Αρθρογραφία

Ο ΛΥΣΑΝΔΡΟΣ ΦΑΣΣΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης

Σαν σήμερα, στις 12 Ιουλίου 2017 το Κιλκίς έχασε ένα σπουδαίο τέκνο του και εγώ έναν αγαπητό φίλο, το Λύσανδρο Φάσσο.
Ο Λύσανδρος υπήρξε ένας εξαιρετικός άνθρωπος με ήθος, σεμνότητα, γνώση, ικανότητα, που αποτυπώνονταν σε κάθε δραστηριότητά του. Οι δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντά του δεν ήταν λίγα, αφού ο Λύσανδρος ήταν ένας ακούραστος ερευνητής της τοπικής ιστορίας, συγγραφέας αξιόλογων βιβλίων για το Κιλκίς και τη Στρώμνιτσα, αρθρογράφος και επιμελητής κειμένων στον τοπικό Τύπο, ταλαντούχος σκιτσογράφος και ζωγράφος.
Αν κάποιος ήξερε καλύτερα απ’ όλους την ιστορία αυτής της πόλης αυτός ήταν ο Λύσανδρος και σ’ αυτόν απευθυνόμουν κάθε φορά που αναζητούσα πληροφορίες και τεκμήρια, γνωρίζοντας πως ό,τι μου αφηγηθεί ήταν πέραν πάσης αμφισβητήσεως ακριβές. Και η αλήθεια είναι πως αυτές τις μακρόσυρτες συζητήσεις στην κουζίνα του σπιτιού του στην οδό Μητροπόλεως 34, βραδινές ώρες, πάντα με τη σύζυγό του την Ευμορφία δίπλα του, τις απολάμβανα όσο τίποτε. Γιατί ο Λύσανδρος πέραν όλων των άλλων είχε καταπληκτική μνήμη και θυμόταν πρόσωπα και γεγονότα του παρελθόντος με κάθε λεπτομέρεια, λες και ήταν ο φύλακας της μνήμης αυτής της πόλης.
Από τις μεγάλες αγάπες του ήταν ο προσκοπισμός, την ιδέα του οποίου υπηρέτησε από μικρό παιδί. Στο πολύτιμο φωτογραφικό του αρχείο που μου εμπιστεύθηκε περιλαμβάνονται αρκετές φωτογραφίες από την προσκοπική ζωή στο Κιλκίς, που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια. Κάποιες από αυτές παραθέτω σήμερα με συγκίνηση στη μνήμη του. Γιατί τους ανθρώπους που πρόσφεραν σπουδαία πράγματα στο γενέθλιο τόπο όχι μόνο δεν πρέπει να τους ξεχνάμε αλλά οφείλουμε με κάθε ευκαιρία να υπενθυμίζουμε την ευγενική παρουσία, την υποδειγματική στάση ζωής, την ανιδιοτέλεια και τη σεμνότητα και κυρίως τη σημαντική προσφορά τους.







*Τοπογράφος – συγγραφέας

Περισσότερα άρθρα και φωτογραφίες στην ιστοσελίδα και στο facebook του τεχνικού γραφείου K4station

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Εσύ… δεν «έφυγες» ποτέ!

Σε λίγα εικοσιτετράωρα μπαίνουμε στο 2025, τον χρόνο κατά τον οποίο θα συμπληρώθηκαν τριάντα χρόνια από την «μετοίκηση» σου στα […]