Γενικά

Ν.Τατίδης: “Είναι καιρός να αλλάξουμε τουρκικά και άλλα ξενικά τοπωνύμια”

Να αντικατασταθούν όλα τα τουρκικά και άλλα ξένα τοπωνύμια στην χώρα μας από ελληνικά, είτε κατ’ αντιστοιχία ονομασίας είτε με ριζική αλλαγή, σε τοπικό δε επίπεδο τώρα με την οριστικοποίηση του κτηματολογίου του νομού, προτείνει ο τομεάρχης υποδομών και μεταφορών της διοικούσας επιτροπής εκλογικής περιφερείας (ΔΕΕΠ) Κιλκίς Νικόλαος Τατίδης, επ’ ευκαιρία του επικειμένου 2021, έτους εορτασμού της διακοσιοστής επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας, με την Επανάσταση του 1821.

Στην σχετική έγγραφη δήλωσή του ο κ.Τατίδης αναφέρει τα εξής:

“ Σε λίγους μήνες θα γιορτάζουμε την Ελληνική Επανάσταση του 1821 εναντίων των Τούρκων. Έχουν περάσει διακόσια χρόνια από την απελευθέρωση των ελληνικών εδαφών από τον τουρκικό ζυγό, που κράτησε πάνω από τετρακόσια χρόνια χρόνια.

Στο πέρασμα των διακοσίων αυτών χρόνων, ως να μην συμβαίνει τίποτε σοβαρό, κρατούμε με “δόξα και τιμή” τα τουρκικά τοπωνυμίες και τις δηλώνουμε σε όλα τα επίσημα έγγραφα, συμβόλαια, δηλώσεις ΟΣΔΕ, χάρτες και όπου θα έπρεπε να περιγραφεί ένα τοπωνύμιο. Όπως τεπέ = λόφος, ντερέ= ρέμα, σέιχ σου= κρύο νερό , γαρσί= απέναντι και πολλές άλλες ονομασίες να μη μπώ στην διαδικασία να τις καταγράψω.

Μετά στις συζητήσεις απορούμε, γιατί οι Τούρκοι λένε “κατοικείτε στα εδάφη” μας κ.λ.π.

Προτείνω τώρα, που θα οριστικοποιηθεί το κτηματολόγιο του Κιλκίς, και ως πρωτοτυπία και αρχή από το Κιλκίς, όλα τα τουρκικά τοπωνύμια, όπως και άλλων βαλκανικών χωρών, Ββουλγαρικα, αλβανικά, να αλλάξουν στα αντίστοιχα ελληνικά.

Έχουμε τόσες λέξεις, που σίγουρα κάποια ανταποκρίνεται ή θα αντιστοιχεί στο τοπωνύμιο, χωρίς να αλλάξει ουσιαστικώς ο προσδιορισμός, αλλά και αν ακόμα χρειάζεται να αλλάξει ριζικώς η ονομασία.

Στην μνήμη των αγωνιστών του 1821”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα