Ειδήσεις Video

Απολογισμός 20ου Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου από τον αντιδημάρχο πολιτισμού Θ.Κοσμίδη

Η αυλαία του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Δήμου Κιλκίς έπεσε πριν από λίγες ημέρες εντυπωσιακά όσο εντυπωσιακή ήταν και η έναρξή του. Το Φεστιβάλ, αυτή η μοναδική γιορτή της πόλης μας, αγκαλιάστηκε πρώτα και κύρια από τους μικρούς μας συνδημότες αλλά και από τους φίλους της τέχνης του κουκλοθεάτρου και είναι πολλοί αυτοί όπως διαπιστώσαμε στις υπαίθριες παραστάσεις δρόμου αλλά και στις βραδινές παραστάσεις που φιλοξενήθηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς.

Είναι αλήθεια ότι περίμενα όσοι δηλώνουν υποστηρικτές του να έχουν μια πιο ενεργή παρουσία στις δραστηριότητες της διοργάνωσης αλλά τελικά οι επίσημοι αρωγοί προτίμησαν τον απομονωτισμό.

Εάν το 2021 σηματοδότησε την επανεκκίνηση ενός θεσμού που αναμφίβολα αποτελεί μια από τις πιο φιλόδοξες και επιτυχημένες πολιτιστικές προτάσεις του Δήμου μας τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η φετινή χρονιά ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες μας.

Πράγματι, το Φεστιβάλ βρήκε τον κανονικό βηματισμό του, τη ζωντάνια και τη δυναμική του. Τριάντα τρεις (33) παραστάσεις, τρία (3) επιμορφωτικά σεμινάρια, (1) έκθεση από δεκαεπτά (17) παραγωγές, εκ των οποίων οι 14 διεθνείς, φιλοξενήθηκαν στους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου Κιλκίς, στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής, στην πλατεία Ειρήνης, στο υπαίθριο θέατρο του Δημοτικού πάρκου “Κήπος”, στα Δημοτικά Σχολεία Χέρσου, Ευκαρπίας, Νέας Σάντας, στα Νηπιαγωγεία Παλαιού Αγιονερίου και Νέου Αγιονερίου όπου 72 καλλιτέχνες συμμετείχαν στις δράσεις του, στο θέατρο, τη μουσική και το χορό.

Το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και αποτέλεσε την αφετηρία εξαετούς προγραμματικής σύμβασης του Δήμου μας με το Υπ.ΠΟ.Α, ύψους 360.000,00€ σε ενεργοποίηση του σχετικού υπομνήματος συνεργασίας που συνυπέγραψαν το περασμένο καλοκαίρι η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Δήμαρχος Κιλκίς.

Ήταν το επιστέγασμα η προγραμματική αυτή σύμβαση των προγραμματικών μας θέσεων για την επανέναρξη του Φεστιβάλ και την ενδυνάμωσή του, ακριβώς όπως το είχαμε διατυπώσει στις προεκλογικές δεσμεύσεις της Δημοτικής μας Παράταξης.
Από την πρεμιέρα του Φεστιβάλ, κοινό στοιχείο όλων των δράσεων του ήταν η δημιουργική συνύπαρξη του παλαιού με το σύγχρονο, του παραδοσιακού με την καινοτομία.

Το Κιλκίς αναδεικνύεται διεθνώς σε πόλη της κούκλας, με παραστάσεις παντομίμας, σωματικού θεάτρου για όλες τις ηλικίες, καλύπτοντας όλο το φάσμα των προτιμήσεών του κοινού.

Υποστηρίζεται σήμερα ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ συνοδεύονται από οικονομικά, πολιτιστικά και κοινωνικά οφέλη για τις πόλεις και τις ευρύτερες περιοχές όπου διοργανώνονται. Τα τελευταία χρόνια στο λεξικό των “τουριστικών όρων” έχει προστεθεί και η έννοια του “φεστιβαλικού τουρισμού” η οποία αποτυπώνεται από την επισκεψιμότητα στην περιοχή με βασικό κίνητρο την συμμετοχή ή και παρακολούθηση των εκδηλώσεων όπου πολλές φορές συνοδεύεται από τη διαμονή στον τόπο όπου πραγματοποιείται το φεστιβάλ. Η κίνηση των ξενοδοχειακών καταλυμάτων αναδεικνύει τα προαναφερόμενα και την ανάγκη υιοθέτησης ενός μοντέλου μέτρησης της ποιότητας υπηρεσιών του φεστιβάλ το οποίο αποτελεί βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη του φεστιβαλικού τουρισμού αποκομίζοντας τη θετική εμπειρία των θεατών.
4.500 περίπου θεατές συνολικά τίμησαν με την παρουσία τους τις 11 ημέρες δράσης του Φεστιβάλ.

Η παντομίμα, ο χορός, οι μαριονέτες και οι κούκλες μέσα από τις παραστάσεις ανέδειξαν το ανθρώπινο σώμα ως πηγή προβληματισμού για το σύγχρονο κόσμο και την ανθρώπινη κατάσταση.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ με το πρόγραμμα που κατέθεσε αποτύπωσε με ισορροπία τις διεθνείς τάσεις στο σύγχρονο Κουκλοθέατρο σε συνδυασμό με τον Χορό και τη Μουσική, μέσα από διαφορετικές σκηνικές γλώσσες, αναδεικνύοντας προβληματισμούς διακριτούς στις περισσότερες από αυτές και επιβεβαιώνοντας τη αναγκαιότητα της πλαισίωσης του καλλιτεχνικού προγράμματος από δράσεις που επιτυγχάνουν την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. Τον ίδιο στόχο είχε και η διοργάνωση συζήτησης στο τέλος κάθε παράστασης για την ανάδειξη αυτών των στοιχείων μέσα από διάλογο που αναδείκνυε κρίσιμα σημεία και προβληματισμούς.

Ταυτόχρονα, έγινε εκ νέου άνοιγμα στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλου του Νομού καθώς και όμορων Δήμων του Νομού μας, ενθαρρύνοντας τη γνωριμία των νέων με το φεστιβάλ.
Ο σχεδιασμός και στολισμός του εξωτερικού χώρου του Συνεδριακού Κέντρου αλλά και άλλων οδικών αρτηριών και σημείων της πόλης αποσκοπούσε στη δημιουργία ευφορίας και ζωντάνιας, που θα κρατούσε ζεστούς τους θεατές και παραγωγούς, σε μια δεκαήμερη πλατφόρμα κουκλοθεάτρου και παντομίμας, με δωρεάν είσοδο, ώστε να λειτουργήσει ως πόλος έλξης της νεολαίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ δεν είχε μόνο Κιλκισιώτες θεατές. Δεχθήκαμε επισκέψεις φίλων της τέχνης του κουκλοθεάτρου από όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας, από το Ηράκλειο, την Ξάνθη, την Καλαμάτα, τα Τρίκαλα, την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες και τη Βέροια και αυτή η προσέλκυση επισκεπτών είναι δηλωτική της δυναμικής του.

Στο πλαίσιο μιας στρατηγικής συνεργασίας σε επίπεδο Δήμων για την περαιτέρω προβολή του Φεστιβάλ ανοίξαμε διαύλους επικοινωνίας με το Δήμαρχο Καλαμάτας κ.Θανάση Βασιλόπουλο και την Πρόεδρο της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας κ.Λέττας Πετρουλάκη-Σοφικίτου η οποία μάλιστα παρέστη στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, με επίκεντρο αυτής της πρώτης επαφής την προοπτική συνεργασίας με καινοτόμα στοιχεία για την βελτίωση και ανάδειξη των δύο Φεστιβάλ που έχουν κοινές θεματικές.
Ανακεφαλαιώνοντας, το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε πανηγυρικά με την παρουσία παλαιών φίλων και δημιουργών του, προσελκύοντας νέους φίλους του κουκλοθεάτρου και της Παντομίμας, πολλούς και διαφορετικούς, που αναζητούν μέσα από την αρχαιότερη μορφή τέχνης της κούκλας να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με τον πολιτισμό, νέους λόγους διατήρησης του θεσμού, για τους οποίους οφείλουμε να μείνουμε πιστοί σε αυτόν μακριά από μικροδιαφορές και σκοπιμότητες.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα