εξήλθαν δεκαετιών θρησκευτικών διωγμών πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα.

Γλύπτης του μνημείου – Το μνημείο κατασκεύασε ο κ. Γεώργιος Κικώτης (http://www.kikotis.gr). Ο γλύπτης γεννήθηκε το 1968 στην Άλμα – Άτα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ζει και εργάζεται στο Ωραιόκαστρο – Μεσαίο Θεσσαλονίκης όπου διατηρεί δικό του εργαστήριο γλυπτικής. Ταυτόχρονα εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση σαν εικαστικός. Ο καλλιτέχνης έχει στο ενεργητικό του γύρω στα 50 έργα σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα γλυπτά έργα του καλλιτέχνη βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Ρωσία, Γερμανία, Αγγλία, ΗΠΑ, Γεωργία, Καζακστάν και Αυστραλία.

Πηγές:

Ιστοσελίδα Ιεράς Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου.

Ιστοσελίδα του γλύπτη Γεώργιου Κικώτη.

Περισσότερα

Ο ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ ΜΑΡΤΥΡΑΣ, ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ – Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ, ΤΟ ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

Ο Βίος και το μαρτύριο του Αγίου Τρύφωνα Την 1η Φεβρουαρίου κάθε χρόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία μας εορτάζει και τιμά […]

Δείτε ακόμα

Γ. Γεωργαντάς στα εγκαίνια της Zootechnia: Το Μάρτιο στον αέρα οι διαγωνισμοί για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

Κλείνει η μεγαλύτερη εκκρεμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας Ως μια ευκαιρία επανεκκίνησης της ελληνικής κτηνοτροφίας, χοιροτροφίας, πτηνοτροφίας και αλιείας χαρακτήρισε την […]