Πολιτική

Τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς «Απαράδεκτες οι διακοπές ρεύματος στα φτωχά νοικοκυριά»

Επίσκεψη στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) Κιλκίς πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας στον ΔΕΔΔΗΕ Κιλκίς η βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου και ο γραμματέας της Ν.Ε. Κιλκίς του κόμματος Λάζαρος Λαζαρίδης, ύστερα από μια σειρά αναφορών-καταγγελιών συμπολιτών μας για εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης.
Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται τα εξής:
«…Από την συνάντηση απουσίαζε ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ, ενώ ο εκπρόσωπος του ΔΕΔΔΗΕ που παρέστη, αναφέρθηκε στην υποχρέωση της ΔΕΗ να γνωρίζει (ήδη από την 1 Νοεμβρίου 2013) ποιοι πολίτες είχαν ενταχθεί στις καταστάσεις των κοινωνικών και προνοιακών δομών του δήμου, ώστε να αποφευχθούν οι άσκοπες διακοπές, καθώς και στην ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων φορέων (δήμος, ΔΕΗ) να ενημερώνουν τους καταναλωτές για το εάν και ποιοι δικαιούνται να εισαχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο. Τόνισε επίσης ότι η ΔΕΗ είναι εκείνη που αποφασίζει για τις διακοπές ρεύματος, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ τις εκτελεί. Πέραν τούτων, αναγνωρίστηκε ότι η τριμελής επιτροπή (Δήμου, ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ) που έχει ορισθεί για να εξετάζει τις επανασυνδέσεις, δεν έχει συνεδριάσει ποτέ μέχρι σήμερα και μοναδική προϋπόθεση για μια επανασύνδεση είναι ένα απλό e-mail από το δήμο προς το ΔΕΔΔΗΕ. Αξίζει δε να επισημανθεί ότι εκπρόσωπος του δήμου στην τριμελή επιτροπή είναι ο εν αργία δήμαρχος Ε. Μπαλάσκας(!). Ο εκπρόσωπος του ΔΕΔΔΗΕ δεσμεύτηκε για έλεγχο όλων των δικαιολογητικών σε βάθος χρόνου, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα το εσφαλμένο της διαδικασίας.
Σε έναν νομό σαν το Κιλκίς με το ποσοστό των απλήρωτων λογαριασμών να αγγίζει το 50%, προϊστάμενοι δημόσιων υπηρεσιών επιδεικνύουν εξαιρετική αναλγησία και εργαζόμενοι παρακάμπτουν την αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες τους υπό το φόβο μιας τιμωρητικής απόλυσης. Κι έτσι διαιρώντας, καταφέρνει το κυβερνητικό φέουδο να βασιλεύει. Οι δε ανακοινώσεις τους περί διεύρυνσης του Κοινωνικού Τιμολογίου δεν μπορούν να εκληφθούν παρά ως ημίμετρα, που σε καμμία περίπτωση δεν λύνουν το πρόβλημα.
Το μοναδικό ουσιαστικό μέτρο για να έχουν όλοι όσοι βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας ηλεκτρικό ρεύμα είναι να γίνει επί τέλους δεκτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία είναι σαφής, κοστολογημένη αλλά και λέει και από πού θα βρεθούν τα χρήματα.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εξής:
•Να δοθεί σε όλους όσοι είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας, σε όλους όσοι είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα 300 KWH το μήνα ή 3.600 KWH το χρόνο (είναι η ποσότητα που απαιτείται για να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες μιάς οικογένεια).
•Να δοθεί εντολή σήμερα να επανασυνδέσει η ΔΕΗ το ρεύμα, με προτεραιότητα σε όλους τους φτωχούς οικιακούς καταναλωτές που λόγω αδυναμίας πληρωμής δεν έχουν ρεύμα.
•Να καταργηθούν αμέσως οι χαριστικές ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα υπέρ των ιδιωτών μεγαλοπαραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. (Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους «Μ.Α.Μ.Κ» και Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος «Α.Δ.Ι.») ώστε να μπορεί χρηματοδοτηθεί το μέτρο αυτό χωρίς την επιβάρυνση των υπολοίπων καταναλωτών αλλά και της ΔΕΗ.
Η ενέργεια και το νερό αποτελούν κοινωνικά αγαθά που ανήκουν σε όλους μας. Δεν είναι εμπόρευμα, που όποιος έχει το αγοράζει και όποιος δεν έχει το στερείται. Δεν είναι πεδίο πάνω στο οποίο μπορούν να ανθίσουν κοινωνικές διακρίσεις και ανισότητες. Ας μην το επιτρέψουμε».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα