Πολιτική

Λύσεις στα προβλήματα του ΤΕΙ Κιλκίς ζητεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

Να δοθούν λύσεις στα προβλήματα του ΤΕΙ Κιλκίς, ζητεί η σπουδαστική παράταξη Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, που έθεσε τον σχετικό κατάλογο υπ’ όψιν του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς.

Στο σχετικό έγγραφο αναφέρονται τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι σύμβουλοι είμαστε από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, αντιπροσωπεύουμε το ΤΕΙ του Κιλκίς. Σήμερα ήρθαμε εδώ για να αναδείξουμε κάποια από τα προβλήματα που έχει το ΤΕΙ, τα οποία εκτιμάμε ότι τα γνωρίζετε.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών είναι η φωνή των φοιτητών που αγωνιούν για το μέλλον μετά το πτυχίο, βλέποντας το ενάμισυ εκατομμύριο νέων ανέργων, είναι η φωνή των φοιτητών που φωνάζουν φτάνει πια με τα τεράστια έξοδα για τις σπουδές. Είναι η φωνή των γονιών που πληρώνουν ένα σκασμό λεφτά κάθε μήνα για ενοίκια (αφού το ΤΕΙ μας είναι από τα λίγα που δεν έχει καθόλου εστίες), είναι η φωνή των φοιτητών και σπουδαστών που προσπαθούν καθημερινά από το πρώτο έτος για να σπουδάσουν, αυτών που ταυτόχρονα δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα, είναι η φωνή των φοιτητών που παρατάνε τις σπουδές γιατί δεν τα βγάζουν πέρα οι οικογένειές τους, είναι η φωνή όλων αυτών που μένουν για μήνες απλήρωτοι στην πρακτική άσκηση.

Ούτε ένα ευρώ για τις σπουδές μας. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Δεν ανεχόμαστε να πληρώνουμε την ώρα που οι οικογένειες μας ξεζουμίζονται από την δυσβάσταχτη κρατική φορολογία.

Για τις σπουδές και τα όνειρά μας γιατί δεν δεχόμαστε ούτε εμείς μονομερείς ενέργειες απέναντι στη ζωή, το μέλλον και τη μόρφωση που μας αξίζει.

Ας τα πάρουμε με την σειρά:
• Κτίριο. Ενώ το ΤΕΙ μας έχει δικό του κτίριο φιλοξενείται στο κτήριο του ΟΑΕΔ και κάθε χρόνο η μετακόμισή μας στο καινούργιο κτήριο γίνεται όλο και περισσότερο άπιαστο όνειρο. Το κτίριο του ΟΑΕΔ είναι μικρό και έτσι πάρα πολλά εργαστηριακά μηχανήματα που ήδη υπάρχουν, έχουν μεταφερθεί στο καινούργιο κτίριο αφήνοντας μας χωρίς εργασιακό εξοπλισμό.

• Εστίες. Η πόλη του Κιλκίς είναι από τις λίγες πόλεις που δεν έχει εστίες, με αποτέλεσμα οι φοιτητές που έρχονται για σπουδές αναγκαστικά να νοικιάζουν. Ωστόσο, το θέμα είναι ότι πάρα πολλοί φοιτητές δεν μπορούν να σπουδάσουν λόγω της οικονομική τους κατάστασης. Η ανεργία και η κακοπληρωσιά που υπάρχει μέσα στις οικογένειές τους δεν τους επιτρέπει να έρθουν. Ακόμα και αν πάρουν το στεγαστικό επίδομα (χιλιάρικο), εάν πληρούν τα αμέτρητα κριτήρια αυτό δεν επαρκεί ούτε στο ελάχιστο για τα έξοδα του σπιτιού και για τα αναλώσιμα υλικά της σχολής.

• Κυλικείο. Είναι ένα θέμα που όσο αστείο και ανούσιο φαίνεται δεν γίνεται να το προσπεράσουμε έτσι. Αυτό συνδέεται με το θέμα του κτίριου. Ενώ είχαμε κυλικείο, όταν τελείωσε η σύμβαση του ιδιοκτήτη, για τον επόμενο που ήθελε να το διαχειριστεί, αναδείχτηκε ο χώρος ακατάλληλος για να ξαναγίνει κυλικείο.

• Θέρμανση. Πέρυσι δεν είχαμε θέρμανση έως τέλη Δεκεμβρίου. Αναγκάστηκαν φοιτητές και καθηγητές να έρχονται με αερόθερμα από τα σπίτια τους. Παρ’ όλα αυτά, καταφέραμε να εξασφαλιστεί πετρέλαιο για να ζεσταθούμε για μικρό χρονικό διάστημα του Χειμώνα, και αυτό επειδή βέβαια πιέσαμε με κατάληψη.
• Υλικά. Κάθε χρόνο, ο κάθε καινούργιος φοιτητής δίνει από την τσέπη του τουλάχιστον εκατό ευρώ και καθώς μεγαλώνει το εξάμηνο αυξάνονται και τα έξοδα.

• ΚΤΕΛ. Οι διαδρομές που κάνουν οι φοιτητές που μένουν Θεσσαλονίκη, αλλά και φοιτητές που μένουν εδώ που αναγκαστηκά κατεβαίνουν Θεσσαλονίκη για υλικά και υφάσματα που χρειάζονται, είναι τόσες πολλές που τα έξοδα για αυτές μπορεί να αγγίξουν έως και τα έξοδα ενός σπιτιού.

Εμείς διεκδικούμε:
• Μετακόμησης της σχολής στο καινούργιο κτίριο του ΤΕΙ που ήδη υπάρχει και φθείρεται από τον χρόνο αχρησιμοποίητο. Έχουμε κουραστεί απο γραφειοκρατικές δικαιολογίες!

• Να μετατραπούν πανεπιστημιακά ακίνητα και δημόσια κτήρια σε εστίες στην ευθύνη του κράτους, εφόσον δεν υπάρχον ή έστω μέχρι τότε να δίνεται επίδομα ενοικίου ή/και δωρεάν δωμάτια σε ξενοδοχεία όπως σε άλλες πόλεις!

• Άμεση εξασφάλιση επαναλειτουργίας του κυλικείου στο ΤΕΙ, με ανάλογο φοιτητικό τιμολόγιο!
• Θέρμανση για όλο τον Χειμώνα!

• Επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό!

• Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές!

• Εξασφάλιση κάρτας-δωρεάν συγκοινωνίας Θεσσαλονίκη-Κιλκίς και πίσω, για τους φοιτητές και καθηγητές του τμηματός μας!

• Πρόσληψη μόνιμων καθηγητών που να καλύπτουν όλο το πρόγραμμα σπουδών! Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που να καλύπτει όλες τις ανάγκες λειτουργίας του ιδρύματος!

• Σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας! Να μην υπάρχει νέος που θα δουλεύει με λιγότερα από!

• Πρακτική άσκηση ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών, πάνω στην ειδικότητα, στην επίβλεψη του ιδρύματος! Με αξιοπρεπή μισθό, ελάχιστο 751ευρώ, με πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα!

Τι μπορείτε να κάνετε και πως μπορείτε να μας βοηθήσετε:
Στο θέμα του κτηρίου μπορείτε να πιέσετε και εσείς μαζί μας ως δήμος Κιλκίς την μεταφορά μας στο καινούριο κτήριο καθώς και για όλα τα άλλα προαναφερθέντα θέματα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ΟΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΗΡΩΕΣ

Στα πλαίσια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων των “Πολυκαστρινών 2024” και με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την μαύρη επέτειο της […]