Πολιτική

Σύσκεψη στην Αθήνα γιά ίδρυση αγροτικών ΙΕΚ στην Παιονία

Με τον υφυπουργό παιδείας Κωνσταντίνο Γκιουλέκα συναντήθηκαν την Τετάρτη 9.4.14 στην Αθήνα ο δήμαρχος Παιονίας Αθανάσιος Λαπόρδας και ο αντιδήμαρχος Δημήτριος Κουλίνας συνοδευόμενοι από τον βουλευτή Κιλκίς της ΝΔ Γεώργιο Γεωργαντά.
Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια προηγούμενης κατά την οποία είχε ενημερωθεί ο κ. Γκιουλέκας προκειμένου να κατατεθεί σχετική πρόταση για την ίδρυση δύο δημοσίων ΙΕΚ στον δήμο Παιονίας, και συγκεκριμένα αμπελουργίας και οινολογίας και ΙΕΚ μεταποίησης και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων.
Τόσο ο κ. Γεωργαντάς όσο και ο κ. Λαπόρδας υπογράμμισαν ότι κάτι τέτοιο θα προσέφερε πολλαπλά οφέλη στην περιοχή δεδομένου ότι είναι ιδιαιτέρως ανεπτυγμένος και φημισμένος ο τομέας της οινοποιίας, όπου δραστηριοποιούνται οινοπαραγωγοί, οι οποίοι ήδη απολαμβάνουν σημαντικές ποιοτικές διακρίσεις για τα προϊόντα τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, ο κ. Λαπόρδας τόνισε, ότι στον δήμο Παιονίας καλλιεργούνται σήμερα συνολικά περί τα 4500 στρέμματα οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, ότι η περιοχή μετέχει στο πρόγραμμα οινοτουρισμού «Δρόμοι του κρασιού της Βορείου Ελλάδος» στο πλαίσιο του οποίου έχει οριοθετηθεί από το κράτος η «Διαδρομή του κρασιού της Πέλλας – Γουμένισσας» ενώ στην περιοχή του δήμου Παιονίας, παράγονται οίνοι προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (Π.Γ.Ε.).
Ο κ. Λαπόρδας πρόσθεσε, ότι πέρα από όλα τα παραπάνω αυτό που ενισχύει ακόμη περισσότερο την συγκεκριμένη πρόταση είναι η ύπαρξη κτιριακών εγκαταστάσεων όπου μπορεί να στεγασθεί το υπό ίδρυση ΙΕΚ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΛΑΠΟΡΔΑΣ
Από την πλευρά του ο κ. Γεωργαντάς με τη σειρά του υπογράμμισε, ότι διέξοδο και «ανάσα» στα οικονομικά προβλήματα της τοπικής οικονομίας, δύναται να δώσει η παραγωγή ιδιαίτερων τοπικών αγροτικών προϊόντων, αλλά και η δημιουργία προστιθέμενης αξίας διά της μεταποιήσεως, της συσκευασίας, της τυποποιήσεως και της προωθήσεως από τον ίδιο τον παραγωγό. Γι’ αυτό θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την κατεύθυνση των νέων της περιοχής τόσο προς την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, όσο και προς τις σύγχρονες μεθόδους προώθησης και εμπορία τους», τόνισε.
Ο κ. Γκιουλέκας αναγνώρισε την θετική προοπτική μιας τέτοιας πρωτοβουλίας τονίζοντας ότι «στην παρούσα συγκυρία θα πρέπει να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο τους νέους της χώρας μας, που επιστρέφουν στην ύπαιθρο από τα μεγάλα αστικά κέντρα λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και θέλουν να ασχοληθούν με την γεωργία και την δημιουργία καθετοποιημένων μονάδων».
Εξέφρασε την βούλησή του, για την έναρξη των απαιτούμενων διαδικασιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου προκειμένου να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη πρόταση.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα