Γενικά

O συνωστισμός και η απειθαρχία είναι οι πιο επικίνδυνοι σύμμαχοι του νέου κορωνοϊού

Στις περιοχές στις οποίες εξακολουθεί να παρουσιάζεται υψηλό φορτίο του κορωνοϊού συνεχίζει να συγκαταλέγεται ο νομός Κιλκίς, σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή για τις εξελίξεις στην πανδημία.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, οι περιοχές αυτές είναι οι: Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Λάρισα, Μαγνησία, Χαλκιδική, Κιλκίς, Καρδίτσα, Σέρρες, Τρίκαλα και Καβάλα.

Σοκ προκάλεσε ο αριθμός των 56 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στο νομό Κιλκίς, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή αλλά και το Σάββατο με 40 νέα κρούσματα.

Ο άνισος αμυντικός πόλεμος, που δίνει η παγκόσμια κοινωνία κατά του επικίνδυνου και άτρωτου (μέχρι στιγμής), από τα γνωστά φάρμακα, κορωνοϊού συνεχίζεται με χιλιάδες ανθρώπινα θύματα καθημερινά.

Η πατρίδα μας θρήνησε μόνο κατά το τελευταίο δεκαήμερο περισσότερους από 500 νεκρούς, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και αρκετοί Κιλκισιώτες, ενώ και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι ασφυκτικά γεμάτες με διασωληνομένους, άνδρες και γυναίκες, κάθε ηλικίας, που δεν μπορούν να αναπνεύσουν μόνοι τους.

Εντονος παραμένει ο προβληματισμός στους επιστήμονες που βλέπουν δύο μόλις ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας ολόκληρος μήνας lockdown στη χώρα (ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου) τα κρούσματα κορονοϊού και ο αριθμός των νοσηλευόμενων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι θάνατοι έχουν παγιωθεί σε αποκαρδιωτικούς αριθμούς. Η επιπέδωση λοιπόν των στοιχείων που αναμένουν ειδικοί και κυβέρνηση γίνεται πράξη με αργούς ρυθμούς, γεγονός που δεν επιτρέπει να περάσει η χώρα στο επόμενο βήμα. Ποιo είναι αυτό; Η άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων κυρίως με γνώμονα την οικονομία.

Τα στοιχεία από την αρχή του απαγορευτικού μέχρι και σήμερα έχουν ως εξής:

Κρούσματα
09-15/11: Μέσος όρος 2.502
16-22/11: Μέσος όρος 2.492.
23-29/11: Μέσος όρος: 1.807
Την εβδομάδα που διανύουμε ο μέσος όρος είναι μέχρι στιγμής 1.726 κρούσματα

Νοσηλευόμενοι
04/11: 1.503
11/11: 2.513
20/11: 4.079
23/11: 4.443

Η ερμηνεία του «πινγκ-πονγκ» και η διασπορά κρουσμάτων
Μία πιθανή εξήγηση του συνεχιζόμενου δεύτερου κύματος, είναι ότι λόγω της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα υπάρχει ένα συνεχές «πινγκ-πονγκ» μεταξύ των εργασιακών χώρων και της ενδοοικογενειακής διασποράς, εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό από το υπουργείο Υγείας. Τι σημαίνει αυτό; Όπως διευκρίνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου, εκεί που πάει να ηρεμήσει μία περιοχή, ξεσπά μία συρροή κρουσμάτων σε ένα εργασιακό περιβάλλον, σε μία κλειστή δομή, που λειτουργεί ως μία πηγή υπερμετάδοσης και έχει ως αποτέλεσμα την διασπορά μέσα στα σπίτια όλων αυτών των ανθρώπων, στις οικογένειές τους. «Δυστυχώς, ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο πονηρός από εμάς και παραμονεύει κάθε στιγμή χαλάρωσης ή αφηρημάδας μας», υπενθύμισε η ίδια και πρόσθεσε:

«Η αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας αποτελεί έναν μαραθώνιο. Ναι, διανύουμε ένα μαραθώνιο και έχουμε ακόμα πολλά χιλιόμετρα μπροστά μας και πιθανότατα και πολλές ανηφόρες μέχρι τον τερματισμό. Όσοι έχουν τρέξει μαραθώνιο, γνωρίζουν καλά ότι ο αγώνας θέλει οργάνωση, στρατηγική, πειθαρχία και καλή προετοιμασία. Χρειάζεται συγκέντρωση και στοχοπροσήλωση σε πολλές μικρές νίκες, χιλιόμετρο-χιλιόμετρο. Και βέβαια, είναι πάντα πιο εύκολο όταν κάνεις τον αγώνα μαζί με άλλους που έχουν τον ίδιο στόχο με εσένα. Για αυτό και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον αγώνα».

Αν και αποτελεί επίπονη διαδικασία, σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, όταν «φτάσει κανείς στον τερματισμό είναι απερίγραπτη η χαρά της υπέρβασης, γιατί έχει επιτευχθεί ένας στόχος που ξεπερνά τις δυνατότητές μας. Και δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι και η πανδημία έχει ξεπεράσει τις αντοχές όλων μας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον πλανήτη».

Μικρή βελτίωση αλλά και πάλι υψηλοί οι αριθμοί
Η έκθεση του ΕΟΔΥ για σήμερα, Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, μπορεί να καταγράφει σχετικά μειωμένο αριθμό κρουσμάτων του κορονοϊού, ωστόσο διασωληνωμένοι και θύματα 24ωρου παραμένουν στα ύψη. Αναλυτικότερα, τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα μας καταγράφηκαν 1.383 κρούσματα του κορονοϊού και 98 νεκροί. Παράλληλα, 594 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα