Κοινωνία

Τα ΜΑΤ «αποκαθιστούν» την ανθρώπινη ευαισθησία

Η κοινωνική διάσταση της καθημερινότητας, σε καιρούς επιθυμητής αλληλεγγύης, και η ευγενής διάθεση μερικών ανδρών της σκληρής αστυνομικής υπηρεσίας των ειδικών δυνάμεων καταστολής δημιούργησε τα τελευταία λιγοστά χρόνια μια ξεχωριστή πρωτοβουλία από τους άνδρες των ΜΑΤ. Μια πρωτοβουλία κοινωνικής ευαισθησίας και ασυνήθιστης, για το Σώμα αυτό δράσης, με την εθελοντική προσφορά προς τους νεαρούς βλαστούς του κέντρου παιδικής μέριμνας του “Παπαφείου” ορφανοτροφείου Θεσσαλονίκης. Τέσσερις άνδρες της ομάδας αυτής, ο επικεφαλής Σάββας Ταχματζίδης, ο Αλέξανδρος Γεωργιάδης, πτυχιούχος ψυχολόγος, ο Ιωάννης Πανάγος, πτυχιούχος με σπουδές μεταπτυχιακού στην πληροφορική και ο Μενέλαος Λυμπεράκης φοιτητής ηλεκτρολογίας, με την συνδρομή και θετική εισήγηση του ταξίαρχου Κωνσταντίνου Τζιμόπουλου, διευθυντού αστυνομικών επιχειρήσεων στην Θεσσαλονίκη προχώρησαν στην υλοποίηση μιάς ιδέας, που έγινε πράξη και στόχος. Τις ελεύθερες μέρες τους, τα απογεύματα κάθε Κυριακής, περνούν το ρεπό τους, παρέα με τα μικρά παιδιά του Ιδρύματος, δημιουργώντας έναν πυρήνα ενημέρωσης, επιμόρφωσης, και ερεθισμάτων κοινωνικής κατεύθυνσης με άξονα και τον μελλοντικό τους προσανατολισμό.
Ο εμπνευστής αυτής της πρωτοβουλίας υπαστυνόμος Σάββας Ταχματζίδης, που είναι Κιλκισιώτης, καταγόμενος από την Φύσκα, ανέλαβε την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας και εδώ και τρία χρόνια ξέρει που θα περάσει τα απογεύματα της Κυριακής του, όπως και οι εθελοντές συνάδελφοι του. Με τα παιδιά του Παπαφείου, που χωρίς την γονική φροντίδα, αναζητούν, μια κατεύθυνση, έναν προσανατολισμό και μια ενημέρωση, πέρα από την φροντίδα την καθημερινή των δασκάλων τους στο σχολείο όπου φοιτούν ή στο Ίδρυμα όπου ζουν εσώκλειστοι. “Η πρωτοβουλία μας αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με τα υπηρεσιακά μας καθήκοντα και αντιθέτως έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους προϊσταμένους μας, κάτι που μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη διάθεση γι αυτό που ξεκινήσαμε με μόνο κίνητρο την αγάπη μας για τα παιδιά αυτού του χώρου, που δεν πρέπει να μείνουν στο περιθώριο της ζωής και της κοινωνικής δράσης”, τόνισε ο κ. Ταχματζίδης, δείχνοντας απολύτως ικανοποιημένος από την ανταπόκριση που έχει αυτό το εγχείρημα στα ίδια τα παιδιά του κέντρου παιδικής μέριμνας όπως ονομάζεται πλέον το Παπάφειο ορφανοτροφείο, και που για τρίτη χρονιά εξελίσσεται κάθε Κυριακή από τις 7.30 έως τις 9.15 το βράδυ.

Eνας μικρός μαθητής του κέντρου παιδικής μέριμνας, με τους δυο Ολυμπιονίκες Αλέξανδρο Νικολαίδη και Τασούλα Κελεσίδου, τον ταξίαρχο Κωνσταντίνο Τζιμόπουλο (στο κέντρο) και δυο από τους φρουρούς της διεύθυνσης αστυνομικών επιχειρήσεων έξω από το Κτήριο διοίκησης της αστυνομικής υπηρεσίας.

Eνας μικρός μαθητής του κέντρου παιδικής μέριμνας, με τους δυο Ολυμπιονίκες Αλέξανδρο Νικολαίδη και Τασούλα Κελεσίδου, τον ταξίαρχο Κωνσταντίνο Τζιμόπουλο (στο κέντρο) και δυο από τους φρουρούς της διεύθυνσης αστυνομικών επιχειρήσεων έξω από το Κτήριο διοίκησης της αστυνομικής υπηρεσίας

Τα μικρά παιδιά απολαμβάνουν σ’ αυτό τον χρόνο, την παρουσία και των εθελοντών αστυνομικών, που χωρίς στολή και με την επιστημονική τους επιμόρφωση μπορούν να προσφέρουν πολλαπλές θετικές υπηρεσίες και να συζητήσουν ακόμα και σοβαρά θέματα από τις δεξιότητες τους, τον προσανατολισμό τους και βεβαίως το σύνηθες ζήτημα του κοινωνικού αποκλεισμού που σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι ασήμαντο, ειδικά σε εποχές κρίσης σαν αυτή που διανύουμε. Βεβαίως δεν είναι μόνο η παρουσία των εθελοντών αστυνομικών των ΜΑΤ, που συνδράμει στα παιδιά αυτά. Κάθε Κυριακή εκπρόσωποι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ξεναγούν τα 34 αυτά παιδιά με βόλτες ανά την πόλη, στην πάντα ενδιαφέρουσα από άποψη ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων Θεσσαλονίκη, ειδικότερα στο εννεάμηνο της λειτουργίας των σχολείων τους.
Δηλώνει ο Σάββας Ταχματζίδης:
«Στην δημοκρατία δεν υπάρχουν απροσπέλαστα ούτε και διαχωριστικές γραμμές. Τα πάντα είναι δυνατά όταν αγωνίζεσαι και προσπαθείς. Στην δημοκρατία δεν λύνονται οι διαφορές με γροθιές και δύναμη αλλά με διάλογο και σύνεση. Απόδειξη οι Ολυμπιονίκες μας, που με την δουλειά τους ο καθένας στον δικό του στίβο, κατάφεραν να υψώσουν την ελληνική σημαία σε διαδοχικές ολυμπιάδες και να γίνουν ινδάλματα και ήρωες για έναν ολόκληρο λαό». Και για τον λόγο αυτό κάλεσε δυο από τους κορυφαίους αθλητές του ελληνικού αθλητισμού, τους Ολυμπιονίκες Αλέξανδρο Νικολαϊδη και Τασούλα Κελεσίδου για να μιλήσουν στα παιδιά αυτά. Και οι ονομαστοί πρωταθλητές δεν αρνήθηκαν μια τέτοια επαφή και μίλησαν στα μικρά παιδιά για την αναγκαιότητα της άθλησης, την σκληρή προετοιμασία και επίπονη διαδρομή στον χώρο του υψηλού πρωταθλητισμού και βεβαίως για το δίδαγμα που προσφέρει ο αθλητισμός: Ο,τι ο καθένας μπορεί να γίνει σημαντικός και σπουδαίος, αν εργαστεί και αξιοποιήσει το όποιο ταλέντο του. Και εν κατακλείδι πως ο καθένας μπορεί να γίνει αθλητής και μεγάλος πρωταθλητής, αφού εδώ δεν χωρούν οι γνωριμίες, τα “μέσᔨκαι οι φιλίες.
Την πρωτοβουλία για την συνάντηση και επαφή των ανήλικων παιδιών του “Παπαφείου” με τους Θεσσαλονικείς Ολυμπιονίκες, ενεθάρρυνε ο ο ταξίαρχος του σώματος κ. Τζιμόπουλος, που με άδεια του άνοιξε για πρώτη φορά το γυμναστήριο του Σώματος, όπου αθλούνται οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, των ΕΚΑΜ και επτά από τα παιδιά του ιδρύματος ξεναγήθηκαν εκεί, είδαν τον χώρο εκγύμνασης και τους άλλους χώρους προετοιμασίας και συσκέψεων των ειδικών δυνάμεων και συζήτησαν με τους Ολυμπιονίκες που ήρθαν για τον σκοπό αυτό ακριβώς. Στόχος αυτής της συνάντησης και επαφής ήταν να γκρεμίσουν τα τείχη της αδιαφορίας και εγκατάλειψης σε μικρά παιδιά και να υψωθεί “γέφυρα” ενότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης με την αστυνομία να έρχεται κοντύτερα στον πολίτη και τη νεολαία.
Το γεγονός ότι οι άνδρες της πρωτοβουλίας αυτής είναι πτυχιούχοι με επιστημονική κατάρτιση, δημιούργησε και εύλογο ερωτηματικό: Πώς θα αξιοποιήσουν μέσα από την συγκεκριμένη επαγγελματική επιλογή τους την επιστημονική τους γνώση και πως θα αποκτήσουν εμπειρία για ότι σπούδασαν έως τώρα; Η απάντηση τους ήταν αυθόρμητη και εύλογη. “Η Ελληνική Αστυνομία έχει αλλάξει επίπεδο και πλέον εισέρχονται σ’ αυτή και τις σχολές της μέσω πανελλαδικών εξετάσεων που δεν είναι εύκολες, γεγονός που έχει ανεβάσει και το γενικό μορφωτικό επίπεδο του Σώματος. Αλλωστε πολλοί από τους εισερχόμενους είναι πτυχιούχοι των ΑΕΙ και ΤΕΙ και η εξειδίκευση σε κάθε τομέα είναι πολλαπλά χρήσιμη για την λειτουργία της Αστυνομίας”.
Ο Κιλκισιώτης Σάββας Ταχματζίδης «μεταφράζοντας» την όποια απορία για την σύσταση αυτής της εθελοντικής ομάδας κοινωνικής προσφοράς, συνεχίζει: “Οι καιροί μας είναι δύσκολοι σε κάθε επίπεδο και πλέον πολλές ομάδες πολιτών έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα αλληλεγγύης και προσφοράς. Γιατί θα έπρεπε η Αστυνομία να αποτελεί εξαίρεση. Καλοί και κακοί, υπάρχουν σε κάθε επαγγελματικό χώρο. Αρκεί να μην γενικεύεται ο χώρος αυτός από τις πρωτοβουλίες μερικών. Εμείς επιθυμούμε μέσα από την πρωτοβουλία μας να δοθεί όραμα και σε άλλους συναδέλφους μας και σε άλλες πόλεις, στην Αθήνα ή οπουδήποτε. Για να “κτισθούν” και να εμπεδωθούν τέτοιες πρωτοβουλίες κοινωνικής δράσης και συσπείρωσης, διότι όταν είμαστε ενωμένοι σαν Ελληνες μπορούμε να ξεπεράσουμε πολλά προβλήματα και ειδικά αυτή την περίοδο. Μπορούμε να κάνουμε θαύματα”.
Ο Αλέξανδρος Γεωργιάδης από την πλευρά του, μέλος κι αυτός της ομάδας εθελοντών, επισημαίνει: ” Η χαρά των παιδιών και η ελπίδα στα παιδικά τους μάτια είναι η μόνη ανταμοιβή των δικών μας προσπαθειών. Για μας δεν αρκεί να πηγαίνουν μόνο στο σχολείο τους και να επιστρέφουν με αδιαφορία για όσα έχουν μάθει από την διδακτέα ύλη τους. Εχουν και άλλα ενδιαφέροντα που πρέπει να αναπτυχθούν με το πέρασμα του χρόνου”.
Ο Γιάννης Πανάγος, πτυχιούχος πληροφορικής συμπληρώνει: “Η ανάπτυξη δημιουργικής σκέψης και αντίληψης, όχι μόνο στον δικό μου τομέα που είναι η πληροφορική αλλά και σε κάθε άλλο τεχνικό, τεχνολογικό επίπεδο σε συνδυασμό με την ωρίμανση για διάλογο, με το αίσθημα της κριτικής και κυρίως αυτοκριτικής, δημιουργούν ευαίσθητους και ενημερωμένους πολίτες και αυτό είναι πολύτιμο και αναγκαίο για τα νέα παιδιά, που δεν έχουν την παρουσία των φυσικών γονέων τους κάθε μέρα στο σπίτι και το περιβάλλον τους. Εμείς θέλουμε να αναδειχτούν χρήσιμοι και ενεργοί δημοκρατικοί πολίτες και αν έχουν τα εφόδια για την μετάβαση τους στην κοινωνία”. καταλήγει ο Γιάννης Πανάγος, που φυσικά ενημερώνει τους μικρούς τροφίμους για τους κινδύνους της αλόγιστης χρήσης του διαδικτύου και την ασφαλή περιήγηση εντός αυτού,.
“Δεν έχουν οικογένεια για να ακούσουν ένα μπράβο, γι’ αυτό πρέπει να τους δοθεί ένα κίνητρο αλλά και να δημιουργηθεί τέτοιο περιβάλλον που να αποκτήσουν τον υγιή ανταγωνισμό με τα άλλα παιδιά του σχολείου και της κοινωνίας, ώστε στη μάχη της ζωής να μην είναι απροστάτευτα και απροετοίμαστα” συνεχίζει ο Σάββας Ταχματζίδης, που μαζί με την ομάδα του έχουν δρομολογήσει και άλλες πρωτοβουλίες. Την πρωτοβουλία με την παρουσία των Ολυμπιονικών και με την παράθεση γεύματος στα μικρά παιδιά, στην λέσχη του σώματος που στεγάζεται στον 5ο όροφο του κτιρίου των ειδικών δυνάμεων, θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες δράσεις, Τα παιδιά του Παπαφείου, που βρίσκονται υπό την προστασία των εθελοντών της αστυνομίας και του σώματος γενικά, ζήτησαν να γυμναστούν στο γυμναστήριο της υπηρεσίας και αυτό θα γίνει σύντομα.
Ομως από την πλευρά τους οι άνδρες της ευγενικής και πρωτόγνωρης αυτής πρωτοβουλίας συνεργάζονται αρμονικά και με τους ανθρώπους του Παπαφείου στην κοινή αυτή κατεύθυνση. Με την διευθύντρια που έχει την ευθύνη των νεαρών τροφίμων, την παιδαγωγό και με όλους τους υπάλληλους και το προσωπικό του κέντρου παιδικής μέριμνας “Ο Μελιτεύς” στο οποίο φιλοξενούνται μόνιμα τα 34 παιδιά εκ των οποίων τα μισά λόγω ηλικίας αποτελούν την ομάδα στην οποία δραστηριοποιείται η εθελοντική ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Και το ένα και το άλλο

Είναι από αρχαιοτάτων χρόνων γνωστό: Δύσκολη η κατάκτηση, πολύ πιο δύσκολη η διατήρηση. Και τούτο αφορά σε ο,τιδήποτε έχει να […]