Συνάντηση φορέων του Κιλκίς για την ανάδειξη παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων
Την θετική στάση όλων των φορέων και εταιρειών παραγωγής τυροκομικών προϊόντων στον νομό Κιλκίς για την προοπτική παραγωγής ενός νέου τυροκομικού προϊόντος γεωγραφικής ταυτότητας και παράδοσης (προϊόν γεωγραφικής ένδειξης=Π.Γ.Ε.) κατέγραψε η κοινή σύσκεψη εκρποσώπων τους στην αίθουσα του διοικητηρίου της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς «Περικλής Κολότσιος» την Τετάρτη 27/2/19.
Μια προσπάθεια η παραγωγική και εμπορική ευόδωση της οποίας θα έχει όπως ειπώθηκε από το σύνολο των συμμετεχόντων στην κοινή σύσκεψη ευεργετικές συνέπειες προς διάφορες κατευθύνσεις όπως την ενδυνάμωση της μεταποιητικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας την ενίσχυση της κτηνοτροφικής παραγωγής τον τουρισμό κ.α.
Απο την συζήτηση αναδείχθηκε συντριπτική πλειοψηφία το ότι η εν λόγω προσπάθεια θα πρέπει να αφορά σε ένα τυροκομικό προϊόν το οποίο θα προέρχεται απο την προσφυγική παράδοση και θα στηρίζεται σ’αυτήν (κατ’εξοχήν ποντιακή) απο αγελαδινό γάλα λόγω της ισχυρής παραγωγικής δυνατότητας του νομού μας που διαθέτει 143 παραγωγούς που σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία παραδίδουν 44.520,6 τόννους γάλακτος και τον καταχωρίζουν στην πέμπτη θέση πανελλαδικώς και ενδεχομένως στην παραγωγή ενός τυροκομικού προϊόντος από γίδινο γάλα κατά την παράδοση των αυτοχθόνων κατοίκων (Βλάχων-Σαρακατσαναίων) δεδομένης της ισχυρής και αυξανόμενης ζήτησης σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο προϊόντων που προέρχονται από γίδινο γάλα.
Πέραν της θετικής στάσης όλων όσων έλαβαν μέρος στην σύσκεψη για την επιδίωξη παραγωγής ενός νέου τυροκομικού προϊόντος γεωγραφικής ενδείξεως Κιλκίς σε αυτήν προέκυψαν και τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση υλοποίησης της μέσω επομένων συναντήσεων με την συνεργασία και των κτηνοτρόφων παραγωγών για την διεξοδική διερεύνηση των μεθόδων και δεξιοτήτων που απαιτούνται για την παραγωγή του νέου τυροκομικού προϊόντος.
Στην σύσκεψη συμμετέχουν από πλευράς περιφερειακής ενότητας Κιλκίς ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης η περιφερειακή σύμβουλος Μιχαλία Καραμισάκη που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πως μπορεί να βοηθήσει στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής μας για τέτοια πρωτοβουλία η ΔΑΟΚ του Κιλκίς η «Αυγοδιατροφική Σύμπραξη» περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της όλης πρωτοβουλίας που εντάσσεται στο πρόγραμμα ΗΟΡΙΖΟΝ 2020/NEXTFOOD:
εκπαίδευση της επόμενης γενιάς επαγγελματιών του αγροδιατροφικού τομέα με τον πρόεδρο της πρώην υφυπουργού και βουλευτή Κιλκίς Κωνσταντίνο Κιλτίδη να επισημαίνει μεταξύ άλλων την δυναμική κτηνοτροφίας του νομού μας που επιβάλλει όπως χαρακτηριστική ανέφερε, να δοθεί το στίγμα στα τυροκομικά προϊόντα του νομού μας με ιδιαίτερα και το σύνολο της παραγωγής και θα συνδέονται με την παράδοση του και τον έτερο εκπροσωπό της δήμαρχο Παιονίας Χρήστο Γκουντενούδη να συνηγορεί σχετικώς «Αναπτυξιακή Κιλκίς ΑΕ» με τον εκπρόσωπο της Παναγιώτη Κωνσταντινίδη να αναφέρεται εκτός των άλλων στην ύπαρξη χρηματοδοτικών «εργαλείων» που μπορεί να συνεισφέρουν το επιμελητήριο του Κιλκίς με τον πρόεδρο του Παύλο Τονικίδη να τονίζει επίσης την βούληση συνδρομής του μαζί με τον έτερο εκπρόσωπο του Πέτρο Φούρα από τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» (Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών) ο Γεώργιος Σαμούρης (τακτικός ερευνητής, κτηνίατρος τακτικός ερευνητής ινστιτούτου κτηνιατρικών ερευνών διδάκτορας του ιατρικού τμήματος του ΑΠΘ με ερευνητικό αντικείμενο την υγιεινή, ασφάλεια και ποιότητα των τροφίμων, ιδιαίτερα ζωικής προέλευσης, από την Αμερικανική Γεωργική σχολή ο Φίλιππος Παπαδόπουλος διευθυντής του γραφείου διαχείρισης στρατηγικών προγραμμάτων της σχολής και ο Γεώργιος Παπαβασιλείου διδάκτωρ χημείας και βιοτεχνολογίας τροφίμων του πανεπιστημίου Πατρών, πτυχιούχος χημικός του τμήματος χημείας του Α.Π.Θ., πρώην τεχνικός έρευνας ΜΕΒΓΑΛ, τέως υπεύθυνος εργοστασίου και R&D ΘΕΣΓΑΛΑ, τεχνικός σύμβουλος τυροκομικών και γαλακτοκομικών μονάδων παραγωγής) και ο διευθυντής του ΟΑΕΔ Κιλκίς Νικόλαος Δεδάκης τονίζοντας άπαντες την υποστηρικτική τους συνδρομή.
Από της μονάδες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς από την «Κολιός» ΑΕ η Ροσμαρί Αντωνομανολάκη διευθύντρια ποιότητας και ο Ιωάννης Ακριτίδης Ιωάννης, από την «Λύκας ΙΚΕ» ο
Γιώργος Λύκας, από την «Φάρμα Κουκάκη» A.E ο Αθανάσιος Κουκάκης, από την «Δοϊράνη» Α.Ε ο Γιώργος Χουρτιρούδης, από την «Ραγιάν Α.Ε» ο Θεόφιλος Γεωργιάδης, από την «Α.Δάλλας – Β.Πράππας Ο.Ε» η Χαρίκλεια Δάλλα, από την «Κατσάνος – Γιαννώτας Ο.Ε» ο Γεώργιος Κατσάνος και ο Χρήστος Τσακνής.