Γενικά

Τεράστιες οι ζημιές στην περιοχή του δήμου Κιλκίς απο τις συνεχείς βροχοπτώσεις

ΠΙΠΕΡΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣΜιλώντας στην εκπομπή «Άνευ Όρων» του ράδιο-«Μαχητής», ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας δήμουΚιλκίς Χριστόφορος Πιπερίδης δήλωσε, ότι ο δήμος Κιλκίς παραμένει σε κατάσταση συναγερμού, και συνεργεία του μεταβαίνουν καθημερινώς σε πληγείσες περιοχές και εργάζονται πυρετωδώς γιά την αποκατάσταση των ζημιών.
Τόνισε δε, ότι οι οφειλόμενες στην γενικότερη συγκυρία ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα δυσχεραίνουν απρόσκοπτα χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δημοτικών υπαλλήλων, στους οποίους και απένειμε εύσημα.
Πάντως ο κ. Πιπερίδης δεν έκρυψε, γιά την περίπτωση που συνεχισθούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, την ανησυχία του όσον αφορά στα προβλήματα στο επαρχιακό, αγροτικό και δασικό οδικό δίκτυο και στο μέγεθος των καταστροφών ή ζημιών στις καλλιέργειες, λέγοντας χαρακτηριστικώς «στρέφω το βλέμμα… στον ουρανό και προσεύχομαι στον Κύριο».
Όσον αφορά στις ζημιές, ανέφερε ότι η περισσότερο πληγείσα περιοχή είναι αυτή του πρώην δήμου Γαλλικού.
Επίσης, υπήρξε επικριτικός, με την κυρίαρχη νοοτροπία δεκαετιών, που ωθούσε τους αγρότες να «μπαζώνουν» ρέματα και άλλα σημεία φυσικής απορροής ομβρίων υδάτων, προκειμένου να εξασφαλίσουν «μερικά στρέμματα καλλιέργειας». «Με την φύση δεν μπορεί να τα βάλει κανείς», τόνισε ο κ. Πιπερίδης, «και σήμερα αυτή μας τιμωρεί γι’ αυτά που διαπράξαμε εις βάρος της επί δεκαετίες».
Τέλος, άσκησε κριτική και στον γραφειοκρατικό τρόπο λειτουργίας της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης, απόρροια του οποίου και η «σύγκρουση» αρμοδιοτήτων, που επηρεάζει αρνητικώς τον συντονισμό και αποτελεσματικότητα σε νευραλγικούς τομείς σαν αυτόν της πολιτικής προστασίας: «Έχουν δημιουργηθεί προβλήματα σε συγκεκριμένα οδικά σημεία, όπως στην Ακροποταμιά και στις Ποταμιές, και εμείς, ως δήμος δεν μπορούμε να επέμβουμε, επειδή λέει τα συγκεκριμένα σημεία υπάγονται στην αρμοδιότητα της περιφέρειας, και αυτό πρέπει κάποτε να σταματήσει».
Γιά το ίδιο θέμα εξαπέλυσε «πυρά» και κατά των αθηνοκεντρικών αντιλήψεων της κεντρικής διοίκησης, κάνοντας λόγο γιά δύο μέτρα και σταθμά στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, με υπέρμετρο ενδιαφέρον γιά τις «τσιμεντένιες» συνοικίες και «ελάχιστο ή και κανένα γιά την ύπαιθρο»: «Ό,τι και να συμβαίνει σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο, ο κάτοικος, όσες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίζει με το νερό, δεν παύει να πατεί σε άσφαλτο και τσιμέντο», δήλωσε ο κ. Πιπερίδης, «ενώ ο κάτοικος της υπαίθρου έχει να αντιμετωπίσει, εκτός από το νερό και την λάσπη, και την αποκοπή της πρόσβασης σε ζωτικούς γι’ αυτόν χώρους, όπως οι γεωργοκτηνοτροφικές και διάφορες επαγγελματικές εγκαταστάσεις».
Όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του δήμου Κιλκίς παραμένει σε «κόκκινο συναγερμό», καθώς η κακοκαιρία του τελευταίου διαστήματο δεν αναμένεται να κοπάσει, τουλάχιστον σε επιθυμητό βαθμό, και εντός της διανυομένης εβδομάδος.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας