Ελλάδα

Τα βασικότερα σημεία του νόμου περί ενίσχυσης επιχειρήσεων για το μήνα Ιούνιο

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νόμος 4690_2020 που διατυπώνει τα νέα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεών για το μήνα Ιούνιο, στα πλαίσια των δράσεων για την ανάσχεση της ύφεσης που φέρνει η πανδημία του Covid-19. Τα βασικότερα σημεία του νόμου συνοψίζονται στα παρακάτω σημεία ενδιαφέροντος:

Μείωση ενοικίου 40%
Σύμφωνα με το άρθρο 15 επεκτείνεται και για το μήνα Ιούνιο η μείωση του ενοικίου κατά 40%, τόσο για τις κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής επιχειρήσεις, όσο και για τις πληττόμενες. Αξίζει να σημειώσουμε πως με νέα υπουργική απόφαση θα καθορισθεί το ποιους αφορά ακριβώς και άλλες λεπτομέρειες.

Αναστολή εργασίας
Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο η αναστολή εργασίας επεκτείνεται και για το μήνα Ιούνιο για τον κλάδο της εστίασης και μέχρι και τον Ιούλιο για τους κλάδους των μεταφορών, τουρισμού, πολιτισμού. Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή θα δικαιούνται τη «γνωστή» αναλογία των 534€ για 30 ημέρες. Κατά συνέπεια, δεν δίδεται η δυνατότητα στους υπόλοιπους κλάδους να θέσουν προσωπικό σε αναστολή εργασίας και για τους προαναφερόμενους κλάδους δεν υπάρχει το όριο του 60%-40%, με τις λεπτομέρειες να καθορίζονται με υπουργική απόφαση που θα ακολουθήσει.

Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
Σύμφωνα με το άρθρο 31 θεσπίζεται για το χρονικό διάστημα από 15.06.2020 έως 15.10.2020, μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης, με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, που καλείται «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Συνοπτικά, το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει να τεθεί προσωπικό που ήταν πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής (μείωση κατά 50% των ωρών εργασίας), με τον εργοδότη να καταβάλλει στο σύνολο τους τις εισφορές και το κράτος επιδοτεί τον εργαζόμενο με το 60% του εισοδήματος που θα απολέσει.

Μείωση συντελεστών ΦΠΑ
Σύμφωνα με το άρθρο 11, και για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιουνίου 2020 έως την 31η Οκτωβρίου 2020 ορίζεται συντελεστής Φ.Π.Α.:
-13% (από 24% που ισχύει) για τα μη αλκοολούχα ποτά και για τα εισιτήρια κινηματογράφων, και
-13% (από 24% που ισχύει) για τις υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και των αποσκευών τους καθώς και για τις υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών
Επεκτείνεται και για τον Απρίλιο του 2020 η δυνατότητα καταβολής μειωμένων εισφορών κατά 25% επί του ποσού που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία επιλογής ή κατάταξής τους, στους αυτοτελώς απασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, εφόσον καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.

Έκπτωση σε βεβαιωμένες οφειλές σε Δ.Ο.Υ.
Σύμφωνα με το άρθρο 3 επεκτείνεται η έκπτωση ποσοστού 25%, που παρέχεται σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του COVID-19 και στις εμπρόθεσμα καταβαλλόμενες δόσεις βεβαιωμένων οφειλών και δόσεις ρυθμίσεων με ημερομηνία υποχρέωσης καταβολής εντός του μηνός Μάιου 2020. Αυτό θα ισχύσει για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα για τα οποία η προθεσμία καταβολής των εν λόγω οφειλών τους παρατείνεται με τις σχετικές αποφάσεις.

Ενίσχυση ιδιοκτητών ακινήτων που πλήττονται από την μείωση ενοικίου
Σύμφωνα με το άρθρο 13 δεν συνιστά εισόδημα και δεν υπόκειται σε φόρο και εισφορά αλληλεγγύης το ποσό του μισθώματος που αντιστοιχεί στο 40% που δεν εισπράττεται. Τα οριζόμενα πρόσωπα, εφόσον εισέπραξαν μίσθωμα μειωμένο κατά 40%, έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με ποσοστό 20% επί του 60% των μισθωμάτων αυτών από οφειλές με καταληκτική ημερομηνία καταβολής προς τη φορολογική αρχή από 31-7-2020 και μετά (συμψηφισμός).

Επιταγές
Σύμφωνα με το άρθρο 38, αναστέλλονται κατά επιπλέον 60 ημέρες (έχουν ήδη ανασταλεί κατά 75 ημέρες) οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων οφειλόμενων από επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου με συγκεκριμένους ΚΑΔ.

Πηγή: nostimonimar.gr

Περισσότερα

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος

Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε ηλικία 84 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του μέσω Twitter. «Ο αγαπημένος μας Θόδωρος Πάγκαλος έφυγε […]

Δείτε ακόμα