Οικονομία

Μέτρα στήριξης σε κοινή σύσκεψη ζητούν επιμελητηρίο και εμπορικοί σύλλογοι του νομού Κιλκίς

Την Τετάρτη 20.1.21 πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη αντιπροσωπειών των διοικητικών συμβουλίων των εμπορικών συλλόγων Κιλκίς, Πολυκάστρου, Γουμένισσας, Αξιούπολης και του Επιμελητηρίου Κιλκίς.

Μετά τη σύσκεψη οι αντιπροσωπείες κατέληξαν στα παρακάτω αναφορικά με τις εξελίξεις στους κλάδους των μικρών αυτοαπασχολούμενων και εμπόρων.

Αρχικά, εκτιμήθηκε θετικά η πρωτοβουλία του εμπορικού συλλόγου Κιλκίς για την σύσκεψη.

Η σύσκεψη δεν είχε σκοπό την περιγραφή της ζοφερής κατάστασης που βιώνει ήδη η πλειοψηφία των συναδέλφων, ούτε την περιγραφή της ανεπάρκειας των μέτρων στήριξης που έχουν παρθεί ως τώρα, τα οποία δεν αποτελούν ουσιαστικό αποκούμπι για την επιβίωση των συναδέλφων, κάτι που το βιώνουν εξάλλου.

Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Οι εκτιμήσεις για την επιβίωση του 25% – 30% των μικρών αυτοαπασχολούμενων είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Με αυτές τις σκέψεις και με ανησυχία για την πανδημία και τις εξελίξεις στην υγεία, εκτιμήθηκε ότι τα παρακάτω αιτήματα απαντούν σήμερα στις ανάγκες των μικρών αυτοαπασχολούμενων.

• Άμεση ένταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων στο επίδομα ειδικού σκοπού χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Να δοθεί βοήθημα με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιδότησης σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Διαγραφή χρεών από εφορία και ΔΕΚΟ για όλο το διάστημα της πανδημίας.

• Την επιδότηση εισφορών ατομικής ασφάλισης στο σύνολό τους για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα χωρίς καμία απώλεια συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

• Καμία επιβολή τόκων, πανοτοκίων και προσαυξήσεων σε όλα τα δάνεια των μικρών αυτοαπασχολούμενων και παράταση της διάρκειας των επιταγών για όλη τη διάρκεια της πανδημίας και για ικανό διάστημα έπειτα που να προφυλάσσει ουσιαστικά τους συναδέλφους.

• Την απαλλαγή απο τα δημοτικά τέλη για όλη την διάρκεια της πανδημίας.

Επίσης αποφασίστηκε:

• Κάλεσμα σε σύσκεψη και συμπόρευση του συνόλου των συλλόγων των επαγγελματιών της ΠΕ Κιλκίς το προσεχές διάστημα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα