Συναυλία λόγου και μουσικής από την ελληνική εξέγερση για την κατάκτηση της Ελευθερίας

Πολιτισμός /

Πρόταση μνήμης και αναστοχασμού συνιστά η προγραμματισμένη για την Κυριακή 28 Νοεμβρίου συναυλία στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς με αφορμή τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την ελληνική εξέγερση για την κατάκτηση της Ελευθερίας.

Η Ορχήστρα Εγχόρδων NOMOS, με τη συμμετοχή δώδεκα μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, την οποία διευθύνει ο μαέστρος Δημοσθένης Φωτιάδης, παρουσιάζει ένα μουσικό πρόγραμμα με έργα Ελλήνων συνθετών (Ν. Σκαλκώτα, Γ. Κωνσταντινίδη, Ν. Αστρινίδη, Χ. Δέλλα και Δ. Σβυντρίδη) που έχουν ως βασική επιρροή τους την ελληνική μουσική παράδοση.

Εμβόλιμα παρεμβαίνει ο λογοτέχνης Γιάννης Τσιτσίμης διαβάζοντας αποσπάσματα από ποιητές και συγγραφείς της εποχής του 1821

ή νεότερους που έγραψαν για το όραμα του Μεγάλου Αγώνα (Δ. Σολωμός, Α. Κάλβος,

Ι. Μακρυγιάννης, Θ. Κολοκοτρώνης, δημοτικά τραγούδια για τους κλέφτες και το 1821,

Α. Βαλαωρίτης, Α. Σικελιανός, Ρ. Φεραίος, Φ. Φωτάκος, Κ. Παλαμάς).

Η ζωντανή αυτή συνομιλία, λόγου και μουσικής, αποδίδει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, τις ιδέες και την εποχή των αγωνιστών της παλιγγενεσίας, επαναφέροντας μνήμες από την ένδοξη Επανάσταση του 1821.

Η συναυλία, ενταγμένη στο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων μνήμης των Πέντεκαιδεκα Μαρτύρων του δήμου Κιλκίς, αρχίζει στις 7 το απόγευμα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Τα δοξασμένα “φτερά του Πόντου” τίμησε ο δήμος Παιονίας στην μνήμη του ανθυποσμηναγού Στέφανου Μαυροματίδη

Kλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης και αγνού πατριωτισμού επικράτησε στην εκδήλωση που πραγματοποίησε την Κυριακή 4.12.22, στο δημοτικό κατάστημα Αξιουπόλεως ο […]