Αρθρογραφία

Τα χρόνια και οι άνθρωποι έρχονται, παρέρχονται και φεύγουν, η διαφθορά στο Δημόσιο «βασιλεύει» και… «δεν το κουνάει»!

Τις προηγούμενες ημέρες, οι φήμες γιά ένα νέο σκάνδαλο διαφθοράς με φερόμενους πρωταγωνιστές τρεις δημοσίους υπαλλήλους και οκτώ ιδιώτες συνεργάτες τους συντάραξαν την μικρή μας κοινωνία.

Το νέο περιστατικό έφερε στις μνήμες ένα παρόμοιο που συνέβη πριν από πενήντα και πλέον χρόνια (την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών), με πρωταγωνιστές και τότε υπαλλήλους του τότε Γραφείου Συγκοινωνιών και συμπρωταγωνιστή έναν λοχαγό, διοικητή μιάς μικρής στρατιωτικής μονάδας.

Υποψήφιοι οδηγοί αυτοκινήτων και λοιπών μηχανημάτων, έπαιρναν δίπλωμα από την υπηρεσία συγκοινωνιών του νομού μας, χωρίς να υφίστανται το «βάσανο» των εξετάσεων, απλώς δίνοντας στον προϊστάμενο της υπηρεσίας – το όχι ευτελές ποσό – των 5.000 δραχμών.

Το μυστικό όμως διέρρευσε, με επακόλουθο την αύξηση της «πελατείας» του «χρυσοφόρου καταστήματος», αφού και πολλοί κάτοικοι από τους όμορους νομούς, έπαιρναν δίπλωμα οδηγού από το Κιλκίς, χωρίς ποτέ να εμφανίζονται και να δίνουν εξετάσεις, απλώς καταβάλοντας το προαναφερθέν ποσό στον προϊστάμενο της υπηρεσίας, δια των μεσολαβητών ιδιωτών, μελών του κυκλώματος της διαφθοράς.

Όπως ήταν λογικό, παράλληλα με την αύξηση της «πελατείας» αυξήθηκε και ο αριθμός των ατζαμήδων (αδέξιων) οδηγών, κι αυτό φαινόταν κατά την οδήγηση, τα παρκαρίσματα κλπ.

Σε κάθε στραβοτιμονιά τους, οι ατζαμήδες οδηγοί δέχονταν από τους παρευρισκόμενους πολίτες το πειρακτικό ερώτημα: «Από το Κιλκίς πήρες το δίπλωμα;»

Έτσι το Κιλκίς, έγινε γνωστό σε ολόκληρη την επικράτεια! Γιά την ιστορία σημειώνουμε, ότι το κύκλωμα της διαφθοράς δεν άργησε πολύ να αποκαλυφθεί.

Οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο υπάλληλοι, ιδιώτες και ο λοχαγός παραπέμφθηκαν σε δίκη, και όσοι κρίθηκαν ένοχοι τιμωρήθηκαν με τις προβλεπόμενες ποινές.

Ο προϊστάμενος του γραφείου συγκοινωνιών και ο λοχαγός του στρατού, είχαν απολυθεί από τις υπηρεσίες τους.

Μετά όμως από την πτώση του στρατιωτικού καθεστώτος, ο απότακτος λοχαγός ζήτησε την επαναφορά του στο στράτευμα ισχυριζόμενος, ότι δεν είχε καμμία εμπλοκή στην υπόθεση διαφθοράς, αλλά ότι εδιώχθη, επειδή ήταν αντίθετος στην δικτατορία. Το αίτημά του έγινε δεκτό, και επανήλθε στο στράτευμα.

Γιά την τύχη του προϊσταμένου του γραφείου συγκοινωνιών, δεν βρήκαμε πληροφορίες.

Δυστυχώς οι κατάρες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, η γραφειοκρατία και το ρουσφέτι παραμένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα των χρόνων και θυμίζουν την Λερναία Ύδρα της ελληνικής μυθολογίας, με τα εννέα κεφάλια, που ενώ η Ηρακλής της έκοβε ένα, στη θέση του φύτρωναν δύο!

Περισσότερα
Δείτε ακόμα