Πολιτική

Θ.Ανθρακίδης: “Στηρίξτε τώρα τους νέους επιστήμονες και επαγγελματίες”

Εικόνες Αποκάλυψης ή ειδικότερα της Κόλασης του Δάντη για την γείτονα Ιταλία, βιώνει η ανθρωπότητα με την επέλαση αυτού του «αόρατου εχθρού» ο οποίος επιβουλεύεται με σφοδρότητα πέρα από την ίδια την υγεία και την ζωή μας, την υπόσταση μας, τόσο την ατομική όσο και την συλλογική.

Δεν θα ήθελα να επεκταθώ στις ομολογουμένως βαρύτατες υγειονομικές επιπτώσεις οι οποίες επικρέμανται ως συνέπεια της ραγδαίας και μη εισέτι ελεγχόμενης διασποράς του κορωνοϊού, υπάρχουν ειδικοί οι οποίοι καθημερινώς μας ενημερώνουν επί των θεμάτων αυτών με αν μη τι άλλο κατακλυσμιαία συχνότητα.

Πέραν όμως του ίδιου του προβλήματος και της τρομακτικής του φύσης από την σκοπιά της ιατρικής επιστήμης, υπάρχει και το ζήτημα της αντιμετώπισης των παρελκόμενων συνεπειών του στην κοινωνία, την οικονομία και εντέλει στον πυρήνα του ίδιου του τρόπου ζωής μας.

Χωρίς να έχω επ’ ουδενί πρόθεση να αμφισβητήσω την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και των αρχών στην λήψη σκληρών και έγκαιρων μέτρων όσον αφορά τον περιορισμό του επιπολασμού της λοίμωξης, θέλω να εστιάσω στα μέτρα εκείνα που υποτίθεται ότι θα μετριάσουν τις κοινωνικές επιπτώσεις στο λαό μας.

Μετά από μια αμετροεπή επικοινωνιακή διαχείριση τις πρώτες ημέρες των εξαγγελιών σχεδόν από το σύνολο των υπουργών της κυβέρνησης, ήρθε η ώρα της αλήθειας.

Αφού έταξαν τα πάντα στους πάντες, τελικά στην πράξη αποδεικνύεται όχι μόνο η προχειρότητα του σχεδιασμού των οικονομικών υπουργείων (Υπουργεία: Οικονομίας, Ανάπτυξης, Εργασίας) αλλά και η ιδεοληψία των εκπροσώπων του.

Μιλώντας για τον δικό μου κλάδο, εκείνο των δικηγόρων, αφού χωρίς δική μας υπαιτιότητα σταμάτησε η εργασία μας με το κλείσιμο των δικαστηρίων και αφού δεν φρόντισε η κυβέρνηση και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μαζί το Υπουργείο Δικαιοσύνης να εισάγουν στο ελληνικό δικονομικό σύστημα τα στοιχειώδη ψηφιακά μέσα ώστε να μην σταματήσει ολοσχερώς η δικαιοδοτική διαδικασία, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, τώρα έρχονται και μας κοροϊδεύουν όπως φυσικά κοροϊδεύουν και όλους τους άλλους επιστημονικούς τομείς (άνω των 150.000 συμπολιτών μας) όπως ιατρούς, λογιστές, μηχανικούς κ.α. οι οποίοι έχουν πληγεί.

Μας τάζουν δήθεν επιταγές επιμόρφωσης (training voucher) τις οποίες λένε θα χρησιμοποιήσουμε ώστε να παρακολουθήσουμε μέσω ΚΕΚ, δήθεν προγράμματα επιμόρφωσης ώστε να λάβουμε μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα και σε δύο δόσεις, 600€.

Πέραν από το γελοίο της όλης υπόθεσης, η πρόταση αυτή είναι καθαρά εμπαικτική τόσο έναντι ημών όσο και έναντι της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί ας μην ξεχνάμε, τα προγράμματα αυτά είναι μέσω ΕΣΠΑ.

Δηλώνουν δηλαδή δημόσια οι κυβερνητικοί ταγοί αλλά και οι εκπρόσωποι τους στους συλλογικούς φορείς των επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών, ότι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που κάθονται και λιμνάζουν με δική τους πάλι υπαιτιότητα, τώρα θα τα αναλώσουν σε κατεύθυνση βέβαια άλλη από τον επιχειρησιακό στόχο του εν λόγω προγράμματος.

Και για να μιλάμε ελληνικά, θα δηλώσουν μαζικά όλους τους ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες να γράφουν εξ αποστάσεως δήθεν ώρες παρακολούθησης σεμιναρίων ώστε μετά από μήνες να πάρουν από δύο δόσεις των 300€. Από αυτό το τερτίπι βέβαια τα ιδιωτικά ΚΕΚ θα πάρουν κι αυτά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μέσω της δήθεν υλοποίησης των σεμιναρίων αυτών ως απλοί μεσάζοντες!

Και όλο αυτό που σας περιέγραψα ως άνω, θεωρείται δημοσιονομική πολιτική ανακούφισης των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης για τους επιστήμονες!

Καθ’ όλο το χρονικό διάστημα που οι επιστήμονες επαγγελματίες έχουν κλειστά τα γραφεία τους, πληρώνουν όλα τα πάγια και φυσικά έχουν μηδενικές απολαβές.

Και για να μην παρεξηγούμαι, δεν μιλάω για τους μεγαλοδικηγόρους των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, ούτε για εκείνους που δεν έχουν ανάγκη. Η συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών επιστημόνων, είναι άνθρωποι με πάρα πολύ χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμη και τα χρειώδη.

Και για να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, ας θέσει εισοδηματικά κριτήρια η κυβέρνηση. Ας χορηγήσει επίδομα σε όσους επιστήμονες σταμάτησαν τις εργασίες τους και αδυνατούν να καλύψουν, με βάση τα εισοδήματα τους, τις ανάγκες της λειτουργίας των γραφείων τους αλλά και τα έξοδα διαβίωσης τους.

Το ίδιο θα μπορούσε να πράξει και η αυτοδιοίκηση.

Ας απαλλάξει από τα δημοτικά τέλη τις επιχειρήσεις για το χρονικό διάστημα που είναι κλειστές. Άλλωστε τα δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτικά. Ποια ανταποδοτικότητα δύναται να απολαύει ο εκάστοτε επιχειρηματίας ή επαγγελματίας από το Δήμο όταν είναι κλειστός και δεν τζιράρει;

Και αναφερόμενος στο δικό μας Δήμο Κιλκίς.

Δεν αρκεί μονάχα η επανάληψη γραπτή ή προφορική στα ΜΜΕ από τον Δήμαρχο των οδηγιών του ΕΟΔΥ για μέτρα αυτοπροστασίας. Καλά είναι και αυτά αλλά αν θέλουμε ο Δήμος μας πραγματικά να βοηθήσει τους δημότες μας και να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, οφείλει να απαλλάξει τους επιχειρηματίες που πλήττονται από τα δημοτικά τέλη για δύο μήνες αρχικά και όσο χρειαστεί σε δεύτερη φάση μέχρι να εξέλθουμε της δύσκολης αυτής κατάστασης.

Δεν είναι ουτοπική αυτή η πρόταση, ήδη άλλοι Δήμοι έχουν προβεί σε ανάλογες αποφάσεις, ανακουφίζοντας χιλιάδες συνδημότες τους που βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση.

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία όλοι κρίνονται.

Όταν το ίδιο το κράτος ζητάει από τους πολίτες του να συνδράμουν ο καθένας σύμφωνα με τις δυνατότητες του, δεν μπορεί παράλληλα να μοιράζει 11 εκατομμύρια ευρώ σε διαφημίσεις στα ΜΜΕ, 13,5 εκατομμύρια ευρώ στα κόμματα για ερευνητικούς σκοπούς και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικές κλινικές για υπερκοστολογημένες υπηρεσίες ΜΕΘ που δήθεν επίταξε.

Ούτε έχει δικαίωμα να περνάει νύχτα και με ΠΝΠ διατάξεις με τις οποίες καταστρατηγεί θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα του ιδιωτικού μάλιστα τομέα και γυρνώντας μας σε εργασιακό μεσαίωνα όπου κάθε επιχείρηση είτε πλήττεται είτε όχι, έχει δικαίωμα να μειώνει στο μισό τον μισθό των εργαζομένων της.

Όταν θα εξέλθουμε από την κρίση αυτή, στους νέους ανθρώπους θα βασιστούμε, στους νέους επιστήμονες και επαγγελματίες. Στηρίξτε τους τώρα κύριοι της κυβέρνησης ώστε εκείνοι να μείνουν όρθιοι, να μην κλείσουν τα μαγαζιά και τα γραφεία τους και μετά εκείνοι να στηρίξουν την οικονομία να ανακάμψει.

Εάν εσείς τους αφήσετε στο έλεος του Θεού, τότε μετά την κρίση δεν θα υπάρχει οικονομική δραστηριότητα για να δημιουργήσει φορολογική και ασφαλιστική ύλη να εισρεύσει στα ταμεία του κράτους.

Δεν αρκεί μόνο να εξέλθουμε από την στενωπό αυτή, θα πρέπει τα βάρη και οι συνέπειες να κατανεμηθούν με δίκαιο τρόπο ώστε να μην δημιουργηθεί μια ολόκληρη κοινωνική τάξη από παρίες για τους οποίους η μοναδική διέξοδος πλέον θα είναι να στραφούν σε ένα δεύτερο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό με πολύ χειρότερες όμως συνθήκες από το παρελθόν, καθώς και οι υπόλοιπες χώρες του δυτικού κόσμου θα μετράνε ακόμη τις πληγές τους.

Περισσότερα

Στ.Παραστατίδης: Τρεις προτάσεις για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης στη χώρα και την αναδιανομή του πλούτου

Παρουσίασε στοιχεία για το φορολογικό πλαίσιο στη χώρα, αλλά και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ Στο κάδρο της πολιτικής επικαιρότητας φαίνεται […]

Δείτε ακόμα

Στην αγορά η Ρένα Δούρου

Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο […]