Πολιτισμός

Ένα συναρπαστικό «ταξίδι» στην ιστορία της αλησμόνητης πατρίδας της Καππαδοκίας

Ο όμιλος ιστορίας Κιλκίς μετά την ομιλία που διοργάνωσε για το Ισλάμ και μετά τον περίπατο στα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε την Τετάρτη 16.3.16 στο πνευματικό κέντρο της ιεράς μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου ομιλία της διακεκριμένης ιστορικού και συγγραφέως Μαριάννας Κορομηλά με θέμα την Καππαδοκία. Η ομιλήτρια με τεκμηριωμένο και χειμαρρώδη λόγο «ταξίδεψε» το ακροατήριο στον ιδιαίτερο αυτόν τόπο που υπήρξε πατρίδα των Μεγάλων Πατέρων της εκκλησίας, πατρίδα βυζαντινών αυτοκρατόρων και τόπος δράσεως των Ακριτών. Περιέγραψε λεπτομερώς τις μορφολογικές και κλιματικές ιδιομορφίες της ηφαιστιογενούς αυτής περιοχής, αναφέρθηκε σε μοναστήρια, σε εκκλησίες και σε υπόγειες πολιτείες.

Τόνισε το πόσο σημαντική υπήρξε η παρουσία των Ελλήνων στην εμπορική δραστηριότητα και στην πνευματική ζωή του τόπου. Συγκίνησε η αναφορά της στον ξεριζωμό των Ρωμιών και στις δυσκολίες εγκαταστάσεώς τους στην Ελλάδα. Η κ. Κορομηλά γοήτευσε το κιλκισιώτικο κοινό το οποίο με ιδιαίτερη προσοχή παρακολούθησε επί δυόμιση ώρες την ομιλία της. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από φωτογραφική έκθεση της Ανθής Ναούμη και έκθεση βιβλίων με θέμα την Καππαδοκία.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Προτάσεις του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Στ. Μάλγαρη γιά στάσιμα έργα αρμοδιότητας ΠΚΜ

Σειρά προτάσεων για στάσιμα έργα αρμοδιότητας της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας διατυπώνει ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Στέφανος Μάλγαρης, ασκώντας συθγχρόνως κριτική […]

Δεν έμεινε… στα λόγια!

Το ότι η κατάσταση σε ό, τι αφορά στο θέμα των αδεσπότων ζώων έχει παρουσιάσει εδώ και κάποιο διάστημα θεαματική […]