Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς: “Υπουργός και διοικητής, δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα προσμένουνε ίσως σε κάποιο θαύμα»

Σε ανακοίνωσή της η Θεματική Επιτροπή Υγείας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ν. Κιλκίς αναφέρει τα εξής:

“Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήρθε να απογυμνώσει όλο το αφήγημα της κυβέρνησης για την προετοιμασία του ΕΣΥ για να μπορέσει να αντέξει αυτή την τεράστια πίεση. Οι 6 μήνες που μεσολάβησαν από το πρώτο κύμα της πανδημίας δεν αξιοποιήθηκαν ούτε από την κυβέρνηση αλλά ούτε και από τους διοικητές των νοσοκομείων.

Η υπεύθυνη στάση των πολιτών και όλων των πολιτικών δυνάμεων, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας έδωσαν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία στην Κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για την βελτίωση του ΕΣΥ, την προετοιμασία των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων και την ουσιαστική οικονομική στήριξη της εργασίας και των επιχειρήσεων για να μπορέσει να σταθεί η κοινωνία όρθια, την στιγμή που όλοι οι δείκτες και όλες οι επιστημονικές εκτιμήσεις έδειχναν ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας του covid-19 θα ήταν πολύ πιο ισχυρό.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση εμμένοντας σε αναχρονιστικές νεοφιλελεύθερες λογικές στην κατεύθυνση αποδυνάμωσης και υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ απέφυγε να πάρει εκείνες τις γενναίες αποφάσεις για την στελέχωσή του με τον απαραίτητο αριθμό ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Πολύ περισσότερο δεν προχώρησε στην βελτίωση των υποδομών των εν λειτουργία νοσοκομείων αλλά δεν προχώρησε και στην αξιοποίηση των Νοσοκομείων που είχε κλείσει η Κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου το διάστημα 2012-2013.

Για δε το Νοσοκομείο Κιλκίς, μέχρι και πριν από 10 ημέρες, ακόμη συζητούσαν εάν θα ανοίξουν πτέρυγα νοσηλείας για περιστατικά covid-19 ή θα συνεχίζουν να μεταφέρονται στην Θεσσαλονίκη.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών ανάγκασαν την διοίκηση του νοσοκομείου να ανοίξει την παλιά ορθοπεδική κλινική για νοσηλεία θετικών περιστατικών με covid-19.

Έτσι λοιπόν τα αποτελέσματα της αδράνειας περιγράφονται στην κοινή ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς και του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς.

Τονίζουν στην ανακοίνωση τους ότι η απόφαση λειτουργίας κλινικής επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού, με τις δεδομένες και ισχύουσες συνθήκες στο νοσοκομείο είναι «επικίνδυνη, επιστημονικά αδύνατη και θα οδηγήσει σε ιατρικά ατυχήματα, ιατρικά σφάλματα και σε κακές ιατρικές πρακτικές, μειώνοντας ποσοτικά και ποιοτικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, και θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ασθενών και των εργαζομένων.» Προφανώς γιατί υπάρχει όχι μόνο έλλειψη προσωπικού αλλά και ειδικευμένου προσωπικού.

Στην απάντηση του ο διοικητής, επικαλούμενος ΝΔ-Statistics της κυβέρνησης, δεν αναφέρει τίποτα για μόνιμες προσλήψεις, για το ισοζύγιο μόνιμων προσλήψεων αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης, για το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ιατρών είναι μεγάλος και κατατάσσονται αυτομάτως στις ευπαθείς ομάδες, καθώς και ότι είναι επικίνδυνο να δουλεύουν σε αυτές τις συνθήκες.

Ο πανικός και η προχειρότητα φαίνονται και από γεγονότα όπως η δυνατότητα παράτασης της θητείας των υπό συνταξιοδότηση ιατρών για να αποφύγουν τις προσλήψεις, από τα ανύπαρκτα πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πανδημίας στα ΤΕΠ, από την μη αξιοποίηση των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας όπως τα ΤΟΜΥ και τα περιφερειακά ιατρεία, την αναγκαστική απασχόληση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε αλλότρια καθήκοντα, την αξιολόγηση των περιστατικών στην είσοδο του νοσοκομείου από τους φύλακες, την ανύπαρκτη υλικοτεχνική υποδομή στην μονάδα covid-19, την αποδυνάμωση όλων των άλλων κλινικών του νοσοκομείου και των χειρουργείων, είναι μερικά από όσα θα είχε να καταλογίσει κανείς στην Κυβέρνηση και στην διοίκηση του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς.

Και φυσικά δεν μπορούμε να συζητάμε για δημιουργία ΜΕΘ, στο άμεσο μέλλον που τόσο πολύ διαφημίστηκε από τον κ. Γεωργαντά και την διοίκηση του νοσοκομείου, από την στιγμή που δεν προχώρησε το νέο οργανόγραμμα για την δυνατότητα προσλήψεων ειδικευμένου προσωπικού. Όπως δεν μπορούμε να εξαγγέλλουμε παραπλανητικά την προμήθεια δεύτερου αξονικού τομογράφου όταν αυτός έρχεται όχι μόνο να αντικαταστήσει τον παλιό αλλά και να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλου του 24ωρου λόγω έλλειψης προσωπικού.
Ποιός φταίει; Kανένα στόμα δεν τό βρε και δεν τό πε ακόμα. Υπουργός και διοικητής, δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα προσμένουνε ίσως σε κάποιο θαύμα.

Ο διοικητής του νοσοκομείου με παροιμιώδες θράσος, εμπαίζοντας τους πολίτες και τους εργαζόμενους αναφέρει ότι έχει «πραγματοποιήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και βρίσκεται σε ετοιμότητα (σ.σ. το νοσοκομείο) για την παροχή νοσηλείας σε ασθενείς» και συνεχίζει λέγοντας ότι «συμπαρίσταται, τόσο έμπρακτα όσο και με ηθική υποστήριξη, στον αγώνα του ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού». Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο όταν η Κυβέρνηση έρχεται να πριμοδοτήσει τους ιδιώτες γιατρούς με διπλάσιο μισθό από τους εν ενεργεία, απαξιώνοντας την εργασία τους και προσβάλλοντας την αξιοπρέπειά τους.

Με τους εργαζόμενους να έχουν φτάσει στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης η πραγματικότητα δυστυχώς για τον Υπουργό και τον διοικητή είναι σκληρή. Ο κ. Κικίλιας και ο κ. Ανδρίτσος μετρήθηκαν, ζυγίστηκαν και κρίθηκαν ανεπαρκείς.

Ήδη την στιγμή που γράφονται αυτές οι απόψεις, πληροφορούμαστε ότι η μονάδα covid-19 με τα 40 κρεβάτια έχει γεμίσει και επεκτείνεται στην ΩΡΛ και δεν ξέρουμε που αλλού, από την στιγμή που η Θεσσαλονίκη δεν δέχεται πλέον νέα περιστατικά. Την τραγικότητα που έζησαν άλλες περιοχές πρέπει να την αποφύγουμε και αυτό δεν γίνεται «μοιράζοντας καθρεφτάκια στους ιθαγενείς».

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από την πρώτη στιγμή ζήτησε ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μόνιμες προσλήψεις και κατέθεσε ένα πλήρως κοστολογημένο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Η δημόσια και δωρεάν υγεία δεν είναι διαπραγματεύσιμη και δεν είναι εμπορεύσιμη. Δεν μπορούμε να αφήσουμε το Ε.Σ.Υ. στο “ΕΓΩ” κανενός Υπουργού, κανενός Διοικητή. Το Ε.Σ.Υ. είμαστε όλοι εμείς.
Θα είμαστε εδώ να στηρίξουμε το ΕΣΥ και την ΔΗΜΟΣΙΑ υγεία, τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, τις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας, το άνοιγμα σχολικών μονάδων για αποσυμφόρηση των μαθητών, την αγορά μέσων μεταφοράς κ.ά.

Θεματική Επιτροπή Υγείας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ν. Κιλκίς
Υ.Γ. Θα θέλαμε επίσης να αναφερθούμε σε δημοσιεύματα μερίδας των τοπικών ΜΜΕ, που με περισσή αυταρέσκεια συνεχίζουν να αποδίδουν την επιβάρυνση της κατάστασης, κυρίως στην ανευθυνότητα των πολιτών (το βασικό αφήγημα της Κυβέρνησης τώρα που τα πράγματα δεν πάνε καλά) και δευτερευόντως στην Κυβερνητική αδράνεια του τελευταίου εξαμήνου. Όπως επίσης ψέγουν κάθε κριτική άποψη φορέων και κομμάτων της αντιπολίτευσης ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές.
Να τους θυμίσουμε ότι οι ίδιοι πολίτες ήταν και στην πρώτη φάση της πανδημίας με τις ίδιες συμπεριφορές και τα ίδια κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν και τότε όταν βάζανε πλάτη για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Ταυτόχρονα όμως τότε απαιτούσαν να παρθούν έγκαιρα όλα εκείνα τα μέτρα για να μην βρεθούμε σήμερα στα χάλια και στα αδιέξοδα της σημερινής κατάστασης.
Εάν εννοείτε να βάλουμε πλάτη σιωπώντας δεν θα το κάνουμε διότι τότε οι ευθύνες μας θα είναι διπλάσιες και εσείς οι ίδιοι θα βρείτε πάλι ευκαιρία να μας κριτικάρετε. Ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα