Πολιτισμός

Ενθουσίασε η παράσταση των «Αργοναυτών» με την κωμωδία του Δ.Νικοπολιτίδη

Απέχει λιγότερο από μία τετραετία από την συμπλήρωση… ενός αιώνος ζωής.

Κι όμως, ο συμπολίτης συνταξιούχος καθηγητής φιλόλογος και γυμνασιάρχης και συστηματικός μελετητής και «θεματοφύλακας» της ελληνικής λαογραφίας, ιδίως δε του Ελληνισμού του Πόντου, Δημήτρης Νικοπολιτίδης το… «διαψεύδει» κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, και μάλιστα …εμπράκτως, με σωματικό σφρίγος… αείποτε εφήβου και με αστείρευτη πνευματική δημιουργία!

Απόρροιά της και η απολαυστική κωμωδία ποντιακού θεάτρου, με τίτλο «Χωρίς εσέν ‘κι γίνουμαι, χωρίς εσέν ‘κι ευτάγω», την οποία ανέβασε την Δευτέρα 9.12.19, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Κιλκίς, η θεατρική σκηνή της ένωσης Ποντίων νομού Κιλκίς οι «Αργοναύτες», με όλους τους συντελεστές της να… «δίνουν τα ρέστα τους» και να ενθουσιάζουν το κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα.

Η υποδοχή, την οποία επεφύλαξε το τελευταίο στην παράσταση, κατέδειξε αφ’ ενός μεν την «ζωντάνια», αμεσότητα και πλούσιο περιεχόμενο του έργου, χάρη στον… αεικίνητο συγγραφέα του, αφ’ ετέρου δε τον πειστικό τρόπο, με τον οποίο το μετέφερε επί σκηνής ο συγκεκριμένος θεατρικός οργανισμός.

Κατά κάποιο τρόπο δε, δικαίωσε τον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη, όταν, προλογίζοντας την παράσταση, προϊδέασε το πολυπληθέστατο κοινό για την ποιότητα της παράστασης.

Ο κ. Κυριακίδης απέδωσε εύσημα στον Δημήτρη Νικοπολιτίδη για την εμπιστοσύνη, με την οποία περιέβαλε την θεατρική σκηνή των «Αργοναυτών» για το ανέβασμα της κωμωδίας του, ενώ ο σύλλογος εξήρε την συνολική πνευματική δημιουργία του κ. Νικοπολιτίδη, και ειδικότερα την συμβολή του στην διάσωση της ποντιακής διαλέκτου, απονέμοντάς του σχετικό τιμητικό έπαθλο.
Ευμενή και επιδοκιμαστικά σχόλια εισέπραξαν και όλοι οι συντελεστές της θεατρικής ομάδας των «Αργοναυτών» και του καθηγητή σκηνοθέτη της Παναγιώτη Δαμιανίδη, για το εξαιρετικό συνολικό αποτέλεσμα.

Το έργο ανεβάστηκε σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Δαμιανίδη, που είχε, μαζί με τον Κωνσταντίνο Μαστορίδη και την επιμέλεια των σκηνικών και ενδυμασιών.

Τους ρόλους ερμήνευσαν κατά σειράν εμφανίσεως οι Παναγιώτης Δαμιανίδης, Δημήτρης Δαμιανίδης, Παναγιώτης Γιαχασίδης, Αντωνία Ζάικου, Σοφία Παναγιωτίδου, Μιχάλης Σουλαμίδης, Αιμίλιος Σαββίδης, Μάριος Γιαχασίδης, Φούλα Καλεντερίδου, Ερμιόνη Σαββίδου, Κωνσταντίνος Μαστορίδης, Κωνσταντίνος Παυλίδης, Μαίρη Αντωνιάδου, Αθηνά Τσαλουχίδου, Θοδώρα Χατζίδου και Δέσποινα Κουσίδου.

Χρέη υποβολέα εκτέλεσε η Ελένη Καλαϊτζίδου.

www.youtube.com/watch?v=ER5RAu8yV6Y

Στην πραγματοποίηση της παράστασης συνέδραμαν οι Χρήστος Καραφουλίδης, Τόλης Κωστούλα και Κυριάκος Παπαδόπουλος, με τον σύλλογο να τους ευχαριστεί δημοσίως στην σχετική ανακοίνωσή του.

Λόγω της τεράστιας απήχησης, την οποία είχε η παράσταση, και κατόπιν απαιτήσεως του κοινού, αυτή θα επαναληφθεί τόσο την Κυριακή 12 όσο και την Δευτέρα 13.1.20.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα