Πολιτισμός

Απονομή στην Αξιούπολη των βραβείων βιβλίου «Άννα Οικονόμου»

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε και φέτος στον χώρο προ του παλαιού δημαρχείου Αξιουπόλεως, στην πλατεία Ελευθερίας, η θεσμική πλέον εκδήλωση της απονομής τεσσάρων βραβείων από την δημοτική βιβλιοθήκη Αξιούπλης «Δημήτριος Ε. Οικονόμου» σε βιβλιόφιλους της περιοχής.
Ως γνωστόν η εκδήλωση αυτή καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του ζεύγους Δημητρίου και Αννας Οικονόμου, με στόχο την διάδοση και συνεχή τόνωση του ενδιαφέροντος των πολιτών και ιδίως των νέων γιά το βιβλίο, και διοργανώνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο των θεσμικών πολιτιστικών εκδηλώσεων «Αξιουπολίτικα».
Εκείνο, το οποίο προκάλεσε αίσθηση ήταν η αθρόα προσέλευση παιδιών, εφήβων και νέων ανθρώπων, σε ένα ιδιαιτέρως κατά την παρούσα δυσμενή συγκυρία ελπιδοφόρο μήνυμα.
Τα βραβεία με την επωνυμία «Άννα Οικονόμου» απονεμήθηκαν σε τρία παιδιά ηλικιών 6-10 ετών και μία ενήλικη.
Και οι τέσσερις παρέλαβαν από ένα βιβλίο της προτίμησής των, ενώ τα παιδιά και από ένα ποδήλατο, προσφορά του τοπικού καταστήματος Ελευθεριάδη.
Ειδικότερα βραβεύθηκαν ο Χρήστος Δεμερίδης του νηπιαγωγείου Πολυκάστρου, ο Γεώργιος Παπαρήγας του πρώτου δημοτικού Αξιούπολης, ο Αντώνης Παπαρίδης του δευτέρου δημοτικού Αξιούπολης και η ενήλικος Ευγενία Περπερίδου.
Ο εμπνευστής του θεσμού αντιστράτηγος ε.α. και πρώην πολιτευτής Δημήτριος Οικονόμου αποκάλυψε, ότι το επόμενο έτος θα καθιερωθούν και βραβεία μουσικής παιδείας με δώρα μουσικά όργανα (μπουζούκι, κιθάρα, κλαρίνο και ποντιακή ή κρητική λύρα).
Στον χαιρετισμό, που απηύθυνε, ο κ. Οικονόμου τόνισε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
«… Η τελετή αυτή γίνεται κάθε χρόνο για ένατη συνεχή χρονιά από την λειτουργία της δημοτικής βιβλιοθήκης Αξιούπολης «Δημήτριος Ε. Οικονόμου» του δήμου Παιονίας, στα πλαίσια του προγράμματος των εορταστικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων τα 36ο «Αξιοπολίτικα» 2014.
Όπως σας είχαμε ενημερώσει τα βραβεία είναι ένα βιβλίο της επιλογής των βραβευθέντων και ένα ποδήλατο στον καθένα.
Επίσης, κάθε χρόνο προσφέρουμε δώρο στην βιβλιοθήκη, τρία βιβλία που ζητούνται από τους αναγνώστες. Το υπόλοιπο ποσό θα χορηγηθεί στην ενορία της Εκκλησίας για την ενίσχυση της φιλανθρωπικής αποστολής της. Θεωρήσαμε ότι με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται καλύτερα ο σκοπός των βραβείων.
Φέτος κίνητρο είναι το ποδήλατο, διότι με την χρήση του αποκτούμε καλή σωματική άσκηση, υγεία, άνετη και φθηνή μετακίνηση (στα σχολεία, την αγορά, την εργασία ), ευχάριστες εκδρομές και καθαρό περιβάλλον.
Τον επόμενο χρόνο τα βραβεία θα είναι ένα βιβλίο και ένα μουσικό όργανο όπως κιθάρα, μπουζούκι, ποντιακή λύρα , κλαρίνο, για την στήριξη της μουσικής μας παράδοσης, στην μουσική, το τραγούδι, τον χορό, και την ενίσχυση της μουσικής παιδείας των νέων.
Το βιβλίο θα είναι πάντα το κυρίαρχο κίνητρό μας.
Χαρίστε στους φίλους σας το πολυτιμότερο δώρο κάντε το βιβλίο τον καλύτερό σας φίλο. Το βιβλίο είναι μια καλή παρέα πολύτιμος βοηθός στην ανάπτυξη των γνώσεων και των επιστημών. Είναι απαραίτητο σε όλες τις φάσεις της ζωής μας, ο φίλος μας, ο σύντροφός μας, ο ευεργέτης μας.
Ευτυχισμένοι όσοι πέρα από τις ανάγκες της εκπαίδευσης στα σχολεία εξακολουθούν να διαβάζουν και να συμπληρώνουν τις γνώσεις τους, αυτοί που απέκτησαν από μικρή την καλή συνήθεια σαν ένα τρόπο ζωής. Ας επιλέγουμε βιβλία, καλά βιβλία, που διεγείρουν το πνεύμα μας, που τρέφουν την ψυχή μας.
Πολύ σύντομα τα παιδιά θα μπουν στην εφηβική ηλικία. Το εφηβικό μυαλό είναι λεπτό και χρειάζεται προσεκτικό χειρισμό και πολύ αγάπη εκ μέρους των γονέων και κάθε υπεύθυνου προσώπου που ασχολείται με την νεολαία.
Η βιβλιοθήκη σας συμπλήρωσε εννέα χρόνια λειτουργίας. Η προσφορά της πνευματικής αυτής επένδυσης είναι ανυπολόγιστη. Καθημερινά αποδίδει τους καρπούς της και συμβάλει στην ανάπτυξη και την πρόοδο των κατοίκων του δήμου. Με την καθολική σας αγάπη και την αυξανόμενη ζωντάνια της, εξελίσσεται σε πνευματικό κέντρο της πόλης. Το επιβεβαιώνουν τα πιο κάτω στοιχεία:
-Υπάρχουν σήμερα 9150 βιβλία, 581 CD-DVD, τέσσερες τοπικές εφημερίδες, πέντε αξιόλογα περιοδικά μεταξύ αυτών και το μηνιαίο περιοδικό «Ο κόσμος της Ελληνίδος».
-Είναι εγγεγραμμένοι 1030 χρήστες βιβλίων, έγιναν στο οκτάμηνο 2980 δανεισμοί. Το 60% έγιναν από την πόλη μας και το 40% από τις τοπικές και δημοτικές κοινότητες. Όπως και πέρυσι την πρωτοπορία έχουν οι γυναίκες.
Η βιβλιοθήκη προσφέρει παράλληλα και πολιτιστικές υπηρεσίες. Ειδικότερα πραγματοποιήθηκαν οι πιο κάτω εκδηλώσεις:
-Τέσσερες βιβλιοπαρουσιάσεις συγγραφέων
-Δύο επισκέψεις νηπιαγωγείων της πόλης μας για την εορτή της ημέρας του παιδικού βιβλίου.
Μια φορά το μήνα λειτουργεί η λέσχη ανάγνωσης της Αξιούπολης που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2013.
Λειτουργεί επίσης το παράρτημα Μακεδονίας του Εθνικού Ιδρύματος Μελετών και Ερευνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», που έχει έδρα την Αξιούπολη.
Όλοι μας αναγνωρίζουμε τις φιλότιμες προσπάθειες της βιβλιοθηκονόμου και την ευχαριστούμε.
Προτείνουμε, όπως γίνεται και σε άλλες πόλεις με την έγκριση του δήμου , το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας της πόλης μας να ορίζει επιτροπή, και από εθελοντές που επιθυμούν να προσφέρουν στο έργο της βιβλιοθήκης.
Δεν θα παραλείψουμε να συγχαρούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες των τριών τάξεων του γυμνασίου, του λυκείου και του ΕΠΑΛ της πόλης μας, που αρίστευσαν στις φετινές σχολικές εξετάσεις.
Επίσης τον συμπολίτη μας Κώστα Μανασή για την ανεύρεση φωτογραφικού υλικού που αναφέρεται στην ιστορία της Αξιούπολης.
Ευχαριστούμε τον δήμο, που διέθεσε 1000 ευρώ για την αγορά 84 βιβλίων και την αγορά ενός βιβλιοστάτη.

Περισσότερα

Στα ‘’Ελευθέρια’’ του δήμου Κιλκίς μεταφέρεται η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων ‘’Σήκω ψυχή μου!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22″

O δήμος Κιλκίς εγκαινιάζει μια πολύ αξιόλογη συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη […]

Δείτε ακόμα