Πολιτισμός

Η θεατρική παράσταση «Αμφιβολία» στο πολιτιστικό κέντρο Γουμένισσας

Η θεατρική ομάδα «Ο Θίασος των Ονείρων», του Συλλόγου Τεχνών «Μουσών Δράσις», παρουσιάζει την παράσταση του John Patrick Shanley «Αμφιβολία», τις ημερομηνίες 26-28/8 στο πολιτιστικό κέντρο Γουμένισσας.

Το κείμενο του John Patrick Shanley ανέβηκε με μεγάλη εμπορική επιτυχία το 2005 στο Μπρόντγουεϊ και το 2008 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία του ίδιου. Το έργο διαδραματίζεται σε ένα Καθολικό σχολείο στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1960.

Ένας χαρισματικός ιερέας, ο Πατέρας Φλιν, προσπαθεί να φέρει πιο εκσυγχρονισμένες παιδαγωγικές στις ήδη αυστηρές δομές του σχολείου, τις οποίες η διευθύντρια του ιδρύματος, η Αδελφή Αλοΰσιους Μπωβιέ υπερασπίζεται με ζήλο.

Όταν η ίδια θα παρατηρήσει πως ο Πατέρας Φλιν δίνει περισσότερη προσοχή σε έναν απομονωμένο από τους υπόλοιπους συμμαθητές του μαθητή, θα κάνει ότι περνάει απ’ το χέρι της για να τον διώξει από το σχολείο της, με τη βεβαιότητα πως έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους μια άλλου είδους σχέση.

Δεν διαθέτει κάποια σπουδαία απόδειξη αλλά στηριζόμενη στη δική της βεβαιότητα, θα θέσει σε κίνδυνο τη θέση του Ιερέα, τη δική της, του αφροαμερικανού μαθητή αλλά και την ευημερία ολόκληρου του σχολείου.

Το έργο δε βασίζεται μόνο στη διαμάχη ανάμεσα στον Ιερέα και την Ηγουμένη, αλλά διερευνά τη βασιμότητα των βεβαιοτήτων μας στον σύγχρονο κόσμο.

Ο ίδιος ο συγγραφέας δηλώνει χαρακτηριστικά «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε μες στην αβεβαιότητα, την ακέραιη και ολοκληρωτική ασάφεια. Δεν υπάρχει η τελευταία λέξη. Υπάρχει η σιωπή κάτω από τον βόμβο της εποχής μας».

Κείμενο: John Patrick Shanley
Σκηνοθεσία: Αχιλλεία Παπαϊωάννου
Επιμέλεια Σκηνικών: Η ομάδα
Μουσική: Η ομάδα
Φωτισμος: Αικατερίνη Σιώτα
Ενδυματολόγος: Χριστίνα Δρασλιάκη

Παίζουν:
Αδελφή Αλοΰσιους Μπωβιέ: Ελευθερία Κασικτσή
Πατέρας Φλιν: Χρήστος Τάσιος
Αδελφή Τζέιμς: Δέσποινα Βαλκάνη
Κυρία Μίλερ: Σοφία Μπερζέστα

Περισσότερα
Δείτε ακόμα