Συναντήθηκαν οι ποντιακοί σύλλογοι του νομού για τρίτη φορά
Παρά τις ωρισμένες «χτυπητές» απουσίες, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1.12.13, στο νέο κλειστό γυμναστήριο Κιλκίς η τρίτη συνάντηση ποντιακών συλλόγων του νομού.
Φέτος το πρόγραμμα περιείχε πρωτοτυπίες τόσο στα θέματα όσο και στα δρώμενα, που ξάφνιασαν ευχάριστα και προκάλεσαν αίσθηση, με «ψυχή» και «κινητήριο μοχλό» την δασκάλα Μαρία Τσιραμπίδου, η οποία και παρουσίασε και συντόνισε την εκδήλωση.
Ετσι, μετά τον καθιερωμένο χαιρετισμό του «καλωσορίσματος» η κ. Τσιραμπίδου έκανε αναφορά στην ποντιακή διάλεκτο, υπογραμμίζοντας την σημασία της διατήρησής της στην διατήρηση της συνολικής πολιτιστικής ταυτότητας του Ελληνισμού (και όχι μόνο του ποντιακού) και υπενθυμίζοντας την, στο πλαίσιο αυτής της αναγκαιότητας, ίδρυση πριν λίγο καιρό και λειτουργία σχετικού τμήματος στο, επίσης προσφάτως ιδρυθέν, κέντρο διά βίου μαθήσεως δήμου Κιλκίς.
Ακολούθησε ιστορική παραπομπή στην αργοναυτική εκστρατεία, με ιδιαίτερη αναφορά στην Μήδεια, η οποία συνοδευόταν από την ιστορική αφίσα της παράστασης της «Μήδειας» με την Μαρία Κάλλας στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου το 1961.
Την ενότητα αυτή πλαισίωσε ανάγνωση αποσπάσματος της κλασικής τραγωδίας του Ευριπίδη, σε απόδοση στην ποντιακή διάλεκτο από τον αείμνηστο λόγιο, συνθέτη και στιχουργό Χρήστο Αντωνιάδη.
Στην συνέχεια, και στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της εκδήλωσης στην εκατονταετηρίδα της επικής Μάχης και απελευθέρωσης του Κιλκίς συν τον εορτασμό του ενός αιώνος ελευθέρου βίου, με την πόλη να έχει αναχθεί σε «κυψέλη αλησμονήτων πατρίδων», προβλήθηκε ένα άλλο ιστορικό ντοκουμέντο, και συγκεκριμένα η επιτροπή «Η ΕΡΤ στην Βόρειο Ελλάδα» του 1980, σε σκηνοθεσία Χρήστου Χριστοδούλου, με τον ομώνυμο τίτλο, με επεξηγηματικές παρεμβάσεις της κ. Τσιραμπίδου.
Κατόπιν νέοι ντυμένοι με φορεσιές εποχής αναπαρέστησαν το δράμα της προσφυγιάς, σε ένα θαυμάσιο δρώμενο που συγκίνησε τους θεατές-ακροατές.
Η επόμενη ενότητα ήταν αφιερωμένη στους θεματοφύλακες των πνευματικών και πολιτιστικών παραδόσεων του Πόντου αδελφούς Στάθη και Νάκο Ευσταθιάδη, με αντιπροσωπευτικές αναφορές στο έργο τους, καθώς και στον λυράρη Χαράλαμπο Εφραιμίδη.
Συγκινητικό ήταν το επόμενο αφιέρωμα, με την προβολή βίντεο σχετικού με το ολοκαύτωμα των τριών μαρτυρικών Κρουσοχωρίων Μουσγαλή (Κλειστού), Μουρσαλή (Αμπελοφύτου) και Κοτσολάρ (Κυδωνιά) στις 25 Οκτωβρίου 1941 από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής, με την εκτέλεση περίπου εκατό κατοίκων ποντιακής καταγωγής και την πυρπόληση και των τριών χωριών. Το βίντεο επιμελήθηκε ο αντιδήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Τσαντάκης.
Η εκδήλωση έκλεισε με εμφάνιση χορευτικών και μουσικών συγκροτημάτων των συμμετασχόντων συλλόγων, που «ζέσταναν» την ένεκα γραφειοκρατικών και οικονομικών λόγω ψυχρή αίθουσα του γυμναστηρίου, ξεσηκώνοντας τους θεατές που με χορό και τραγούδι έστειλαν σαφές το μήνυμα, ότι η ποντιακή πολιτιστική παράδοση…. είναι εδώ, πάντα «ζωντανή» πάντα «φρέσκια».
Ειδικότερα, εμφανίσθηκαν χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα από Αναβρυτό, Ανω Αποστόλους Αξιούπολη, Γουμένισσα, Διπόταμο, Ελληνικό, Επτάλοφο, Ευζώνους Μελισσουργιό, Ευκαρπία, Ηλιόλουστο («Καρς» και «Προμηθέας»), Καμπάνη, Κάτω Ποταμιά, Μαυρονέρι, Μεγάλη Βρύση, Μεγάλη Στέρνα, Μεταλλικό, Μικρόδασος, Φύσκα, Νέα Σάντα, Πηγή, Πικρολίμνη, Ποντοηράκλεια και Τέρπυλλο.