Θάνατος 25χρονου Έλληνα στη Γερμανία: Οργή και διαδηλώσεις για την αστυνομική βία
Tεράστιες είναι οι αντιδράσεις που καταγράφονται στο Βούπερταλ της Γερμανίας μετά τον θάνατο του 25χρονου Έλληνα μετανάστη, ο οποίος τελούσε υπό κράτηση από την αστυνομία μετά τη βίαιη σύλληψή του.
Παρά τις αρχικές ανακοινώσεις, η εισαγγελία του Βούπερταλ παραδέχθηκε την Κυριακή το απόγευμα πως ο 25χρονος είχε αφήσει από την περασμένη Δευτέρα την τελευταία του πνοή ενώ τελούσε υπό κράτηση κι αφού είχε κυκλοφορήσει προηγουμένως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο από κινητό, που καταγράφει τη στιγμή της βίαιης σύλληψής του με μια γυναικεία φωνή να ακούγεται να λέει: «Μην το κάνετε αυτό. Δεν είναι σωστό! Είναι παιδί!» και τους αστυνομικούς να της ζητούν να κλείσει την κάμερα.
Τι λέει η ανακοίνωση της Εισαγγελίας
Σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο 25χρονος, η Εισαγγελία αναφέρει πως την περασμένη Δευτέρα ένας οδηγός ταξί ενημέρωσε το πλήρωμα περιπολικού για δύο αδέλφια που διαπληκτίζονταν έντονα και πάνω στον καυγά η γυναίκα τραυματίστηκε.
Η αστυνομία, από την πλευρά της επισημαίνει πως ο μετανάστης προσπάθησε να ρίξει στο έδαφος μια γυναίκα αστυνομικό κι ότι αντιστάθηκε έντονα κατά τη σύλληψή του τραυματίζοντας δύο όργανα μέχρι να φθάσουν ενισχύσεις, να τον συλλάβουν και να τον μεταφέρουν στο αστυνομικό τμήμα. Εκεί λόγω υποψίας ότι τελούσε υπό την επήρεια ναρκωτικών του πήραν δείγμα αίματος, αλλά ξαφνικά έχασε τις αισθήσεις του και οι προσπάθειες να τον επαναφέρουν στη ζωή αποδείχθηκαν άκαρπες, γράφει η εφημερίδα Tageszeitung. Αλλά βάσει όσων κυκλοφόρησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο 25χρονος είχε χειρουργηθεί πρόσφατα και η αιτία θανάτου του ήταν η αστυνομική βία.
To βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε διαδήλωση στο Βούπερταλ κατά της αστυνομικής βίας με τους συμμετέχοντες να φωνάζουν: «Δε θα σιωπήσουμε, ήταν φόνος! Συγκάλυψη και αποκάλυψη ψεμάτων! Οι Αρχές και η αστυνομία είναι οι δράστες»!
Να σημειωθεί ότι διπλωματικές πηγές, αναφέρουν σχετικά με τον θάνατο του 25χρονου πως η Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο, καθώς και το Γενικό Προξενείο στο Ντύσσελντορφ παρέχουν από την πρώτη στιγμή προξενική συνδρομή στους οικείους του.