Αυτό, που λείπει, είναι η παιδεία γιά …πραγματικό διάλογο
Όλη αυτή η ελευθερία και η δημοκρατία που μας δόθηκε ξαφνικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έβγαλε στη φόρα διάφορα προβλήματα καθώς και ελλείψεις, που ως άνθρωποι αρχικώς και ως κοινωνία έπειτα έχουμε. Ένα από αυτά η έλλειψη παιδείας, γενικότερα καθώς και η έλλειψη επιχειρημάτων και ικανότητας σοβαρής συζήτησης, ειδικότερα.
Τους βουλευτές κρίνουμε που μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο φέρονται απρεπώς, αρκετές φορές, μετατρέποντας τον χώρο σε καφενείο. Τις δικές μας συζητήσεις και «ανταλλαγές απόψεων και επιχειρημάτων» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις βλέπουμε; Ή απλώς γράφουμε κάτι και όποιον πάρει ο χάρος, χωρίς να το φιλτράρουμε, χωρίς να το σκεφτούμε πριν πατήσουμε το έντερ, χωρίς να έχει καμμία σχέση με αυτά που συζητούμε;
Όταν σχολιάζουμε το ο,τιδήποτε δημοσίως, αρχικώς πρέπει να ξέρουμε και να έχουμε αποκτήσει μια σφαιρική γνώση για αυτό, ώστε η άποψη μας να έχει διαμορφωθεί αναλόγως. Πολλές φορές κοινοποιούνται ψευδείς ειδήσεις, φήμες ή απλές γνώμες ανώνυμων, τις περισσότερες φορές, ανθρώπων. Πιστεύεται ότι πρέπει να ασχοληθείτε με αυτές; Γνώμη μου είναι πως όχι. Όταν κάποιος δεν έχει το θάρρος ή την δύναμη να γράψει κάτι επώνυμα τότε κάτι δεν πάει καλά. Ας τον αφήσουμε στο σκοτάδι του λοιπόν.
Και όταν σχολιάζουμε το ο,τιδήποτε να είμαστε έτοιμοι να κάνουν και άλλοι άνθρωποι το ίδιο. Να περιμένουμε την διαφορετική γνώμη. Όχι στην γωνία για να την καταρρίψουμε αλλά στην άκρη ώστε να τη σκεπτούμε και να τη συγκρίνουμε με τη δική μας και με τα γεγονότα. Σε πολλές «ανταλλαγές απόψεων» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βλέπω μια απαξιωτική αντιμετώπιση των συνομιλητών και μια επιθετική συμπεριφορά των συμμετεχόντων στη «συζήτηση».
Με αυτόν τον τρόπο ούτε συζήτηση γίνεται, ούτε η αλήθεια συμπεραίνεται. Απλώς υπάρχει ένα βήμα όπου μιλάνε όλοι μαζί διότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πουν την άποψη τους και όχι να ακούσουν την άλλη άποψη. Σας θυμίζει κάτι; Πολύ σωστά! Αυτό ακριβώς που κάνουν οι πολιτικοί στα τηλεοπτικά «παράθυρα». Εμείς τους ψηφίζουμε και τους στέλνουμε εκεί, είναι δυνατόν να είναι διαφορετικοί από εμάς;
Το πιό ακραίο βέβαια που δείχνει εκτός από έλλειψη παιδείας και άλλες βασικές ελλείψεις, είναι όταν στην ανταλλαγή επιχειρημάτων σε μια συζήτηση μπαίνει η προσωπική επίθεση. Εκτός από ένδεια επιχειρημάτων δείχνει και έλλειψη ήθους. Το επίπεδο μιας συζήτησης φαίνεται από αυτούς που συμμετέχουν σε αυτήν. Για αυτό, λοιπόν, όταν συζητούμε, καλό είναι να έχουμε κάποιες βασικές αρχές στο μυαλό μας και το πιο βασικό, να θέλουμε να το κάνουμε ακούγοντας και άλλες απόψεις.