Γενικά

Τετράποδος …κίνδυνος πρόκλησης τροχαίων παραμονεύει στην Γρίβα

Τον σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος ή και δυστυχήματος στην επαρχιακή οδό Γουμένισσας-Γρίβας εξ αιτίας της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας …αγελάδων στην περιοχή επισημαίνει ο τακτικός αναγνώστης του «Μαχητή» Πολυκράτης Παντσίδης, γνωστός από την ενεργό ανάμιξή του στα πολιτιστικά κοινά του νομού, ως επί μακρόν πρόεδρος και διοικητικό στέλεχος του πολιτιστικού συλλόγου Πολυπέτρου.

Στην σχετική ανοικτή επιστολή του ο κ. Παντσίδης αναφέρει τα εξής:

«Είναι γνωστό, ότι οι αγελάδες είναι ένα ιερό ζώο, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Ινδία. Από την αρχαιότητα ακόμη η αγελάδα θεωρείται ιερή για την ινδουιστική θρησκεία, σύμβολο του στενού δεσμού μεταξύ των ανθρώπων και των ζώων.

Οι αγελάδες κυκλοφορούν ανενόχλητες ακόμη και στις κεντρικότερες λεωφόρους των μεγάλων πόλεων, χωρίς να φοβούνται μην τυχόν πέσουν θύματα τροχαίου, αφού δύσκολα ένας Ινδός οδηγός θα διακινδυνεύσει να πάει στη φυλακή. Αυτά συμβαίνουν στην μακρινή Ινδία.

Γρίβα 2017
Φαίνεται, ότι και εδώ στην χώρα μας στοννομό Κιλκίς, σε ένα πανέμορφο γραφικό χωριό στις πλαγιές του όρους Πάικου, την Γρίβα, για όσους δεν γνωρίζουν, οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς ενστερνίζονται την παράδοση αυτή να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα τα συμπαθή αυτά ζώα στους δρόμους, τους αγρούς, ακόμη και στις αυλές των σπιτιών τους. Και το λέω αυτό, διότι το παράδοξο αυτό κρατεί κάτι χρόνια τώρα και στους κατοίκους της Γρίβας τείνει να γίνει συνήθεια.

Για να είμαι ειλικρινής προσωπικά δεν μου «χαλάει» καθόλου να βλέπω τα συμπαθή αυτά ζώα να κυκλοφορούν ανέμελα ανάμεσα μας όπως εκείνες τις παλιές ωραίες κατά τα άλλα εποχές που ευτυχώς πρόλαβα και έζησα για λίγο. Τότε που αντί για γκαράζ αυτοκινήτων στα σπίτια μας είχαμε στάβλους, τα ζώα συνυπήρχαν αρμονικά με τους ανθρώπους, η φύση ήταν πιο καθαρή και οι άνθρωποι πιο αγνοί.

Όλα εκείνα όμως, σήμερα φαντάζουν ουτοπία. Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι καιροί έχουν αλλάξει. Στη ζωή μας έχει μπει το αυτοκίνητο ως αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς μας, και η πραγματικότητα αυτή απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή κυρίως σε περιοχές αγροτικές.

Η Πολιτεία το γνωρίζει, έχει θεσπίσει νόμο και επιβάλει να τοποθετούνται ειδικές πινακίδες σήμανσης για την προστασία της ζωής των ζώων και των ανθρώπων.

Προσωπική εμπειρία
Στο δρόμο Γουμένισσας – Γρίβας αλλά και εντός του χωριού δεκάδες ατυχημάτων έχουν προκληθεί τα τελευταία χρόνια από τις αδέσποτες αγελάδες που μέρα-νύχτα κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα.

Ένα από τα θύματα ήμουν και εγώ με την οικογένεια μου πριν από τρία ακριβώς χρόνια, όταν μια ομιχλώδη νύχτα του Οκτώβρη του 2014, κινούμασταν με το αυτοκίνητο στο δρόμο αυτόν.

Η σύγκρουση ήταν τόσο αιφνίδια που δεν μου έδωσε κανένα περιθώριο αντίδρασης. Ο τεράστιος και δυνατός όγκος ενός ταύρου ταρακούνησε το αυτοκίνητο συθέμελα και μαζί την ψυχική μας υγεία.

Το γεγονός ότι είχα μικρά παιδιά στο αυτοκίνητο και η ομίχλη μου έκαναν να κινούμαι με πολύ μικρή ταχύτητα αποτρέποντας τα χειρότερα. Βέβαια το σοκ που υπέστησαν κυρίως τα παιδιά δεν το αποφύγαμε αφού για αρκετά βράδια «πετάγονταν» στον ύπνο τους φωνάζοντας «μπαμπά πρόσεχε αγελάδα!». Όσο για την υλική ζημιά στο αυτοκίνητο η οποία ήταν αρκετά σημαντική δεν κάνω λόγο.

Ενήργησα άμεσα όπως όφειλα να κάνω καταγγέλοντας το συμβάν και την περιπέτεια μου φυσικά, πρώτα στην αστυνομία και στη συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο. Εκεί διαπίστωσα ότι το φαινόμενο με τις αγελάδες τις Γρίβας ήταν ήδη γνωστό αφού και άλλοι συμπολίτες μου – άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο – έζησαν την ίδια δυσάρεστη εμπειρία. Μάλιστα είχε απασχολήσει την απερχόμενη δημοτική αρχή δίχως όμως να σταθεί δυνατή η αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η σημερινή δημοτική αρχή, τον Οκτώβριο του 2014 κατόπιν παρεμβάσεως μου, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 14.10.14 αποφάσισε και ξεκίνησε εκ νέου διαδικασία απομάκρυνσης των ζώων.

Τρία χρόνια τώρα (Οκτώβριος 2017) η εικόνα είναι …η ίδια. Δυστυχώς οι ενέργειες της δεν απέδωσαν. Οι αγελάδες συνεχίζουν να περιφέρονται μέρα – νύχτα περιπλανώμενες στους δρόμους και στο χωριό και ο κίνδυνος πρόκλησης δυστυχήματος ανά πάσα στιγμή παραμονεύει στον κάθε ανυποψίαστο οδηγό που κινείται στην περιοχή. Θα είναι κρίμα να περιμένουμε να συμβεί κάτι κακό σ’ έναν συνάνθρωπό μας και μετά να ψάχνουμε για λύση.

Με μεγάλη χαρά θα ήμουν έτοιμος να συγχαρώ και να επαινέσω δημόσια την επιτυχή προσπάθεια του δήμου να απομακρύνει οριστικά τα ζώα από τους δρόμους και μαζί κάθε κίνδυνο ατυχήματος.

Μέχρι να συμβεί αυτό, με λύπη πολλή, είμαι αναγκασμένος να γνωστοποιήσω το πρόβλημα δια της παρούσης δημοσίευσης προς αποφυγή άλλου τροχαίου δυστυχήματος, αισιοδοξώντας παράλληλα την ύπαρξη πραγματικής βούλησης από τους αρμοδίους να δώσουν οριστική λύση ώστε να αποφύγουμε τα δυσάρεστα πριν είναι πολύ αργά».

Περισσότερα

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]

Δείτε ακόμα