Πολιτική

Τάσος Κεσίδης: “Σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, webex και άλλα τινά…”

Η σημερινή κατάσταση θυμίζει, λίγο ως πολύ, την έννοια της αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Από νωρίς η Εκπαιδευτική Κοινότητα είχε επισημάνει τους κινδύνους της έλευσης ενός «δεύτερου κύματος» της φονικής πανδημίας που μαστίζει τον τόπο μας.

Είχε μάλιστα προχωρήσει και σε προτάσεις, όπως την μείωση του αριθμού των μαθητών κατά τάξη (μέγιστος αριθμός 15 μαθητές ), επιπλέον προσλήψεις αναπληρωτών και προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία.

Η Κυβέρνηση επέλεξε, αγνοώντας τους εκπαιδευτικούς, να προχωρήσει με ένα κρεσέντο αυταρχισμού σε παρεμβάσεις τύπου «παγουρίνο» και μασκών – αλεξίπτωτων.

Η Υπουργός Παιδείας αποφάσισε, κόντρα σε όλο το υπόλοιπο δημόσιο, να προχωρήσει σε Υπηρεσιακές Τηλέ -Εκλογές «εξ’ αποστάσεως» με αποτέλεσμα την συμμετοχή μόνο του 6% των εκπαιδευτικών, οδηγώντας έτσι, σε παταγώδη αποτυχία το όλο εγχείρημα.

Ταυτόχρονα η ίδια και τα «φιλικά» της «μέσα» ενημέρωσης πανηγύριζαν για το αποτέλεσμα. Αφήνοντας τελικά, για πρώτη φορά από την μεταπολίτευση, την υπηρεσία χωρίς αιρετούς. Για το υπόλοιπο δημόσιο απλά, λόγω συνθηκών, οι εκλογές αναβλήθηκαν.

Σήμερα, αν και το στοίχημα ήταν να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά (θυμηθείτε τις δηλώσεις για τα σχολεία που δεν θα κλείσουν), έχουν κλείσει. Το αίτημα για την ενίσχυση των δικτύων και των υποδομών στα σχολεία έπεσε στο κενό. Βρέθηκαν ξαφνικά μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς βρέθηκαν στον «αέρα». Οι εκπαιδευτικοί έπρεπε να ετοιμαστούν σε χρόνο «μηδέν» και το έκαναν.

Οι γονείς, παίρνοντας αντιφατικά μηνύματα, έψαχναν τα «tablet της κυβέρνησης» στα σχολεία, ανανέωναν τις συνδέσεις τους με επιπλέον κόστος και αγωνιούσαν. Τα παιδιά, το αύριο της κοινωνίας μας, «φυλακισμένα» στην κάμαρή τους απλά περίμεναν. Σήμερα, στις 2:10 μ.μ. στήθηκαν όλοι στους υπολογιστές, στα tablet και τα κινητά τους.

Δάσκαλοι, γονείς και παιδιά από 4 μέχρι 12 χρονών μάταια προσπαθούσαν. Η πλατφόρμα απλά «κράσαρε».

Άλλοι κατάφεραν να μπουν για λίγο, άλλοι καθόλου, άλλους τους «πέταξε» έξω και άλλοι πελαγοδρομούσαν με διακοπές και βουητά.

Επειδή έχουμε κουραστεί με την τόση «ψευδοαριστεία», επειδή πάλι θα πανηγυρίζουν τα «μέσα» για τις «επιτυχίες» τους, επειδή πάλι θα επικαλεστούν την «ατομική» μας ευθύνη και την κρισιμότητα των καιρών, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι εκπαιδευτικοί επιτέλεσαν το καθήκον τους στο ακέραιο. Είναι αυτοί που χρεώθηκαν, υποχρεώθηκαν και διέθεσαν τον προσωπικό τους εξοπλισμό στην Υπηρεσία, γιατί έχουν συναίσθηση του λειτουργήματος που επιτελούν. Είναι αυτοί που στάθηκαν, στέκονται και θα σταθούν κοντά στους μαθητές τους βρίσκοντας πάντα τον τρόπο.

Επειδή το μαύρο θα βαφτεί άσπρο για ακόμη μια φορά, σας ζητείται να κρίνετε αν αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι περιορίζεται μόνο στην Εκπαίδευση. Αν παίζεται για πρώτη φορά ή αν δεν θα παιχτεί στο μέλλον. Ένα να ξέρετε οι εργάτες της εκπαίδευσης, όπου και αν ανήκουν ιδεολογικά, μόνο κουτόχορτο δεν τρώνε.
Ποτέ δεν είναι αργά. Μέτρα τώρα για τα σχολεία. Παιδεία με ανοιχτά σχολεία.

Υ.Σ. Ακόμη αναμένεται η κριτική αποτίμηση των Συντονιστών Εκπαίδευσης για αυτήν την περίοδο. Των επιστημόνων της Αγωγής δηλαδή, που θα κληθούν αύριο να μας αξιολογήσουν.

*Αιρετός ΠΥΣΠΕ Δ.Π.Ε. Κιλκίς

Περισσότερα
Δείτε ακόμα