Η τεχνολογία δεν είναι η νέα πιπίλα
Το τελευταίο χρονικό διάστημα όπου οι ηλεκτρονικές ταμπλέτες (tablets) μπήκαν στη ζωή μας και έγιναν και αρκετά προσιτές ως προς το κόστος απόκτησης τους, ολοένα και περισσότερες από δαύτες υπάρχουν στα σπίτια μας. Λογικό μιας και το μικρός τους μέγεθος καθώς και οι πολλές ικανότητες τους, μας διευκολύνουν στο να κάνουμε πολλές δουλείες αλλά και να ψυχαγωγούμαστε μέσα από αυτές.
Όλα καλά και όλα ωραία! Βασική προϋπόθεση για να μπορούμε ευχάριστα να τα κάνουμε όλα αυτά είναι να έχουμε παιδευτεί και να έχουμε αποκτήσει την ικανότητα να χρησιμοποιήσουμε σωστά την τεχνολογία που έχουμε στα χέρια μας. Κάτι όμως, το οποίο δεν μπορούν όλοι αλλά δυστυχώς, δεν ξέρουν όλοι ότι δεν μπορούν. Ή μπορεί να νομίζουν ότι μπορούν. Αν σας μπέρδεψα, εξηγούμαι. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΤΑΜΠΛΕΤΕΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. Σας μπέρδεψα ακόμη περισσότερο; Συνεχίστε να διαβάζετε και όλα θα λυθούν.
Βλέπω ολοένα και περισσότερες φορές, αυξανόμενες με γεωμετρική πρόοδο θα έλεγα, οικογένειες με παιδιά να απολαμβάνουν την έξοδο τους για καφέ ή για ποτό σε διάφορα μαγαζιά. Πως την απολαμβάνουν; Οι μεν γονείς συζητώντας με φίλους ή μεταξύ τους, τα δε παιδιά καθισμένα σε στο ίδιο τραπέζι ή ακόμη χειρότερα σε κάποιο διπλανό, όλα με ένα κινητό ή μια ταμπλέτα στο χέρι, πολλές φορές και με ακουστικά στα αυτιά, να παίζουν παιχνίδια μεταξύ τους ή ακόμη χειρότερα το καθένα το δικό του ή να βλέπουν βιντεάκια στο διαδίκτυο.
Αγαπητέ γονέα εσύ που τόσο ανησυχείς για τα βίαια και εθιστικά παιχνίδια, τις βίαιες ή ακατάλληλες ταινίες, τις βωμολοχίες και τον σκοτεινό αυτό κόσμο του διαδικτύου που ούτε εσύ έχεις παιδευτεί αλλά δε φταις προφανώς για αυτό, θέλω να ξέρεις ένα πράγμα. ΕΓΚΛΗΜΑΤΕΙΣ. Εσύ φταις για όλα όσα το παιδί σου θα πάθει. Γιατί; Γιατί η ταμπλέτα δεν είναι πιπίλα!
Ένα μωρό 7 ή 8 χρονών πρέπει να μοιράζεται χρόνο μαζί σου, να ρωτάει εσένα τις απορίες του και όχι να τις γκουγκλάρει. Πρέπει να περνάτε χρόνο μαζί και όχι να του βουλώνεις το στόμα δίνοντας του μια ταμπλέτα για να σε αφήνει στην ησυχία σου. Καταλαβαίνω ότι πολλά είναι το προβλήματα που έχεις στο κεφάλι σου, πρέπει να καταλάβεις ότι πρώτα λύνουμε τα προβλήματα και μετά κάνουμε παιδιά! Απλό έτσι;
Σύνελθε λοιπόν και σταμάτα να χρησιμοποιείς την τεχνολογία με τον χειρότερο τρόπο. Δε γίνεται να δίνεις σε ένα μωρό ένα πράγμα που δεν έχει μάθει να το χρησιμοποιεί. Και όχι δεν είναι αρκετό το να ελέγχεις με τι παίζει.
Γιατί να είσαι σίγουρος θα αρχίσει να μαθαίνει πώς να κρύβεται από σένα. Κάτι που δε θα σε ευχαριστήσει σίγουρα. Και θα έρθει η στιγμή που θα θες να μοιραστείς πράγματα μαζί του, αλλά αυτό δεν θα έχει μάθει να σου λέει τις ανησυχίες του, αλλά να τις ποστάρει στους φίλους του μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και τότε θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος να ξέρεις.