Γενικά

Τεράστεις καταστροφές στο λεκανοπέδιο Μουριών απο σφοδρή χαλαζόπτωση

Ολική καταστροφή υπέστησαν όλες οι καλλιέργειες του λεκανοπεδίου Μουριών, ενώ προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές και σε σπίτια, αποθήκες, στέγαστρα, δίκτυα υποδομής και αυτοκίνητα σε μεγάλη έκταση, από σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή αργά το απόγευμα της Τετάρτης 18.6.14.
Η θεομηνία διήρκεσε περί τα εικοσιπέντε λεπτά, και κατά διαστήματα το χαλάζι έπεφτε σε μέγεθος καρυδιού, ενώ από τις «ριπές» του σφοδρού ανέμου ξερριζώθηκαν και δέντρα!
http://www.youtube.com/watch?v=-lmsqr5r1rM#t=15
Κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο γιά πρωτόγνωρο φαινόμενο, όσον αφορά στο μέγεθος του χαλαζιού και στην έκταση και διάρκεια της χαλαζόπτωσης, ενώ δεν έκρυβαν την απόγνωσή τους γιά τις συνέπειές της, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας.
Συνεργεία εκτιμητών της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής Κιλκίς έσπευσαν αμέσως στην πληγείσα περιοχή και προχώρησαν σε πρώτη εκτίμηση των ζημιών στις καλλιέργειες κάνοντας λόγο γιά ποσοστά από 70 μέχρι 100%.
Αυτά αφορούν σε όλες τις καλλιέργειες, ήτοι δημητριακών (σιταριών, κριθαριού, αραβοσίτου), καπνών, αμπέλων, ροδακίνων, φασολιών, ρεβυθιών, αραχίδων (φυστικιών), ηλιάνθων και ροδιών, στα αγροκτήματα Καβαλλάρη, Μουριών, Λιθωτού, ΣΣ Μουριών, Κρητικών, Ροδώνος, Α.Παρασκευής, Καλλιρόης και κτήματος Μυριοφύτου.
http://www.youtube.com/watch?v=YtKSqN6Uz_w
Επί τόπου έσπευσε από την Θεσσαλονίκη και η επόπτρια του ΕΛΓΑ Ελένη Ανυφαντάκη, ενώ στην Αθήνα σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς είχε συνάντηση με το προεδρείο του ΕΛΓΑ, κατά την οποία εξετάσθηκε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Σήμερα ξεκινά και η 15νθήμερη προθεσμία δηλώσεων ζημιών από τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς, προκειμένου, σε συνδυασμό με τις αναφροές των εκτιμητών, να κινηθεί η διαδικασία γιά τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας