Ανακοίνωση του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Κ. Μακεδονίας γιά το σοβαρό εργατικό ατύχημα
Στη μεγάλη λίστα των “εργατικών ατυχημάτων”, που αποτελούν πλέον καθημερινότητα στους χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα, προστέθηκε ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα.
Συναδέλφισσα που εργάζεται σε εταιρεία στην ΒΙ.ΠΕ. του Κιλκίς, είχε σοβαρό εργατικό ατύχημα. Οι συνθήκες εργασίας (12ωρα, 6ήμερο, εντατικοποίηση) είναι που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ατυχήματα. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση νομιμοποιεί τις 13 και 14 ώρες δουλειάς την ημέρα και την 6ήμερη εργασία, έχουμε εργοδοτικά εγκλήματα σαν το παραπάνω.
Τόσο αυτή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν για την υποστελέχωση της επιθεώρησης εργασίας που για έναν τυπικό έλεγχο μπορεί να χρειαστούν μήνες ή ακόμα και ολόκληρος χρόνος για να περάσει από μία επιχείρηση.
Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ένα συνηθισμένο φαινόμενο, συνάδελφοί μας να σακατεύονται κάθε μέρα για να πλουτίζουν οι βιομήχανοι στις πλάτες μας, να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε σώοι και αβλαβείς στα σπίτια μας και τις οικογένειες μας και την ίδια στιγμή οι εργοδότες μας φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των εξαγωγών με υπέρογκα κέρδη και τζίρους.
Εν έτη 2024 υπάρχουν όλες αυτές οι δυνατότητες να μην συμβαίνουν ατυχήματα στους χώρους εργασίας όμως αυτές οι δυνατότητες μπαίνουν σε αντιπαράθεση με τα κέρδη της εργοδοσίας. Η τακτική συντήρηση, η λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, η συνεχής βελτίωση των συνθηκών εργασίας κοστίζουν και μειώνουν την κερδοφορία. Οι κυβερνήσεις που στηρίζουν τα συμφέροντα των λίγων έχουν διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο αυτό ώστε ουσιαστικά οι χώροι δουλειάς να είναι επικίνδυνοι.
Απαιτούμε:
- Να διαλευκανθούν σε βάθος οι αιτίες του ατυχήματος.
- Ούτε σκέψη για φόρτωμα των ευθυνών στην εργαζόμενη, για επίκληση της “ατομικής ευθύνης” ή του “ανθρώπινου λάθους”. Η αποκλειστική ευθύνη βρίσκεται στις επιχειρήσεις. Αυτές οφείλουν να παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέπεται το “ανθρώπινο λάθος”.
- Με ευθύνη της εργοδοσίας: Να αποκατασταθεί η υγεία της τραυματισμένης συνάδελφου και να αποζημιωθεί στο ακέραιο για όσο διάστημα χρειαστεί να λείψει από την εργασία της, για όλες τις θεραπείες που ενδεχομένως θα χρειαστούν.
- Να ολοκληρωθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στο εργοστάσιο που έγινε το ατύχημα, παίρνοντας άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων.
- Άμεση ενίσχυση του σώματος επιθεώρησης εργασίας.