Ταφόπλακα για τον επαρχιακό τύπο το πολυνομοσχέδιο
Με οριστικό “λουκέτο” απειλούνται δεκάδες επαρχιακές εφημερίδες σε όλη την Ελλάδα καθώς σε μια εποχή βαθιάς ύφεσης το Υπουργείο Ανάπτυξης έρχεται να τους δώσει τη χαριστική βολή, προωθώντας την πλήρη κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης προκηρύξεων και διακηρύξεων διαγωνισμών για έργα, προμήθειες και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.
Με μια απόφαση που πλήττει και τη διαφάνεια των δημόσιων διαγωνισμών, ο υπουργός Nίκος Δένδιας καθώς φαίνεται έχει βαλθεί να μετονομάσει το χαρτοφυλάκιό του σε… απο-ανάπτυξης καθώς μετά την κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών, έρχεται τώρα με μια ακόμη απαράδεκτη ρύθμιση να οδηγήσει στο κλείσιμο δεκάδες επιχειρήσεις, αφήνοντας στον δρόμο εκατοντάδες εργαζομένους.
Απόφαση καταστροφική για υγιείς εκδοτικές προσπάθειες, για επιχειρηματίες που πασχίζουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι σε εργαζομένους, ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο. Σε αυτές, λοιπόν, τις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση έρχεται να κατεβάσει τα ρολά, ενώ νωρίτερα είχε φροντίσει να χαρίσει ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, σε συνέχεια της… αξιοποίησης του δημόσιου πλούτου της χώρας.
Μοναδική ελπίδα πλέον αποτελεί η στάση των κατά τόπους βουλευτών στην ελληνική επαρχία καθώς ως εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας οφείλουν να αντιληφθούν τη σημασία της ύπαρξης περιφερειακών εφημερίδων και να καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο.
Η ανντίδραση του Σ.Η.Π.Ε.
Από τον σύνδεσμο ημερησίων περιφερειακών εφημερίδων (ΣΗΠΕ) ανακοινώθηκαν τα εξής:
«Αντιμέτωπη με όλο τον περιφερειακό Τύπο βρίσκεται η κυβέρνηση, που επιμένει στην κατάργηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα της δημοσίευσης στον Τύπο των προκηρύξεων, έτσι όπως αυτή επαναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.
Υποχωρώντας από τα συμφωνημένα στο συνέδριο, που διεξήχθη τον Μάρτιο υπό την αιγίδα της Προεδρείας της Δημοκρατίας, για την σωτηρία και την αναβάθμιση του τοπικού, περιφερειακού Τύπου, και υπεσχημένα από υπουργούς και γ.γ., η κυβέρνηση αιφνιδιάζει αποπειρώμενη την υποτίμηση της αξίας της δημοσίευσης στον Τύπο, τον οποίο επιθυμεί να υποκαταστήσει με μιάν ακόμη κρατική ιστοσελίδα.
Επαναλαμβάνει, έτσι, την αποδεδειγμένα εσφαλμένη κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών με το πρώτο «Μεσοπρόθεσμο», που αργότερα επανήλθε ως δικαίωμα των κεντρικών, οικονομικών φύλλων.
Και αυτά μερικούς μήνες από την τροποποίηση του ν.3548/07 για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των δημοσιεύσεων στον Τύπο του συνόλου των ανακοινώσεων, προκηρύξεων, διακηρύξεων, προσκλήσεων του ευρύτερου Δημοσίου και μόλις μερικές ημέρες μετά την οικεία υπουργική υπογραφή επί της απόφασης με τον κατάλογο των δικαιούχων να δημοσιεύουν εφημερίδων.
Το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικώς και μόνον οικονομικό για τις περιφερειακές επιχειρήσεις Τύπου αλλά κυρίως υποτίμησης της λειτουργίας και της συμβολής τους στην δημοκρατική καθημερινότητα της ελληνικής κοινωνίας.
Καλούμε όλους τους φορείς και τους εκπροσώπους των οργανώσεων του Τύπου να απαιτήσουν την τροποποίηση των επίμαχων διατάξεων (κυρίως του άρθρου 152) του νομοσχεδίου, ώστε να διατηρηθεί η υποχρέωση των φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου να ανακοινώνουν δια του Τύπου.
Τους βουλευτές τόσο στην οικεία επιτροπή όσο και στην ολομέλεια του τμήματος να τροποποιήσουν τις σχετικές διατάξεις σ’ αυτό το πνεύμα και τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών φορέων της ελληνικής Περιφέρειας να υποστηρίξουν τον Τύπο της».