Ο Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος τέλεσε αγιασμό κατάθεσης θεμελίου λίθου του νέου δικαστικού μεγάρου στο Κιλκίς
«Η Δικαιοσύνη δεν είναι μόνον η απονομή των ίσων, αλλά είναι και εξισορρόπηση μεταξύ των δυνάμεων της κοινωνίας»
«Η υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου και των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ανήκει κατεξοχήν εις την Δικαιοσύνη, εις τους λειτουργούς αυτής, οι οποίοι θωρακίζονται θεσμικώς με την αναγκαία δια την επιτέλεση του καθήκοντός των προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, τελώντας το μεσημέρι τον αγιασμό στον χώρο, όπου θα ανεγερθεί το νέο δικαστικό μέγαρο του Κιλκίς.
Τη θεμελίωση, αμέσως μετά, έκαναν από κοινού ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτριο Κυριακίδη, παρουσία του αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Γεωργαντά, του αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη, του μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνατίου και του οικείου μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίου.
«Ουδεμία έννοια δικαιοσύνης δύναται να εννοηθεί, εάν δεν την υπαγορεύει το μέτρο της αγάπης προς τον συνάνθρωπο» είπε, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ειεσήμανε: «Η Δικαιοσύνη δεν είναι μόνον η απονομή των ίσων, αλλά είναι και εξισορρόπηση μεταξύ των δυνάμεων της κοινωνίας».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε ότι, κατά τον Πλάτωνα, η δικαιοσύνη είναι η ενοποιητική δύναμη τριών αρετών, της σοφίας, της ανδρείας και της σωφροσύνης και πρόσθεσε: «Τούτο, δεικνύει την ιερότητα της Δικαιοσύνης, η οποία δεν επιτρέπει να λειτουργεί μονομερώς κάθε μία αρετή, αλλά πάντοτε, εις ενότητα με τις άλλες».
Ο κ. Βαρθολομαίος σημείωσε ότι και στην Καινή Διαθήκη η λέξη δικαιοσύνη, πάρα πολλές φορές, – ίσως τις περισσότερες, έχει την έννοια όλων των αρετών, των καθηκόντων του ανθρώπου προς τον Θεόν και προς τον συνάνθρωπο και συνέχισε: «Εν τω πνεύματι τούτο, η δικαιοσύνη αποτελεί διαρκές και επιτακτικό πανανθρώπινο αίτημα, δεν απορρέει αποκλειστικώς από τους κανόνας δικαίου, ούτε αφορά μόνον εις την τήρηση των νόμων και εις την επιβολή κυρώσεων εις τους παραβάτες. Το πρόβλημα της πραγματώσεως της δικαιοσύνης δεν είναι απλώς υπόθεση νομοθετικών κειμένων και διατάξεων, έγκειται πρωτίστως στο εάν και εις το πώς εφαρμόζονται οι διατάξεις αυτές, αναφέρεται, δηλαδή, στους ανθρώπους που υπηρετούν την Δικαιοσύνη».
«Βεβαίως, κατά τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, η ανθρώπινη δικαιοσύνη δεν είναι Θεία για αυτό δικαιούται να σφάλλει», συνέχισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε: «Εκείνο όμως που ουδείς εκ των λειτουργών της δικαιούται, είναι να εγκαταλείψει, να προδώσει, ή να ανοίξει τον αγώνα υπέρ της αληθείας, καθώς η δικαιοσύνη, ως ενυπάρχουσα και στην υπόσταση του Θεού, εκπηγάζει από δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να διακρίνουν και όλους τους φορείς της: Την συνείδηση και την ηθική».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι ταυτόχρονα η Δικαιοσύνη πρέπει να περιβάλλεται με το ανάλογο κύρος που απορρέει από τη θεσμική της λειτουργία, με την ανεξαρτησία της, τα σύμβολα και την κτιριακή υποδομή, που θα εμπνέουν όλους τους παράγοντες απονομής της.
«Ο σεβασμός και η προάσπιση της δικαστικής ανεξαρτησίας περιλαμβάνει πρωτίστως την υπεράσπιση του κύρους αυτής, το δε κύρος αυτό εξαρτάται -έστω και σε επίπεδο συμβόλων- και από τον χώρο απονομής της δικαιοσύνης, ο οποίος πρέπει να εμπνέει τον ανάλογο σεβασμό εις όλους τους παράγοντας απονομής αυτής, δικαστές και διαδίκους, απτό δείγμα της ευρύθμου λειτουργίας των θεσμών ενός αληθούς κράτους δικαίου», επεσήμανε ο κ.κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε:
«Προσβλέπουμε πάντοτε εις την στελέχωση της δικαιοσύνης με δικαστικούς λειτουργούς ακέραιους και ανεπιλήπτους, οι οποίοι με πνεύμα αυτοθυσίας παρέχουν ποιοτική και αποτελεσματική δικαστική προστασία, ως θεμέλιο λίθο του οικοδομήματος του Κράτους Δικαίου».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ολοκλήρωσε την τετραήμερη επίσκεψη του στο Κιλκίς .
«Ό,τι ήταν μέχρι τώρα σταματημένο εκκινεί»
«Η διαγωνιστική διαδικασία ξεκινάει και το συντομότερο δυνατόν θα υπάρξει ανάδοχος. Ό,τι ήταν μέχρι τώρα σταματημένο, εκκινεί», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, κατά την τελετή θεμελίωσης.
Ο υπουργός εξήγησε για ποιον λόγο υπήρξαν καθυστερήσεις έως τώρα -προβλήματα που επιλύθηκαν και υπογράμμισε ότι πλέον οι διαδικασίες θα κινηθούν ταχύτατα.
«Η κυρία καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του προκηρυχθέντος διαγωνισμού οφείλεται – και αυτό πρέπει να το μάθουν οι συμπατριώτες μου εδώ – στο γεγονός ότι αυτό το έργο είναι ενταγμένο σε ένα ευρύτερο, μεγαλύτερο έργο κατασκευής των δικαστικών μεγάρων των Σερρών και της Εδέσσης, καθώς και της ανακαίνισης του δικαστικού μεγάρου της Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά αποτελούν ενιαίο έργο. Έπρεπε, λοιπόν, να επιλυθούν σημαντικά θέματα που αφορούν την ανακαίνιση του δικαστικού μεγάρου της Θεσσαλονίκης, τα οποία χρόνιζαν».
Ο κ. Φλωρίδης ευχαρίστησε για το έργο του τον αντιπρόεδρο της Βουλής και πρώην υπουργό Γιώργο Γεωργαντά για τις προσπάθειές του, τους λειτουργούς της δικαιοσύνης, αλλά και τον δήμαρχο Κιλκίς και το δημοτικό συμβούλιο για την παραχώρηση του χώρου και πρόσθεσε:
«Έπρεπε να επιλυθούν σοβαρά προβλήματα μετεγκατάστασης του υφιστάμενου δικαστικού μεγάρου και τον τελευταίο χρόνο καταβάλαμε μια σημαντική προσπάθεια, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα αυτά και τις επόμενες ημέρες οριστικοποιείται η σύμβαση που θα υπογράψουμε. Άρα τώρα που έχουμε και την πατριαρχική ευλογία το έργο θα κινηθεί ταχύτατα».