Αρθρογραφία

Αποδράσεις στη φύση της Παιονίας «Η λίμνη Μεταλλείου»

Έρευνα – παρουσίαση: Θεόδωρος Π. Μποράκης

Η Λίμνη Μεταλλείου είναι τεχνητή λίμνη που βρίσκεται στον νομό Κιλκίς, στον Δήμο Παιονίας, κοντά στην Αξιούπολη και το χωριό Πηγή. Δημιουργήθηκε την περίοδο 1996 – 1998 έπειτα από κατασκευή φράγματος στον ποταμό Μέγα Ρέμα (Κοτζά ντερέ), παραπόταμο του Αξιού. Η λίμνη έχει μήκος 2 χλμ και μέγιστο βάθος 35 μέτρα.

Κατά τον Α’ Π.Π. στην περιοχή της τεχνιτής λίμνης οι Γάλλοι είχαν κατασκευάσει σιδηροδρομική γραμμή (ντεκοβίλ) για τις ανάγκες των πολεμικών επιχειρήσεων 1918 – 1924. Το μικρό αυτό τρένο ξεκινούσε από την Αξιούπολη, περνούσε από το χωριό Πηγή και μέσω του παραπόταμου Μεγάλο Ρέμα (Κοτζά ντερέ) έφτανε στο χωριό Σκρά όπου διεξάγονταν οι μάχες κατά του Γερμανο-βουλγαρικού στρατού. Ίχνη της γραμμής υπάρχουν ακόμη στην ευρύτερη περιοχή.

Πληροφορίες αναφέρουν για τον Αλέξη Ζορμπά, μυθιστορηματικό ήρωα του Νίκου Καζαντζάκη, πως εργάστηκε για ένα διάστημα στα μεταλλεία της Πηγής κατά την περίοδο του μεσοπολέμου.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π. στο σημείο που βρίσκεται η τεχνιτή λίμνη υπήρχαν ορυχεία εξόρυξης μετάλλων, οι εγκαταστάσεις τους βρίσκονται πλέον στον βυθό της λίμνης. Κατά το διάστημα εκείνο, το μεταλλείο έγινε στόχος των ανταρτών και διενεργήθηκαν κρούσεις κατά του γερμανικού στρατού κατοχής την 7/12/1942 και την 25/12/1943.

Τί θα δείτε στη Λίμνη Μεταλλείου: Η λίμνη δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή φράγματος την περίοδο 1996 – 1998 κι απέχει περίπου 7 χιλιόμετρα από το χωριό Πηγή μέσω του ασφαλτόδρομου Πηγής – Λίμνης Μεταλλείου. Κατά τη διαδρομή μπορεί κανείς να θαυμάσει την θέα… Ο δρόμος καταλήγει ακριβώς στη λίμνη. Στον λόφο πάνω από τη λίμνη μπορείτε να επισκεφθείτε το εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου (γίνεται Θεία Λειτουργία την ημέρα μνήμης του Αγίου Νικολάου αλλά και στις 19 Μαΐου). Στην περιοχή δεν υπάρχουν καταστήματα αλλά υπάρχουν χώροι αναψυχής και υπαίθριας εστίασης. Δραστηριότητες στη λίμνη: Ψάρεμα πέστροφας, πεζοπορία γύρω από τη λίμνη, σπορ με κανό και καγιάκ -αθλητές ξένων χωρών επισκέπτονται τη λίμνη κι επιχειρούν θεαματικές καταβάσεις από τον υπερχειλιστή του φράγματος.

Χώροι διαμονής και εστίασης είναι διαθέσιμοι τόσο στην κωμόπολη Αξιούπολη όσο και στην τοποθεσία της γέφυρας Κοτζά Ντερέ στη διαδρομή Αξιούπολης – Ειδομένης.

Τι θα δείτε στο χωριό Πηγή: Επισκεφθείτε στο χωριό τον Ι. Ν. Προφήτου Ηλία και το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στο φράγμα Μεταλλείου.

Το χωριό απέχει περίπου 500 μέτρα από τον παραπόταμο του Μεγάλο Ρέμα (Κοτζά Ντερέ) και 4,5 χλμ. περίπου από τον Αξιό ποταμό.

Στο χωριό υπάρχουν καταστήματα εστίασης, οινοποιεία, επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού. Ενδιαφέροντα: ορεινή πεζοπορία, κυνήγι, παραποτάμια πεζοπορία.

Πολύ κοντά στο χωριό διασώζονται ακόμη σιδηροδρομικές ράγες, σε τμήματα της διαδρομής του ιστορικού τρένου (ντεκοβίλ), που είχαν εγκαταστήσει οι Γάλλοι κατά τον Α΄ Π. Π.

Την περιοχή της Πηγής τη διασχίζει το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε6.

Διαδρομές πεζοπορίας: 1) χωριό Πηγή – Λίμνη Μεταλλείου (μέσω δασικού δρόμου), [διαδρομή: Γέφυρα Πάρπα – Παρατηρητήριο Δασαρχείου – Γαλλικοί θάλαμοι μεταλλείων – λίμνη Μεταλλείου], 2) χωριό Πηγή – Γαλάζια Λίμνη (μέσω ορεινού μονοπατιού), 3) χωριό Πηγή – Τρία Γεφύρια Πηγής – Κρύο Νερό (παλιό υδραγωγείο).

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΥ

 

1η διαδρομή από Εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων μέσω Πολυκάστρου

Ακολουθείτε τη διαδρομή Εθνική οδός – Πολύκαστρο – Αξιούπολη – Πηγή – Λίμνη Μεταλλείου.

Τι μπορείτε να δείτε στη διαδρομή:

Πολύκαστρο: Μπορείτε να επισκεφθείτε τον Ι. Ν. Αγίας Τριάδας, τον Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου, τον χώρο του μεταβυζαντινού λουτρού, τα συμμαχικά μνήματα, τα μνημεία ιστορικής μνήμης κ.α.

Τη Δευτέρα μετά τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις (Κουρμπάνι). Κατά τη διάρκεια του μήνα Ιουνίου διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα “Πολυκαστρινά”.

Την περιοχή του Πολυκάστρου τη διασχίζει το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε6.

Παρεχόμενες υπηρεσίες στο Πολύκαστρο: Δημαρχείο Δήμου Παιονίας, Αστυνομικό Τμήμα Παιονίας, Κέντρο Υγείας, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, σταθμός ΚΤΕΛ, ταχυδρομείο, τράπεζες, καταστήματα εστίασης, καταλύματα διαμονής, εμπορική αγορά, συνεργεία αυτοκινήτων, αθλητικό γήπεδο, δημοτική βιβλιοθήκη, Κυνηγετικός Σύλλογος, Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών, Σύλλογος Ποντίων, Σύλλογος Μικρασιατών, αεροδρόμιο αεραθλητικού κέντρου Πολυκάστρου στην Νέα Καβάλα, Αθλητική Ένωση Πολυκάστρου, Αθλητικός Όμιλος Πολυκάστρου κ.α.

Περιοχές θέας στον Αξιό ποταμό: 1) Η γέφυρα μεταξύ Πολυκάστρου και Αξιουπόλεως, 2) η τοποθεσία “Ανάχωμα”, κοντά στην σιδηροδρομική γέφυρα.

Αξιούπολη: Μπορείτε να επισκεφθείτε: τον Ι. Ν. Παναγίας “Άξιον Εστί”, τον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου, το εξωκλήσι του Αγίου Φανουρίου, το κοιμητήριο των πεσόντων κατά τις μάχες Σκρα-Ραβινέ, το μνημείο πεσόντων 1917-1918, το μουσείο Φυσικής Ιστορίας που στεγάζεται στο παλιό σχολείο, τον υπεραιωνόβιο πλάτανο στη διαδρομή Αξιουπόλεως – Γοργόπης στην τοποθεσία που υπήρχε παλιά η ντίσκο Platoon. Κάθε Τετάρτη μπορείτε να επισκεφθείτε το παζάρι της Αξιούπολης -θεσμός για την κωμόπολη από τον προηγούμενο αιώνα. Η περιοχή βρίσκεται στη διαδρομή των Δρόμων του Κρασιού Βόρειας Ελλάδας. Την περιοχή της Αξιούπολης τη διασχίζει το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε6. Κατά το 3ο δεκαήμερο του Αυγούστου διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις “Τα Αξιουπολίτικα”.

Στη διαδρομή από Αξιούπολη προς Σκρα, μετά το χωριό Πηγή, μπορείτε να επισκεφθείτε το Φράγμα Μεταλλείου όπου και η ομώνυμη τεχνητή λίμνη Μεταλλείου και το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου (ψάρεμα, πικ-νικ, ορεινή πεζοπορία, παραπόταμος).

Τέσσερα χιλιόμετρα μετά την Αξιούπολη προς τα χωριά Σκρά, Φανός, Πλάγια επισκεφθείτε την περιοχή της γέφυρας του παραπόταμου Μεγάλο Ρέμα (Κοτζά Ντερέ).

Περιοχή θέας στον Αξιό ποταμό: Η γέφυρα μεταξύ Πολυκάστρου και Αξιουπόλεως.

Γεωργική παραγωγή: σιτάρι, καλαμπόκι, βαμβάκι, κριθάρι, ηλίανθους, αμπέλια κλπ

Παρεχόμενες υπηρεσίες στην Αξιούπολη: Σταθμός ΚΤΕΛ, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, Αγροκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αξιουπόλεως, Οινοποιεία, καταστήματα εστίασης, καταλύματα διαμονής, εμπορική αγορά, ιδιωτικά ιατρεία, τράπεζες, αθλητικό γήπεδο, Εμπορικός Σύλλογος, Σύλλογος Ποντίων, Κυνηγετικός Σύλλογος, Εθνικός Αξιούπολης, Αθλητικός Σύλλογος Αλέξανδρος Αξιούπολης κ.α.

Πηγή: (Βλέπε στην εισαγωγή)

Λίμνη Μεταλλείου: (Βλέπε στην εισαγωγή)

 

2η διαδρομή από Εθνική Οδό μέσω παραμεθόριων χωριών Παιονίας:

Ακολουθείτε τη διαδρομή Εθνική οδός – Εύζωνοι – Ειδομένη – Πλάγια – Φανός – περιοχή γέφυρας Κοτζά ντερέ – Πηγή – Λίμνη Μεταλλείου.

Τι μπορείτε να δείτε στη διαδρομή:

Εύζωνοι: Μπορείτε να επισκεφθείτε στην πλατεία του χωριού τα καταστήματα εστίασης και τα καταλύματα διαμονής. Μπορείτε να δείτε τον Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου και την Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών, το μνημείο των δολοφονηθέντων από τους Βούλγαρους εννέα ευζώνων το 1913, καθώς και τον συνοριακό σταθμό των Ευζώνων. Στο χωριό δραστηριοποιείται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευζώνων. Παρεχόμενες υπηρεσίες: Αστυνομικό Τμήμα, ιατρείο, φαρμακείο.

Το χωριό απέχει περίπου 1.500 μ. από τον Αξιό ποταμό. Περιοχή θέας στον Αξιό ποταμό: Η γέφυρα μεταξύ των χωριών Εύζωνοι και Ειδομένης.

Ειδομένη: Μπορείτε να επισκεφθείτε τον συνοριακό σιδηροδρομικό σταθμό Ειδομένης και στο χωριό Ειδομένη τον Ι. Ν. Γενεσίου της Θεοτόκου, την προτομή του Μακεδονομάχου Εμμανουήλ Κατσίγαρη στην πλατεία και τα μνημεία για την δασκάλα Αικατερίνη Χατζηγεωργίου και τον δάσκαλο Γεώργιο Σιδηρόπουλο στο προαύλιο του σχολείου. Στην Ειδομένη δραστηριοποιείται ο Μορφωτικός Σύλλογος Ειδομένης.

