Αγροτικά

Τεράστια βελτίωση στο αγροτικό οδικό δίκτυο του δήμου Κιλκίς

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Μία από τις διοικητικές καινοτομίες της σημερινής δημοτικής αρχής του Κιλκίς ήταν η σύσταση ειδικής αντιδημαρχίας για τους τομείς της αγροτικής, ορεινής και πολιτικής προστασίας και αναθέτοντας τα σχετικά καθήκοντα σε ένα πρόσωπο προερχόμενο απο τον επαγγελματικό χώρο της πρωτογενούς παραγωγής με πολιτική και συνδικαλιστική πείρα, τον κτηνοτρόφο Αλέκο Σημαιοφορίδη.

Ένα στέλεχος της δημοτικής πλειοψηφίας με γνώση των προβλημάτων της αγροτικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας, προσφέροντάς του παράλληλα και ένα μίνιμουμ δυνατοτήτων από οικονομικούς πόρους, μηχανήματα και προσωπικό, για να ανταποκριθεί στις αρμοδιότητες του.

Μία επιλογή, που, όπως αποδεικνύουν τα έωςι τώρα δεδομένα έχει αποδειχθεί ευεργετική για τον πολύπαθο τομέα της αγροτικής οδοποιίας για έναν δήμο ,όπως αυτός του Κιλκίς, με σημαντικές δυσκολίες και ιδιαιτερότητες λόγω της μεγάλης εκτάσεως και του αναγλύφου του από πεδινές ημιορεινές και ορεινές περιοχές, με 120 ενεργούς οικισμούς.

Γεγονός που εξηγεί και την πρωτοβουλία του αρμοδίου αντιδημάρχου Αλέκου Σημαιοφορίδη να ξεκινήσει σε ελάχιστο χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του στις αρχές του περασμένου Φθινοπώρου ένα πρόγραμμα στοχευμένων παρεμβάσεων στο εκτεταμένο δίκτυο αγροτικών οδών του δήμου.

Ένα δίκτυο αρκετά προβληματικό, το οποίο λόγω των κατά περιόδους ισχυρών βροχοπτώσεων της προβληματικής, σύμφωνα με την πλειοψηφία παραγωγών, συντήρησης κατά το παρελθόν ,αλλά και λόγω της επιβαρυντικής προς αυτό συμπεριφοράς μερίδας χρηστών του ήταν, και σε ένα σαφώς μικρότερο βαθμό εξακολουθεί να παραμένει προβληματικό, μιάς και όπως δήλωσε στον “Μαχητή” ο κ. Σημαιοφορίδης “δεν έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο των παρεμβάσεων, το οποίο, αφού πρώτα αντιμετώπισε επείγουσες καταστάσεις, συνεχίζει να εκτελείται, έχοντας ξεκινήσει από τις πεδινές περιοχές και συνεχίζοντας, προϊόντος του χρόνου, στις πιό ορεινές”, με ορίζοντα “μέχρι και τον χρόνο αλωνισμού”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αλλά και τις τυχόν αλλαγές του λόγω εκτάκτων καταστάσεων, παρεμβάσεις έχουν εκτελεσθεί και ολοκληρωθεί έως σήμερα για την περιοχή της δημοτικής ενότητας των Κρουσίων σε περιοχές των οικισμών της Επταλόφου, Ισώματος, Ελληνικού, Θεοδοσίων, στην αντίστοιχη της ενότητας Κιλκίς στους οικισμούς Χορηγίου, Σταυροχωρίου, Μεταλλικού.

Ανάλογες εργασίες έχουν εκτελεσθεί και ολοκληρωθεί στην ενότητα Γαλλικού, τους οικισμούς Γαλλικού,Νέας Σάντας,Παλαιού και Νέου Αγιονερίου και Ανθοφύτου, όπως και στην περιοχή του Λεκανοπεδίου των Μουριών.

Καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση των δυσκολιών, που εμφανίζονται κατά περίσταση, κυρίως σε περιοχές με ορεινούς οικισμούς όπως αυτές της δημοτικής ενότητας των Κρουσίων, σε Φύσκα, Γερακαριό, Σπουργίτη και Παλατιανό, στις οποίες η κατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου ήταν πραγματικά άθλια, όπως επιβεβαιώνει στον “ΜΑΧΗΤΗ” και ο εκ Φύσκας καταγόμενος παραγωγός Φώτης Οσιπίδης, έχει διαδραματίσει η μικρή μπουλντόζα με ερπύστριες, το οποίο διαθέτει στον στόλο του η υπηρεσία του δήμου.

