Αθλητισμός

Τέταρτος ο Δ.Παυλίδης στην δισκοβολία του παγκοσμίου πρωταθλήματος εφήβων!

Ένας ακόμη «κρίκος» προστέθηκε στην «αλυσίδα» των εκπροσώπων του ελληνικού αθλητισμού και «πρεσβευτών» του κιλκισιώτικου σε υψηλό διεθνές επίπεδο το Σάββατο 6.8.22.

Πρόκειται για τον ρίπτη του Αίαντος Κιλκίς Δημήτρη Παυλίδη, που την ανωτέρω ημερομηνία κατέλαβε την ιδιαιτέρως τιμητική τέταρτη θέση στον τελικό της δισκοβολίας (δίσκος 1750 γραμμαρίων) του παγκοσμίου πρωταθλήματος κλασικού αθλητισμού εφήβων, καταρρίπτοντας δύο φορές την πανελλήνια επίδοση!

Οι αγώνες διεξήχθησαν στην πρωτεύουσα της Κολομβίας Κάλι από την Δευτέρα 1 έως την Κυριακή 7.8.22, με τον Δημήτρη Παυλίδη να συμμετέχει στον προκριματικό του αγωνίσματός του την Παρασκευή 5.8.22 και να προκρίνεται στον τελικό με μια και μοναδική βολή στα 60,87 μέτρα, καθώς με αυτήν υπερέβη το όριο πρόκρισης των 60,50 μέτρων!

Έτσι, πέτυχε τον πρώτο αντικειμενικό σκοπό, ενώ ακολούθησε η τριπλή επιτυχία στον τελικό:

Πρώτα η εξασφάλιση θέσης στην τελική οκτάδα μετά τις τρεις πρώτες προσπάθειες, με καλύτερη την τρίτη στα 60,12 μέτρα, κατόπιν η κατάρριψη της πανελλήνιας επίδοσης με 61,48 μέτρα στην πέμπτη προσπάθεια και, τέλος η κατάληψη της τέταρτης θέσης με βελτίωση της… δικής του πανελλήνιας επίδοσης στην έκτη προσπάθεια με 61,77 μέτρα.

Εκείνο, που αξίζει ιδιαίτερης μνείας είναι το γεγονός, ότι σ΄αυτόν τον κορυφαίο του κόσμου στην κατηγορία εφήβων αγώνα, ο 19χρονος αθλητής του Αίαντος Κιλκίς έδειξε, ότι είναι… αθλητής αγώνων, δίνοντας προτεραιότητα στην διάκριση ή την καλύτερη δυνατή παρουσία και θέση, χωρίς να «καταδυναστεύεται» από το άγχος της επίδοσης πριν από αυτούς. Ίσως αυτό να αποτελεί και το συγκριτικό πλεονέκτημά του έναντι αθλητών με μεγάλες επιδόσεις στο αγώνισμα αλλά με υστέρηση στην ψυχολογία των αγώνων.

Εξ ου και το ότι στον συγκεκριμένο αγώνα η αυτοσυγκέντρωση και το «καθαρό μυαλό», που επιβραβεύθηκαν με την διπλή κατάρριψη της πανελλήνιας επίδοσης, ενώ συνέβαλαν στο να υπερισχύσει αθλητών με καλύτερες ατομικές επιδόσεις, υστερώντας μόνον έναντι δύο Γερμανών και ενός Ουκρανού, που συνδύασαν και αυτοί την νοοτροπία του αθλητή αγώνων με τις πολύ μεγαλύτερες από τον Δημήτρη επιδόσεις.

«Καθρέφτης» αυτής της διαπίστωσης για τον Κιλκισιώτη αθλητή μπορεί να θεωρηθεί η «πορεία» των προσπαθειών του στον τελικό: 57,66μ., 59,68μ., 60,12μ., 60,04μ., 61,48μ., 61,77μ.

Σε κάθε περίπτωση ο ελληνικός και ο κιλκισιώτικος κλασικός αθλητισμός «κέρδισαν» ένα πολλά υποσχόμενο στέλεχος διεθνούς επιπέδου, που ήδη πληροί τις προϋποθέσεις μιας λαμπρής παρουσίας στην κατηγορία των νέων (20-22 ετών) με προοπτική την σταδιακή καθιέρωση στην αντίστοιχη των ανδρών, στην οποία επίσης ανήκει πλέον.
Εννοείται, ότι ο σύλλογός του και ο ΣΕΓΑΣ είναι έτοιμοι να του παράσχουν κάθε υποστήριξη στην περαιτέρω πορεία του προς την ευρεία αθλητική καταξίωση.

Το θέμα, το οποίο υπενθυμίζει η επιτυχία του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων, είναι, γιατί ρίπτες είτε του επιπέδου του είτε ανερχόμενοι είτε «εκκολαπτόμενοι» στην αθλητική «κυψέλη» του Κιλκίς να στερούνται της δυνατότητας απρόσκοπτης ενασχόλησης με το οποιοδήποτε αγώνισμά τους, που παρέχει ένα προπονητήριο ρίψεων, στο οποίο σήμερα συμπεριλαμβάνεται στις «χτυπητές» ελλείψεις του δημοτικού αθλητικού κέντρου Κιλκίς.

Ευκόλως μπορεί κάθε φίλος του κλασικού αθλητισμού να καταλάβει το πού θα είχαν φτάσει οι ρίψεις στον κιλκισιώτικο κλασικό αθλητισμό, αν υπήρχε μία τέτοια εγκατάσταση.

Και από πλευράς εκπροσώπων κεντρικής και τοπικής διοίκησης η ενεργοποίηση προς την κατεύθυνση της κάλυψης αυτού του σημαντικότατου κενού θα συνιστούσε πολύ πιό ουσιαστική απόδοση τιμής και ευσήμων στον Δημήτρη Παυλίδη και κάθε αθλητή του ιδίου επιπέδου, από ό,τι μία τυπική και σχεδόν… «γραφειοκρατική» αποστολή και δημοσιοποίηση συγχαρητηρίων μηνυμάτων.

Διότι, με απλά ανέξοδα συγχαρητήρια μηνύματα δεν επιλύονται «ως διά μαγείας» τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αθλητές, και εν προκειμένω οι ρίπτες, εξ αιτίας της μη υπάρξεως των καταλλήλων εγκαταστάσεων, για την κατασκευή των οποίων απαιτούνται και βούληση και διάθεση και κατάλληλος προγραμματισμός από πλευράς αρχόντων, τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα