Αρθρογραφία

Και στην ηλεκτρονική εποχή η μάνα είναι πάντα ….η μάνα!

anapantites kliseis - manaΠόσες φορές, ειδικά σε μικρή ηλικία, προσπάθησε να επικοινωνήσει η μητέρα με εμάς τηλεφωνικώς αλλά εμείς είτε ήμασταν στο μπάνιο είτε είχαμε το κινητό ξεχασμένο στο αθόρυβο είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο δεν μπορούσαμε να απαντήσουμε; Αν όχι πολλές, σίγουρα αρκετές. Να διευκρινίσω, ότι όταν λέω μικρή ηλικία εννοώ οποιαδήποτε κάτω των 80, διότι για τις μαμάδες μας είμαστε πάντα τα μωρά τους!

Όταν, λοιπόν, αυτή η προσπάθεια της μάνας να βρει το παιδί της αποτυγχάνει, τότε οι σκέψεις που δημιουργούνται στο μυαλό της, μπορούν άνετα να αποτελέσουν τουλάχιστον σενάριο για αστυνομική περιπέτεια, αν όχι για ταινία τρόμου. Η φαντασία οργιάζει και οι σκέψεις πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο, όσο αυξάνεται ο αριθμός των αναπάντητων τηλεφωνημάτων.

Κατά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια επικοινωνίας με το καμάρι της η μάνα σκέφτεται, ότι το παιδί της βρίσκεται σε κάποια δουλειά και θα είναι απασχολημένο. Είτε θα διαβάζει, είτε θα οδηγεί, είτε θα είναι στο μπάνιο, σκέφτεται. Ακολουθεί η δεύτερη προσπάθεια μετά από ενάμισυ λεπτό (όπου όποια δουλειά και αν κάνουμε θα έχει τελειώσει… φυσιολογικά!) η οποία οδηγείται και αυτή στο κενό. Τότε η σκέψη της μάνας είναι μόνο μια: Το παιδί κάτι έπαθε!

Προσπαθώντας να κρατήσει την ψυχραιμία της παρ’ όλο, που σκηνές φονικών, αυτοκτονιών και δυστυχημάτων περνάνε μπροστά από τα μάτια της ξαναπροσπαθεί, αλλά για τρίτη φορά ματαίως. Εκεί είναι που έχει σιγουρέψει ότι κάτι κακό έχει συμβεί και καλεί κατ’ ευθείαν συγγενικά πρόσωπα, φίλους και γείτονες για να τις πουν πότε είδαν για τελευταία φορά το παιδί της. Μαρτυρίες, καταθέσεις και ντοκουμέντα πρέπει να συλλεχθούν από την μάνα, για να βγει και το πόρισμα.

Ακολουθούν έπειτα άλλες δυο κλήσεις, η τέταρτη και η πέμπτη όπου εάν και πάλι μείνουν αναπάντητες τότε καλούνται αστυνομία και πυροσβεστική, δηλώνεται η εξαφάνιση του παιδιού και πέφτουν τα πρώτα δάκρυα. Η φράση «Το παιδί κάτι έπαθε, να πάρουμε το αμάξι και να πάμε να τον βρούμε»(!) είναι και αυτή που θα ειπωθεί μετά την έκτη αποτυχημένη κλήση και αφού φίλοι και συγγενείς έχουν βγει στα στέκια του χαμένου παιδιού μήπως και το εντοπίσουν.

Φυσικά και το χρονικό διάστημα από την πρώτη έως και την έκτη κλήση είναι είκοσι λεπτά με μισή ώρα το πολύ. Αν ακόμα το παιδί δεν έχει δώσει σημεία ζωής τότε ακολουθεί το στάδιο των απανωτών κλήσεων. Αυτό όπου και η μεγαλύτερη εταιρία τηλεφωνίας δεν έχει διαφημίσει ποτέ. Το πώς μια μάνα μπορεί να καλεί είκοσι φορές το λεπτό σε κινητό και σταθερό… ταυτοχρόνως.

Όταν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα έλθει η πολυπόθητη επικοινωνία με τη μητέρα μας, τα δάκρυα και οι φωνές καθώς και οι εκφράσεις του τύπου «πέθανα και αναστήθηκα» ή «καρδιακή θα με κάνεις εσύ» είναι δεδομένα που δεν πρόκειται να τις αποφύγουμε. Όπως ποτέ δε θα αποφύγουμε αυτή την αγάπη της μητέρας που είναι η πιο καθαρή, η πιο βαθειά και όμοια της δεν υπάρχει σε καμμία άλλη σχέση της ζωής μας. Για αυτό μην ξεχνάτε να κάνετε ένα τηλέφωνο στις μανούλες σας και να είστε σίγουροι, ότι είναι σαν να τις κάνετε μια ζεστή αγκαλιά.

Απολαύστε τη παρωδία – trailer την οποία έχουν κάνει οι ηθοποιοί που συμμετείχαν στο “Κάψε το Σενάριο”, Λάμπρος Φισφής, Δημήτρης Μακαλιάς, Γιώργος Βαγιάτας, Ζήσης Ρούμπος και Ιωάννα Τριανταφυλλίδου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δεν είναι ασυνήθιστα πολλά;

Ο δήμος Παιονίας αποφάσισε την ανάθεση συγγραφής του ιστορικού λευκώματός του στον καταλληλότερο γι’ αυτόν τον σκοπό ερευνητή και συγγραφέα, […]