Κοινωνία

Σχολή γονέων θα λειτουργήσει στην ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Απο το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ιερού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κιλκίς ανακοινώθηκαν τα εξής:
«Λαμβάνοντας υπόψιν το αυξανόμενο ενδιαφέρον που επέδειξαν οι γονείς για την σχολή γονέων, κατά τις προηγούμενες χρονιές, και τις συνεχείς νέες αιτήσεις τους, ο ιερός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τη μέριμνα του πανοσιολογιώτατου αρχιμανδρίτου Απόστολου Πορτοκαλίδη, διοργανώνει και φέτος ομάδες γονέων.
Στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούν οι γονείς σε βασικούς τομείς που συντελούν αποφασιστικά στην ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών τους. Στις συναντήσεις, οι γονείς έχουν την δυνατότητα να μοιραστούν ιδέες, εμπειρίες και γνώση και να ανταλλάξουν απόψεις, προκειμένου να προσφέρουν στα παιδιά τους αυτό που πραγματικά έχουν ανάγκη: μιας ασφαλούς, δυναμικής αφετηρίας στη ζωή.
Οι ομάδες γονέων δεν είναι διαλέξεις, οι οποίες δρουν, συνήθως, ενοχοποιητικά για τους γονείς, προτείνοντας συνταγές επιτυχίας, αλλά ομάδες ευαισθητοποίησης, πρόληψης και ενίσχυσης του γονεϊκού και συζυγικού ρόλου.

Μερικά από τα θέματα που θα πραγματεύεται η ομάδα είναι τα εξής:

 Επικοινωνία στην οικογένεια
 Ανάπτυξη ουσιαστικών διαπροσωπικών σχέσεων στην οικογένεια
 Όρια και πειθαρχία
 Ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης σε παιδιά και γονείς
 Αρχές και αξίες
 Οι συγκρούσεις στην οικογένεια
 Η βία μεταξύ συμμαθητών-σημάδια αναγνώρισης και τρόποι παρέμβασης
 Δυσκολίες προσαρμογής στο σχολείο
 Μαθησιακές δυσκολίες

Η ομάδα θα λειτουργεί, με συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων, μετά από αίτησή τους ενώ δε θα υπάρχει καμμία οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες γονείς. Ο χώρος διεξαγωγής είναι η αίθουσα τελετών του ιερού ναού κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίας).

Πιο συγκεκριμένα, ο αρχιμανδρίτης Απόστολος τονίζει σχετικώς: “Με τις ευχές και τις ευλογίες του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου μας Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Εμμανουήλ, για πέντε συνεχή έτη, η έντονη παρουσία και η συμμετοχή του κοινού (γονέων, υποψηφίων γονέων κ.α.) κατέδειξε την ανάγκη που έχουν οι γονείς να ενισχυθούν στο γονεϊκό τους ρόλο, αλλά και την βαθύτερη επικοινωνία όλων να ενισχυθούν πνευματικά και να καθοδηγηθούν στον ορθό χειρισμό των ποικίλων προβλημάτων και συγκρούσεων που προκύπτουν καθημερινά στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή. Η οικογένεια αποτελεί τον χώρο και τον τρόπο της ζωής στον οποίο μορφώνεται ο Χριστός στις καρδιές των ανθρώπων, εφόσον υπάρχει η κοινωνία της αγάπης μεταξύ των συζύγων και αυτή γίνεται σκοπός και στην ανατροφή των παιδιών.
Με την επιστημονική καθοδήγηση της, ψυχολόγου M.Sc. Έλλη Φρεγγίδου, η ενθουσιώδης συμμετοχή των συμμετεχόντων και ο γόνιμος και εκτενής διάλογος ήταν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός θεσμού που αγαπήθηκε και πλαισιώθηκε με ενδιαφέρον από τους γονείς της τοπικής μας κοινωνίας.”

Μεταξύ άλλων, η επιστημονική υπεύθυνη για τη διοργάνωση της σχολής γονέων Έλλη Φρεγγίδου αναφέρει: “Στις αρχές του 2010 αποφασίσαμε να συστήσουμε ένα υποστηρικτικό δίκτυο γονέων, μια σχολή που στόχο είχε πρώτα από όλα να έρθουμε κοντά, να συζητήσουμε τα κοινά μας ζητήματα και τους προβληματισμούς, να εμπιστευτούμε εκείνον που θέλει να βρίσκεται δίπλα μας. Με τις ευλογίες του σεβασμιότατου μητροπολίτου κ.κ. Εμμανουήλ και την καθοδήγηση του αρχιμανδίτη Απόστολου Πορτοκαλίδη, το όραμα έγινε πράξη. Άλλοι αγκάλιασαν το δύσκολο εγχείρημά μας, άλλοι αμφισβήτησαν την πρωτοβουλία μας. Εμείς συνεχίσαμε και να που συνεχίζουμε ακόμη και σήμερα, πέντε χρόνια μετά, με ομάδες που ξεπερνούν συνολικά τα 40 άτομα, επεκτείνοντας τις προσπάθειές μας ακόμα και σε δράσεις εθελοντισμού.
Σας καλούμε να γίνουμε ακόμη περισσότεροι με απώτερο στόχο την αρμονική σχέση με τον εαυτό μας και έπειτα με το παιδί και την οικογένειά μας. Ας καταρρίψουμε τον μύθο του “τέλειου γονιού” αναγνωρίζοντας τα λάθη και τις αδυναμίες μας.
Όταν κάτι γίνεται με αγάπη και σκληρή δουλειά, το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι κάθε μέρα να ανθίζει όλο και περισσότερο.”

Για πληροφορίες και αιτήσεις μπορείτε ισχύουν τα τηλέφωνα 2341029076 (Ιερός Ναός) και 6946081649 (κ. Φρεγγίδου).

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Το… «γούρι»

Αυτή τη φορά η χειροσφαιρική ομάδα του ΓΑΣ Κιλκίς πέρασε νικηφόρα από την Αθήνα η χειροσφαιρική ομάδα του ΓΑΣ Κιλκίς […]