Πολιτική

Απαράδεκτα εμπόδια στην δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στα αναγκαία φάρμακα και εξετάσεις

Με αφορμή την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Υγείας που απαγορεύει τη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων σε ανασφάλιστους από ιδιώτες γιατρούς, η Ένωση Ασθενών, εκπροσωπώντας χιλιάδες ανασφάλιστους ασθενείς, εκφράζει την διαφωνία της και την δικαιολογημένη αγωνία της για τις αρνητικές επιπτώσεις της ρύθμισης και την επίταση των ήδη υψηλών ακάλυπτων αναγκών υγείας στη χώρα και την αυξημένη οικονομική επιβάρυνση χρόνιων ασθενών και μάλιστα σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης.

Η διάταξη αυτή για τους ανασφάλιστους πολίτες αναμένεται να εκτινάξει την ήδη υψηλή συμμετοχή των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων και γενικότερα την ιδιωτική δαπάνη υγείας, η οποία κατατάσσει την Ελλάδα σε αρνητική πρωτιά ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Επιπλέον ο αποκλεισμός των ανασφάλιστων από τα ιδιωτικά ιατρεία για φάρμακα και εξετάσεις θα επιβαρύνει υπέρμετρα την λειτουργία των δημόσιων ιδρυμάτων, τα οποία ήδη δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις και ανάγκες σε συνθήκες πανδημίας.

Η λειτουργία των δημόσιων ιδρυμάτων, κυρίως των Νοσοκομείων, με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, από την μία επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων covi-19, αποδυναμώνοντας τα περιφερειακά ιατρεία με μεταφορά ιατρικού προσωπικού και από την άλλη έχοντας την υποχρέωση να καλύψουν στο σύνολό τους και τις ανάγκες των ανασφάλιστων ασθενών, καθίσταται ασφυκτική. Και για έναν λόγο παραπάνω, η αύξηση της επισκεψιμότητας και ο συνωστισμός στους χώρους των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας αυξάνει αυτόματα τους κινδύνους και την μεταδοτικότητα του ιού.

Ο λόγος όμως μιας τέτοιας απόφασης είναι η δογματική προσήλωση της Κυβέρνησης να περιορίσει τις δυνατότητες των ανασφάλιστων για δωρεάν φάρμακα και εξετάσεις για να πετύχει την μείωση της δημόσιας δαπάνης σε βάρος της τσέπης των ανασφάλιστων συμπολιτών μας αυτών δηλαδή που την έχουν απόλυτη ανάγκη. Στον προϋπολογισμό του 2022 υπάρχει η μείωση της δαπάνης για την υγεία που υπερβαίνει τα 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Η υποβάθμιση του ΕΣΥ στο σύνολό του και η μείωση των δαπανών για την υγεία είναι ο πυρήνας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, ακόμη και σε ακραίες συνθήκες πανδημικής κρίσης.

Δεν νοείται σε περίοδο υγειονομικής κρίσης και φτωχοποίησης του πληθυσμού να εφαρμόζονται κοινωνικά ανάλγητα μέτρα σε ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Οι αγάπες… «πληγώνουν»

Πληροφορηθήκαμε από τον πρόεδρο του εργατικοϋπαλληλικού κέντρου Κιλκίς (ΕΚΚ) Τάσο Καπνίδη, ότι η άτυχη εργαζομένη στον δήμου Κιλκίς, η οποία […]