Τέλος του έτους η πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα
Ένα εξαιρετικά ιδιόμορφο καλοκαίρι οδεύει σιγά –σιγά προς την ολοκλήρωση του ,καθώς σε λίγα εικοσιτετράωρα θα διανύουμε το τελευταίο δεκαήμερο του.
Ένα καλοκαίρι θερμό από όλες τις απόψεις, καθώς πέραν τον υψηλών θερμοκρασιών και των πυρκαγιών που παραδοσιακά “φιλοξενεί”, εφέτος ήταν εξαιρετικά “θερμό” και δύο ακόμη πολύ σημαντικούς λόγους, την ύπαρξη της πανδημίας λόγω του κορωνοϊού και την ένταση στις σχέσεις μας με την Τουρκία λόγω της πλεύσης ερευνητικού σκάφους σε ελληνικά χωρικά ύδατα.
Δύο θέματα που δεν έχουν τοπικό χαρακτήρα ,αλλά παγκόσμιο ,σε ότι αφορά την πανδημία και εθνικό σε ότι αφορά τη ν ένταση στην νοτιοανατολική Μεσόγειο ,που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν αφήνουν ανεπηρέαστη και την κοινωνία της περιφερειακής μας ενότητας.
Ιδίως σε ότι αφορά το φαινόμενο της πανδημίας μιάς και οι τελευταίες αρνητικές εξελίξεις με την αλματώδη αύξηση στα αριθμό των κρουσμάτων μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Αύγουστου, (11 Αυγούστου 196, 12 Αυγούστου262, 13 Αυγούστου 204,14 Αυγούστου 254,15 Αυγούστου 230, 16 Αυγούστου 217 και 17 Αυγούστου 150). Έχουν “βαρύνει” το κλίμα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, οδηγώντας παράλληλα την κυβέρνηση να λάβει εσχάτως έκτακτα μέτρα, τηρώντας στάση αναμονής για περαιτέρω μιάς και η μέτρηση της 17ης Αυγούστου στον αριθμό κρουσμάτων παρουσίασε για πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα σημαντική πτώση.
Ανάμεσα στα νέα κρούσματα περιλαμβάνεται και αυτό από νεαρή κοπέλα στην περιοχή της Παιονίας, το μοναδικό στην περιφερειακή μας ενότητα μέσα στο εν λόγω επίμαχο διάστηματις τελευταίες ημέρες, διατηρώντας τον τόπο μας στις περιοχές με χαμηλό δείκτη κρουσμάτων (0-4 κρούσματα), όπως δείχνει και ο σχετικός χάρτης του ΕΟΔΥ, παρά το γεγονός ότι αυτός συνορεύει με τις χώρες της Βαλκανικής, όπου η διασπορά του κορωνοϊού εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά και απαγορευτικά επίπεδα.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε σχέση με τις αρνητικές συνέπειες στις θέσεις εργασίας στην ενότητά μας, οι οποίες όπως καταγράφει και το εσχάτως συσταθέν περιφερειακό παρατηρητήριο, δεν έχουν επηρεασθεί από τα περιοριστικά μέτρα και δεν καταγράφονται απώλειες του, σε αντίθεση με τις παραθεριστικές περιοχές, όπου υπάρχει τεράστια πτώση των θέσεων εργασίας, πολλές εκ των οποίων αφορούν και Κιλκισιώτες εργαζομένους εποχιακά σε θέσεις εργασίας εστίασης και ψυχαγωγίες στην εν λόγω περιοχές.
Βεβαίως οι επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής είναι στενά συνδεδεμένες με την εξέλιξη της πανδημίας και κατά συνέπεια με τα ευρήματα και την συμπεριφορά όσων επανακάπτουν από τις θερινές τους διακοπές, άλλωστε και το εγχώριο κρούσμα από τέτοια κοινωνική ομάδα προέρχεται, όπως επίσης και με τις εξελίξεις γύρω από την παραγωγή εμβολίου και την διάθεση του στους πολίτες.
Σύμφωνα με τις σημερινές (18-8-2020) δηλώσεις του υπουργού Βασίλη Κικίλια υπάρχει αισιοδοξία ότι η χώρα μας θα μπορέσει να προμηθευτεί μέσα στο 2020 εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κικίλιας υποστήριξε ότι η Ελλάδα από τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα αποκτήσει πρόσβαση σε 700.000 δόσεις του νέου εμβολίου. Θα πρόκειται για το πρώτο πακέτο, όπως είπε, από τις συνολικά 3 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca που θα λάβει η Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα από τις πρώτες δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
«Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τουίταρε τη συμφωνία με την AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχει φτάσει ήδη στη Φάση 3 και αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η Φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση. Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις τον Δεκέμβριο, που θα είναι μονή ή διπλή δόση, και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά», ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο κ. Κικίλιας.
Μέχρι τότε όλα θα κινούνται στον αστερισμό εξέλιξης των δεδομένων της εξάπλωσης των κρουσμάτων, της επίδειξης ατομικής ευθύνης από μέρους της κοινωνίας για τον περιορισμό της, των κατά τόπους κυβερνητικών μέτρων, όταν κάτι “στραβώνει” και βεβαίως στην προσπάθεια να ενισχυθούν κατά το δυνατόν όσοι επλήγησαν από τις αρνητικές επιπτώσεις στήν οικονομία (αναμένονται σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες), που θα χρειασθεί μια τριετία για να ανακάμψει πλήρως, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, από τις απώλειες που υπέστη.
Με αυτήν την ειδησεογραφία ξεπροβοδίζουμε το τελευταίο του δεκαήμερο του εφετινού ιδιαίτερου καλοκαιριού , που εκτός των άλλων μας στέρησε και θα συνεχίσει να το πράττει μέχρι το τέλος του και τον μεγάλο αριθμό των κοινωνικών εκδηλώσεων (γάμους, βαπτίσια) ,τα οποία παραδοσιακά τελούνται στην χώρα μας εν μέσω θέρους, όπως επίσης και των παραδοσιακών πανηγυριών, που η διεξαγωγή τους, για τους ίδιους λόγους, δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα στην ζωή της ελληνικής και εν προκειμένω Κιλκισιώτικης ζωής.
Ας ελπίσουμε και ας ενεργήσουμε έτσι ώστε το επόμενο καλοκαίρι να είναι ένα εντελώς διαφορετικό καλοκαίρι .
Ένα καλοκαίρι ευημερίας και συναναστροφών, με εκατομμύρια υγειών επισκεπτών και παραθεριστών εγχώριων και αλλοδαπών.