Ενδιαφέροντα: εστίαση, οινοποιεία, προϊόντα μελισσοκομίας, κυνήγι, ορεινή πεζοπορία, παραποτάμια πεζοπορία, ψάρεμα στον Αξιό.

Γεωργική παραγωγή: σιτάρι, ηλίανθο, καλαμπόκι, αμπέλια, ροδιές, κερασιές κλπ

Διαδρομές πεζοπορίας: 1) από την Ειδομένη μέχρι τα Πλάγια (δασικός δρόμος), 2) από την Ειδομένη – Κτηνιατρείο Ειδομένης – Αξιός Ποταμός (δασικός δρόμος).

Περιοχή θέας στον Αξιό ποταμό: Η γέφυρα μεταξύ των χωριών Εύζωνοι και Ειδομένη.

Παρεχόμενες υπηρεσίες: Αστυνομικό Τμήμα, Τελωνείο.

Χαμηλό: Μπορείτε να επισκεφθείτε τον Ι. Ν. Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού καθώς και το ιστορικό ύψωμα Ραβινέ με το μνημείο πεσόντων του Α΄Π.Π. κατά τη μάχη της 1/5/1917. Γεωργική παραγωγή: σιτάρι, ηλίανθο, καλαμπόκι, αμπέλια, ροδιές, κερασιές κλπ

Ενδιαφέροντα: οινοποιεία, καταστήματα εστίασης, προϊόντα μελισσοκομίας, ορεινή πεζοπορία, κυνήγι.

Διαδρομές πεζοπορίας: 1) από το Χαμηλό μέχρι την κορυφή του υψώματος Ραβινέ (δασικός δρόμος), 2) από Χαμηλό κατά μήκος του παραπόταμου (Αλτσάκ ντερέ) μέχρι τον Αξιό ποταμό, 3) Χαμηλό – παλιός μύλος – Φανός (δασικός δρόμος).

Δογάνη (οικισμός): Μπορείτε να επισκεφθείτε τον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου και το εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής. Επισκεφθείτε τις περιοχές: “Πλατάνια” και “Βρύση Δογάνη” στη συμβολή του δρόμου για τον οικισμό, σ’ εκείνο σημείο θα δείτε και την αναθηματική πλακέτα προς τιμή του Ανθυπολοχαγού Ευστάθιου Δογάνη που έπεσε μαχόμενος την περίοδο του Ά Π.Π. κατά των Βουλγάρων την 22/4/1917 στο ιστορικό ύψωμα Δογάνης (Σεμέν ντε φερ) -διακρίνεται δεξιά του δρόμου στη διαδρομή Δογάνη – Ειδομένης, ακριβώς στη διακλάδωση με το δρόμο που οδηγεί προς την Εθνική οδό.

Σε απόσταση περίπου 1.500 μ. από τον οικισμό υπάρχει πρόσβαση στην όχθη του Αξιού ποταμού. Η περιοχή προσφέρεται για αφετηρία ειδικής διαδρομής πεζοπορίας Δογάνη – Αξιούπολης μέσω των «Στενών της Τσιγγάνας» παράλληλα με τις όχθες του Αξιού ποταμού (δασική περιοχή χωρίς πρόσβαση σε οχήματα).

Ενδιαφέροντα: ψάρεμα, ορεινή πεζοπορία, παραποτάμια πεζοπορία, ορειβασία, περιήγηση στα πολυβολεία του Α’ και Β’ Π.Π.)

Πλάγια: Μπορείτε να επισκεφθείτε τον Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής, τα οινοποιεία και τα καταστήματα εστίασης στην πλατεία του χωριού. Στα Πλάγια δραστηριοποιείται Πολιτιστικός Σύλλογος.

Γεωργική παραγωγή: σιτάρι, ηλίανθους, αμπέλια, καλαμπόκι, τριφύλλι κλπ

Ενδιαφέροντα: οινοποιεία, προϊόντα μελισσοκομίας, αρωματικά βότανα, κυνήγι, ορεινή πεζοπορία, ορειβασία, γήπεδο ποδοσφαίρου.

Επισκεφθείτε τις περιοχές: Τα “Πευκάκια” στο γήπεδο του χωριού (περίπατος, πικ-νικ). Το “Αγίασμα της Αγίας Παρασκευής” δύο χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του χωριού (διαμορφωμένος χώρος για αναψυχή, παραπόταμος, πικ-νικ). Την τοποθεσία “Πετράρες” που δεσπόζουν του χωριού στη διαδρομή για το χωριό Φανός (κιόσκι, θέα, πικ-νικ, αναρρίχηση). Το ύψωμα «412» στην πλαγιά του είναι χτισμένο το χωριό κι είναι προσβάσιμο μέσω αυτοκινητόδρομου μέχρι την κορυφή του (θέα, πικ-νικ, ορεινή πεζοπορία, φωτογραφίες).

Το χωριό απέχει περίπου 3,5 χλμ από τον Αξιό ποταμό.

Διαδρομές πεζοπορίας: 1) Πλάγια – Χαμηλό (μέσω δασικού μονοπατιού), 2) Πλάγια – Δογάνης (μέσω ορεινού μονοπατιού), 3) Πλάγια – Αγίασμα Αγίας Παρασκευής – Δρέβενο (εκκλησία Αγίων Αναργύρων) – Αξιός ποταμός και ξανά επιστροφή στα Πλάγια, συνολικής διάρκειας περίπου 3,5 ωρών (μέσω δασικού δρόμου), 4) Πλάγια – ύψωμα “412” (στην πλαγιά του λόφου είναι χτισμένα τα Πλάγια) – εξωκλήσι Προφήτου Ηλία.

Πύλη (Δρέβενο): [οικισμός που έχει εκκενωθεί]: Πρόσβαση από Πλάγια ή από Αξιούπολη μέσω δασικού δρόμου. Δίπλα στο μοναδικό οίκημα του οικισμού, τον Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων μπορείτε να δείτε το γαλλικό μνημείο πεσόντων κατά τον Α΄ Π. Π., το συμμαχικό πολυβολείο και το δασικό παρατηρητήριο. Η τοποθεσία απέχει περίπου 1.000 μ από τον Αξιό ποταμό. Ενδιαφέροντα: ορεινή πεζοπορία, παραποτάμια πεζοπορία, κυνήγι, μνημείο.

Φανός: Μπορείτε να επισκεφθείτε τον Ι. Ν. Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, τον παλιό γκιοπτσέ (πηγάδι) κοντά στην πλατεία και τα καταστήματα εστίασης του χωριού. Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε σε κοντινή απόσταση το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Στο Φανό δραστηριοποιείται Πολιτιστικός Σύλλογος.

Γεωργική παραγωγή: σιτάρι, αμπέλια, ξερά μπιζέλια, τριφύλλι, κερασιές κλπ

Ενδιαφέροντα: οινοποιεία, προϊόντα μελισσοκομίας, αρτοποιεία, κυνήγι, ορεινή πεζοπορία.

Διαδρομές πεζοπορίας: 1) Φανός – εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου – Χαμηλό (δασικός δρόμος), 2) Φανός – ύψωμα “412” – εξωκλήσι Προφήτου Ηλία, 3) Φανός – επαρχιακή οδός Φανός-Σκρά – Γαλλικό μνημείο – Τσάγκα.

Μεγάλο Ρέμα  (Γέφυρα Κοτζά Ντερέ): Τέσσερα χιλιόμετρα του επαρχιακού δρόμου Αξιούπολης – Ειδομένης (προς τη «Γαλάζια Λίμνη») μπορείτε να κάνετε στάση στη γέφυρα του παραπόταμου Μεγάλο Ρέμα (Κοτζά Ντερέ) μια περιοχή που επισκέπτονται οι κάτοικοι της περιοχής στις εκδρομές της Πρωτομαγιάς και της Καθαράς Δευτέρας. Στο σημείο υπάρχουν υποδομές εστίασης και καταλύματα διαμονής. Η γέφυρα απέχει σε ευθεία από Αξιό ποταμό περίπου 2,5 χλμ.

Στην περιοχή ευδοκιμεί το νέο είδος φυτού που προέρχεται από το γένος Allium κι έχει καταγραφεί πρώτη φορά παγκοσμίως σε περιοχές της Παιονίας, η επιστημονική κοινότητα του έδωσε το όνομα Allium Goumenissanum (πρωτοανακαλύφθηκε στη Γουμένισσα).

Ενδιαφέροντα: ορειβασία, ορεινή πεζοπορία, πικ – νικ, κολύμπι σε πισίνα, ψάρεμα, κυνήγι.

Διαδρομή πεζοπορίας: Γέφυρα Κοτζά Ντερέ – Λίμνη Μεταλλείου (μέσω δασικού δρόμου).

Πηγή: (Βλέπε στην εισαγωγή)

Λίμνη Μεταλλείου: (Βλέπε στην εισαγωγή)

 

3η διαδρομή: επιστρέφοντας από την τοποθεσία Γαλάζια Λίμνη (Σκρά – Κούπας) με προορισμό την Αξιούπολη

Ακολουθείτε τη διαδρομή Γαλάζια Λίμνη – Σκρα – Φανός – περιοχή γέφυρας Κοτζά ντερέ – Πηγή – Λίμνη Μεταλλείου (κι επιστροφή Λίμνη Μεταλλείου – Πηγή – Αξιούπολη)

Τι μπορείτε να δείτε στη διαδρομή:

Γαλάζια Λίμνη (στην περιοχή του Σκρά και της Κούπας): Η τοποθεσία βρίσκεται στον Δήμο Παιονίας, αποτελεί έναν από τους αγαπημένους προορισμούς για ημερήσια εξόρμηση των Θεσσαλονικέων στην ακριτική Παιονία. Η λίμνη με τους καταρράκτες έχει γίνει την τελευταία δεκαετία πόλος έλξης όχι μόνο των νέων αλλά και οικογενειών. Το φυσικό περιβάλλον -με τον αυτονόητο σεβασμό στη φύση- προσφέρεται για περίπατο, για κολύμπι, για ορεινή πεζοπορία, για φωτογράφιση και για πικ-νικ.

Η περιοχή της λίμνης είναι προσβάσιμη από τον επαρχιακό δρόμο Αξιουπόλεως – Σκρα – Αρχαγγέλου κι η τοποθεσία της βρίσκεται κοντά στο χωριό Σκρα. Αν έρχεστε από δυτικά (από το χωριό Φανός) λίγο έξω από το Σκρα, προς Αρχάγγελο, στρίβετε αριστερά για το χωριό Κούπα. Μετά την ταμπέλα «Καταρράκτες Σκρα», σε 700 μέτρα χωματόδρομου, βρίσκεστε στην περιοχή. Περνάτε την ξύλινη γέφυρα προς το πέτρινο μονοπάτι που ανηφορίζει προς τους καταρράκτες και λίγα μέτρα πιο πάνω συναντάτε τη σμαραγδένια λίμνη με βάθος περίπου 4 μέτρα όπου τα νερά του ποταμού πέφτουν από ύψος 10 μέτρων.

Κούπα: Μπορείτε να επισκεφθείτε τον Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου που έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το χωριό περιστοιχίζεται από δάσος με βελανιδιές και οξιές και από πολλά φυσικά σπήλαια. Το υδάτινο στοιχείο χαρακτηρίζει το χωριό με τα τρεχούμενα νερά και τις πηγές και μεταξύ αυτών την πηγή με το ξινό ιαματικό νερό. Το χωριό απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα από την τοποθεσία Γαλάζια Λίμνη. Επισκεφθείτε τα καταστήματα εστίασης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού με την μόνιμη έκθεση ζωγραφικής καλλιτεχνών με καταγωγή από την Κούπα. Γεωργική παραγωγή: σιτάρι, κερασιές, καστανιές, αμπέλια κλπ

Ενδιαφέροντα: ορειβασία, ορεινή πεζοπορία, κολύμπι, κυνήγι.

Σκρα: Μπορείτε να επισκεφθείτε στην είσοδο του χωριού το  μνημείο πεσόντων της μάχης του Σκρα με την προτομή του Ταγματάρχη Βασίλειου Παπαγιάννη, τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, το μουσείο της μάχης του Σκρα, το προαύλιο του σχολείου με την προτομή της δασκάλας Βασιλικής Παπαθανασίου και το αναθηματικό μνημείο του Μακεδονομάχου δάσκαλου Χαράλαμπου Γκάρτσιου και σε μικρή απόσταση από το χωριό τα παλιά μνήματα με τους ιδιαίτερους επιτάφιους συμβολισμούς. Την περιοχή του Σκρα τη διασχίζει το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε6. Στο χωριό υπάρχουν υποδομές εστίασης και διαμονής.

Γεωργική παραγωγή: σιτάρι, κερασιές, καστανιές, αμπέλια κλπ

Ενδιαφέροντα: ορειβασία, ορεινή πεζοπορία, κολύμπι, κυνήγι.

Περί τα 10 χιλιόμετρα από το Σκρα, στη διαδρομή Σκρα – Αρχάγγελος, επιλέγοντας τον δασικό δρόμο μπορείτε να φτάσετε μέχρι το όρος Σκρα που υπάρχουν οι οχυρές θέσεις όπου διεξήχθη η ομώνυμη μάχη του Σκρα στις 17/5/1918. Στο σημείο υπάρχει και το μνήμα του Ταγματάρχη Βασίλειου Παπαγιάννη που έπεσε κατά την επίθεση για την κατάληψη του υψώματος.

Φανός: (Βλέπε στην 2η διαδρομή)

Γέφυρα Κοτζά Ντερέ: (Βλέπε στην 2η διαδρομή)

Πηγή: (Βλέπε στην εισαγωγή)

Λίμνη Μεταλλείου: (Βλέπε στην εισαγωγή)

 

Πηγές:

  1. Εφημερίδα “Μαχητής του Κιλκίς” – Χρήστος Π. Ίντος: “Ζορμπάς και Μεταλλείο Αξιούπολης” (31/5/2017).
  2. Ιστοσελίδα «Μηχανή του χρόνου» https://www.mixanitouxronou.gr/i-techniti-limni-metalleioy-to-trenaki-quot-ntekovil-quot-poy-metefere-efodia-kai-traymaties-sti-machi-toy-skra
  3. Ιστοσελίδα: www.enjoykilkis.gr
  4. Ιστοσελίδα: https://visit-centralmacedonia.gr
  5. Ε.Α.Σ. Αξιουπόλεως
  6. Πληροφορίες από φυσιολάτρες και ενεργούς πολίτες της περιοχής.

 

Περισσότερα

ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΖΑΝΙΑ (ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΕΣ – ΑΜΒΥΚΕΣ) ΤΗΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ (Δραστηριότητα που σχεδόν χάθηκε)

Τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο στη Γουμένισσα λειτουργούσαν πολλά καζάνια, οι γνωστοί αποστακτήρες ή άμβυκες, εγκαταστάσεις απόσταξης τσίπουρου. Τις φθινοπωρινές […]

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

«Πυρετοί μας πειράζουν, κύριε υποδιοικητά και δεν έχωμε κινίνο», ήσαν οι πρώτες λέξεις όταν μ’ είδαν στο χωρίο τους [Ποταμιά]. […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την συγκέντρωση – εκδήλωση γιά την κατασκευή νέου νοσοκομείου στο Κιλκίς.