Ένα μηχάνημα κατάλληλο για αυτές τις περιστάσεις και περιοχές, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί στο εν εξελίξη πρόγραμμα παρεμβάσεων, οι οποίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί στις εν λόγω περιοχές, όπως και το αντίστοιχο στον άξονα Δίβουνου -Βάθης- Θεοδωρακίων, το οποίο είναι προγραμματισμένο να ακολουθήσει.

Σημαντική είναι και η βοήθεια, η οποία παρέχεται από πλευράς της περιφερειακής ενότητας του Κιλκίς και του αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη στην υλοποίηση των έργων για την αγροτική οδοποιία, με την παραχώρηση στη δημοτική υπηρεσία μηχανημάτων, όπως και η δωρεάν προσφορά εκατό φορτηγών υλικού επίστρωσης αγροτικών οδών 3Α από την εταιρία η οποία κατασκευάζει τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΠ, κυρίως για τις παρεμβάσεις στα Θεοδόσια, Ισωμα και Ελληνικό, ενώ “αγκάθι” για την περαιτέρω βελτίωση της απόδοσης παραμένει η έλλειψη εξειδικευμένων χειριστών μηχανημάτων, καθώς ο δήμος διαθέτει μόνον τέσσερις για όλες τις εργασίες.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός, ότι στην εν λόγω αντιδημαρχία υπήρξε ως “προίκα” προϋπάρχουσα μελέτη για την προμήθεια υλικού επίστρωσης 3Α, με βάση την οποία έχουν απορροφηθεί έως σήμερα 2.600 κυβικά μέτρα, ενώ για λόγους γραφειοκρατικούς εκκρεμεί η παραλαβή χιλίων κυβικών μέτρων, ώστε να ολοκληρωθεί η σχετική προμήθεια.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στον τομέα, ο οποίος σχετίζεται με την πρόσβαση σε κτηνοτροφικές μονάδες σε όλη την περιοχή ευθύνης του δήμου.

Ένας τομέας απολύτου προτεραιότητος για την εν λόγω αντιδημαρχία, όπως δήλωσε στον “Μαχητή” ο επικεφαλής της, επισημαίνοντας την σημασία των εν λόγω μονάδων στην εκάστοτε τοπική οικονομία και κοινωνία.

“Οι παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, “θα αφορούν στο σύνολό τους και θα ολοκληρωθούν μέσα σε ενάμιση χρόνο.

Την λειτουργικότητα των παρεμβάσεων στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο και τά άμεσα αντανακλαστικά του αρμοδίου αντιδημάρχου στις σχετικές εκκλήσεις παραγωγών και προέδρων οικισμών του δήμου επιβεβαιώνουν με δηλώσεις τους στον “Μαχητή” τόσο ο προαναφερθείς παραγωγός κ. Οσιπίδης, όσο και οι πρόεδροι των οικισμών Βάθης Αναστάσιος Νικολαϊδης, από τους ορεινούς και Νέας Σάντας Χριστόφορος Γαβράς, από τους πεδινούς, κάνοντας λόγο “για παρεμβάσεις υψηλού επιπέδου σε δίκτυο παραμελημένο επι σειρά ετών”, τονίζοντας παράλληλα “την αναγκαιότητα να συνεχισθούν και στο άμεσο μέλλον, ώστε βοηθήσουν την πολυπληθέστερη κοινωνική ομάδα της περιφέρειας του δήμου, αυτήν των αγροτών και κτηνοτρόφων”.

Σε ό,τι αφορά στην παραβατική συμπεριφορά αγροτών, οι οποίοι καταστρέφουν με την ιδιοτελή συμπεριφορά τους το αγροτικό οδικό δίκτυο, ο κ. Σημαιοφορίδης στις σχετικές προς τον “Μαχητή” δηλώσεις του, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, δεν θέλησε να είναι τόσο αυστηρός αναγγέλλοντας ενδεχόμενο κυρώσεων στους παραβάτες, όπως πρό δύο εβδομάδων περίπου ο ομόλογος του ουσιαστικά στον δήμο Παιονίας κ.Γεωργίτσαρος.

Απλά υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσει μία προσπάθεια περαιτέρω ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των παραγωγών, ώστε να λειτουργούν με τρόπο που δεν επιβαρύνει το δίκτυο.

Βεβαίως, η συντήρηση – επέκταση ενός αγροτικού δικτύου είναι μία δυναμική κατάσταση.

Απαιτεί διαρκή εγρήγορση και παράλληλα συνεχή και συστηματική δράση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση λόγω του ευμετάβλητου της μπορεί μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να καταστεί εκ νέου προβληματική και βεβαίως ο μόνος ασφαλής παράγοντας στην αξιο λόγηση των όποιων ενεργειών είναι ο πανδαμάτωρ χρόνος!

Περισσότερα
Δείτε ακόμα