Sunlight: Επένδυση 200 εκατομμυρίων και 2.000 νέες θέσεις εργασίας

Οικονομία /

Στην υλοποίηση του πενταετούς της επενδυτικού σχεδιασμού, συνολικού ύψους 560 εκατομμυρίων ευρώ, προχωράει η Sunlight Group. Στόχευση, μέσα από συγκεκριμένες επενδυτικές πρωτοβουλίες, είναι να αποτελέσει ηγέτιδα δύναμη στον τομέα της κατασκευής βιομηχανικών μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στις τεχνολογίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου, όπου ήδη κατέχει ισχυρό μερίδιο σε όγκο πωλήσεων στην διεθνή αγορά.

Βασικός άξονας των επενδύσεων που υλοποιεί η εταιρεία αποτελεί η αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας σε καινοτόμες λύσεις αποθήκευσης ενέργειας για τους κλάδους της βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης, της ηλεκτροκίνησης οχημάτων αναψυχής, και των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ. Συν τοις άλλοις, η Sunlight προσβλέπει στην ενδυνάμωση του δικτύου πωλήσεων που διατηρεί σε Ευρώπη και Αμερική, διασφαλίζοντας πλήρη επάρκεια σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό των πελατών της αλλά και της ευρύτερης αγοράς. Χαρακτηριστικό της σημασίας που προσδίδει η επιχείρηση στην ισχυροποίηση της παραγωγής και την ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεών της, είναι το γεγονός ότι το κύριο μέρος της επένδυσης θα διατεθεί σε αυτούς τους δύο τομείς. Ως αποτέλεσμα των στρατηγικών της επενδύσεων,  έως και το τέλος του 2023, η Sunlight Group θα έχει παραγωγική δυναμικότητα 9 GWh σε μπαταρίες μολύβδου-οξέος.

Πρόγραμμα ανάπτυξης καινοτομιών στις μπαταρίες λιθίου και την αποθήκευση ενέργειας

Καίριος τομέας του διευρυμένου επενδυτικού σχεδιασμού της Sunlight Group αποτελεί και η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας και την εκτός δρόμου βιομηχανική ηλεκτροκίνηση. Η εταιρεία ήδη έχει ξεκινήσει το σχεδιασμό και την ανάπτυξη πιλοτικής γραμμής παραγωγής πρωτότυπων στοιχείων λιθίου, που θα κατασκευαστεί στις βιομηχανικές της εγκαταστάσεις στην Ξάνθη. Πρόκειται για έργο που έχει χαρακτηριστεί ως “Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος” και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μελλοντική προοπτική που αναδύεται από τη συγκεκριμένη κίνηση είναι η παραγωγή των συγκεκριμένων στοιχείων σε βιομηχανική κλίμακα για την κάλυψη των αναγκών της παγκόσμιας αγοράς.

Οι βασικοί πυλώνες του επενδυτικού σχεδιασμού

Ειδικότερα, η Sunlight με την υλοποίηση του διαφοροποιημένου επιχειρηματικού της σχεδιασμού προχωράει στην αναβάθμιση των εν Ελλάδι εγκαταστάσεών της σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Κιλκίς. Επίσης είναι προγραμματισμένη η ενίσχυση των παραγωγικών της μονάδων συναρμολόγησης μπαταριών στη Βερόνα της Ιταλίας και στη Βόρεια Καρολίνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε όλες τις παραγωγικές εγκαταστάσεις της Sunlight Group, σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι σύγχρονες υποδομές επεκτείνονται και αναβαθμίζονται με την προσθήκη εξοπλισμού και αυτοματοποιημένων γραμμών παραγωγής.

Στόχευση αποτελεί επίσης η εκ των έσω εξυπηρέτηση των αναγκών της εταιρείας σε προμήθεια πρώτων υλών και η διεύρυνση της καθετοποιημένης παραγωγής. Ήδη ο στόχος έχει επιτευχθεί σε ό,τι αφορά τα προϊόντα μολύβδου-οξέος, καθώς πάνω από το 50% της σχετικής παραγωγής καλύπτεται από τη μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου της Sunlight στην Κομοτηνή. Και ταυτόχρονα, η εταιρεία εφαρμόζει ήδη τη στρατηγική της για την καθετοποίηση και της παραγωγής προϊόντων λιθίου.

Επένδυση σε υψηλής κατάρτισης και εμπειρίας επιστημονικό προσωπικό

Στο πλαίσιο των επενδύσεων αυτών η Sunlight θα υλοποιήσει σειρά κινήσεων προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω το έμψυχο δυναμικό της. Έχει ήδη δημιουργήσει εξειδικευμένη ομάδα Έρευνας & Ανάπτυξης που αποτελείται από τουλάχιστον 120 επιστήμονες και μηχανικούς εγνωσμένης αξίας. Αποτέλεσμα δε της συνεχιζόμενης ανάπτυξης της εταιρείας είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που υπολογίζονται σε 2.000 στις εγκαταστάσεις που λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα – την Ξάνθη, την Κομοτηνή και το Κιλκίς.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ. Γεωργαντάς στα εγκαίνια της Zootechnia: Το Μάρτιο στον αέρα οι διαγωνισμοί για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

Κλείνει η μεγαλύτερη εκκρεμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας Ως μια ευκαιρία επανεκκίνησης της ελληνικής κτηνοτροφίας, χοιροτροφίας, πτηνοτροφίας και αλιείας χαρακτήρισε την […]