Γενικά

Συνεδρίασε το ΣΟΠΠ της Π.Ε. Κιλκίς για τον σχεδιασμό κατά την αντιπυρική περίοδο 2023

«Η σημερινή συνάντηση είναι κρίσιμη για την προστασία των πολιτών, των περιουσιών τους, αγαθών, της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος. Χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση, συνεργασία, ετοιμότητα και άμεση επέμβαση για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κρίση» υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης, υπό την προεδρία του οποίου πραγματοποιήθηκε σήμερα, η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, στην αίθουσα συσκέψεων “Περικλής Κολότσιος” με θέμα: “Σχεδιασμός και δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2023”.

Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Κιλκίς δεν σταμάτησε ποτέ να είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, διατηρώντας άριστο επίπεδο συνεργασίας με όλους τους αρμόδιους και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Με τη σημερινή συνεδρίαση του ΣΟΠΠ της Π.Ε. Κιλκίς, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη, έκλεισε ο κύκλος των Τοπικών Συντονιστικών Οργάνων (ΣΤΟ) που προηγήθηκαν στους Δήμους της Π.Ε. Κιλκίς (Δήμος Κιλκίς & Δήμος Παιονίας), συνοψίζοντας σε επίπεδο νομού, τις προπαρασκευαστικές ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων και επικαιροποιώντας το σχέδιο δράσης για τη συνεργασία τους, ώστε, σε περίπτωση που χρειαστεί, να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά, έκτακτες ανάγκες.

Ο κ. Βεργίδης εξήρε, επίσης, τον ρόλο των εθελοντικών οργανώσεων, σημειώνοντας πως κάθε φορά που εκλήθησαν τα μέλη τους, ήταν παρόντα σε κάθε επιχείρηση αντιμετώπισης φαινομένων εκτάκτων αναγκών, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ζήλο και οργάνωση.

Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς – σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης – όπως και τα προηγούμενα χρόνια είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την κείμενη νομοθεσία και τα επιχειρησιακά σχέδια όπως είναι ο «Ιόλαος», και θα μπορέσει να συνδράμει, εφόσον παραστεί ανάγκη, σε οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών.

Προτείνουμε – επισήμανε ο κ. Βεργίδης – να υιοθετηθεί η ίδια ακριβώς απόφαση με το 2022 σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας βάσει του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα, κάθε φορά που ο δείκτης του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς ανεβαίνει στο 4 ή στο 5, ή στο 3 παρουσία ισχυρών ανέμων ( > 5 μποφόρ) και για όλο το διάστημα που είναι σε ισχύ, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2023 να ενεργοποιείται η εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και ευπαθείς περιοχές και ειδικότερα στις περιοχές:

➙ του Λόφου Ηρώων της πόλης του Κιλκίς

➙ στην περιοχή αναδασώσεων Μεταλλικού,

➙ στον Λόφο Αγίου Γεωργίου Κιλκίς και

➙ στο δημοτικό αλσύλλιο Αξιούπολης, μετά από αίτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και έκδοσης της σχετικής Απόφασης του Περιφερειάρχη ή του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Κιλκίς.

Ο κ. Βεργίδης ευχήθηκε “να έχουμε αντιπυρική περίοδο ανάλογη της περσινής και κυρίως να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες, τραυματισμοί και δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις περιουσίες των πολιτών”.

Τις ευχές της περιφερειακής συμβούλου Νατάσας Σωτηριάδου, η οποία δεν παρέστη στη συνεδρίαση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, για καλή και δίχως συμβάντα αντιπυρική περίοδο, μετέφερε στους παριστάμενους ο κ. Βεργίδης. Ευχές για καλή αντιπυρική περίοδο εξέφρασε η περιφερειακή σύμβουλος Γενοβέφα Ναβροζίδου.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, Υποστράτηγος Κώστας Δαδούδης, τονίζοντας πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πυλώνας της Πολιτικής Προστασίας κι ευχόμενος καλή αντιπυρική περίοδο.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο αναπληρωτής προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Κιλκίς Θεόδωρος Κοκκίνης, η Κλεαρέτη Πασσαλίδου από το Τμήμα Πολιτικής Προστασία της Π.Ε. Κιλκίς, όπως και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ανέπτυξαν τα θέματα, σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών με την κωδική ονομασία “ΙΟΛΑΟΣ” της ΑΔΠΠ ΠΚΜ που αφορούν – μεταξύ άλλων –   στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των εμπλεκόμενων φορέων, το ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα που διαθέτουν, τη συντήρηση των μηχανημάτων και του οδικού δικτύου, αλλά και ειδικότερα θέματα. Εξάλλου, δόθηκε έμφαση στο “πεδίο” της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, επίσης, ο αρμόδιος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας Αντιδήμαρχος του Δήμου Παιονίας Γιώργος Δουλκερίδης , ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Στυλιανός Ταμβακίδης, από το Αυτοτελές Τμήμα του Δήμου Κιλκίς ο αν. Προϊστάμενος Κωνσταντίνος Μπαξεβάνης, από το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Παιονίας ο αν. προϊστάμενος Αθανάσιος Γώγος, ο Διοικητής της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας “Πόντος” Ταξίαρχος Αναστάσιος Κυριακίδης ,εκ μέρους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς ο Α’ Υποδιευθυντής Δημόκριτος Δεμερτζίδης, ο αναπληρωτής διοικητής Π.Υ Νομού Κιλκίς Χρήστος Γκαντίδης, ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κιλκίς Γιάννης Πολιτίδης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της ΒΙΠΕ Κιλκίς Γρηγόριος Σαλαβασίδης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γουμένισσας Ελευθέριος Μελλίδης, ο προϊστάμενος διεύθυνσης ΔΕΔΔΗΕ Κιλκίς Χρήστος Καραθόδωρος και ο Αθανάσιος Αϊβάζης, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δασών Κιλκίς Ευάγγελος Γουζούνης, ο εκπρόσωπος του Δασαρχείου Κιλκίς Παντελής Κιτσονίδης, ο αν. Προϊστάμενος του Δασαρχείου Γουμένισσας Γεώργιος Φωτιάδης, ο εκπρόσωπος του ΟΣΕ Χρήστος Μισερλής, οι εκπρόσωποι της ΔΕΔΑ, Φραγκίσκος Ρηγόπουλος και Κωνσταντίνος Θεοχαρίδης, η εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς Μαγδαληνή Παρχαρίδου, από το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς η Ελένη Καραγιάννη, o αναπληρωτής προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Κιλκίς Νίκος Γρηγοριάδης , η αν. προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Κιλκίς Βασιλική Γεωργιάδου, η αν. Προϊσταμένη του τμήματος Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ Τερψιθέα Ροδακοπούλου, από τη ΔΑΟΚ Π.Ε. Κιλκίς ο Ιωάννης Μιχαηλίδης και από την εθελοντική ομάδα Κυνηγετικός Σύλλογος Παιονίας “Το Πάικο” Κωνσταντίνος Πιλάτος και ο Γεώργιος Δασκαλίνας.-

Περισσότερα
Δείτε ακόμα