Συνεχίζονται για δεύτερη εβδομάδα οι κινητοποιήσεις για τους Κιλκισιώτες αγρότες στο τελωνείο των Ευζώνων
Στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης συνεδριάζει και με Κιλκισιώτικη εκπροσώπηση το πανελλήνιο συντονιστικό όργανό τους
Συνεχίζουν για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες του νομού μας μαζί με συναδέλφους τους από την περιοχή των Γιαννιτσών αποκλείοντας εκ περιτροπής τον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων επιτρέποντας την κίνηση μόνον των βαρέων οχημάτων (φορτηγών).
Θυμίζουμε ότι οι κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων του Κιλκίς ξεκίνησε την προηγούμενη Δευτέρα αρχικά με τον δίωρο αποκλεισμό του τελωνείου της Δοϊράνης από αγρότες του δήμου Κιλκίς και στο τέλος της ίδιας ημέρας με τον αποκλεισμό του μεθοριακού σταθμού των Ευζώνων, που παραδοσιακά λειτουργεί ως σημείο (μπλόκο) των κινητοποιήσεων για αγρότες και κτηνοτρόφους κυρίως από την περιοχή της Παιονίας.
Και τούτο διότι αποτελεί ευαίσθητο σημείο αγροτικής λειτουργίας και η πιο σημαντική και μεγάλη πύλη οδικής εισόδου και εξόδου από την χώρα μας και η παρακώληση της λειτουργίας του, λειτουργεί ως μέτρο πίεσης προς την εκάστοτε κυβέρνηση.
Θυμίζουμε ότι σταδιακά στο μπλόκο των Ευζώνων μέσα στην εβδομάδα των κινητοποιήσεων ενισχύθηκε αρχικά την Τετάρτη 3.12.25 από 100 τρακτέρ περίπου και αγρότες από την περιοχή των Γιαννιτσών και στην συνέχεια την Παρασκευή 5.12.25 από συναδέλφους τους αγρότες και κτηνοτρόφους από την περιοχή του δήμου Κιλκίς.
Στις επτά ημέρες της κινητοποίησης των αποκλείουν την λειτουργία του μεθοριακού σταθμού για είσοδο και έξοδο μικρών οχημάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά την διάρκεια της ημέρας επιτρέποντας την όταν τα δεδομένα επιβαρύνονται σημαντικά, επιζητώντας όπως συμβαίνει και σε πολλά άλλα σημεία της χώρας από κυβερνητικής πλευράς ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους κυρίως σε σχέση με την καταβολή των ευρωπαϊκών ενισχύσεων και της μείωσης του κόστους παραγωγής που «απειλεί όπως αναφέρουν την βιωσιμότητά τους».
Από την πλευρά της η κυβέρνηση τους κάλεσε σε διάλογο αποκηρύσσοντας τις τακτικές αποκλεισμού εθνικών οδών και συγκοινωνιακών κόμβων, όπως επίσης τελωνείων και το ενδεχόμενο αυτό να επεκταθεί σε λιμάνια και αεροδρόμια προτάσσοντας τα όσα έχει πράξει μέχρι τώρα συνολικά για τον πρωτογενή τομέα και όσα πράττει για τις καταβολές των ενισχύσεων στην «σκιά» των όσων σκανδαλώδη έχουν συμβεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, εκτελώντας πληρωμές κατόπιν αυστηρότερων ελέγχων.
Ένα πλαίσιο που αμφισβητούν όσοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και το οποίο θεωρούν ως ατελέσφορο σε σχέση και με τις υπόλοιπες διεκδικήσεις των, έχοντας βεβαίως ως είθισται στην χώρα μας και την «συμπαράσταση» όσων επιχειρούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τις εν λόγω κινητοποιήσεις.
Ένα σκηνικό που «στήνεται» διαχρονικά στην χώρα μας σε περιόδους αγροτικών κινητοποιήσεων και το οποίο εγκλωβίζει τα σοβαρότατα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας σε ένα πλαίσιο πολιτικού κόστους έναντι οικονομικών παροχών που αναζητά για το παρόν και το μέλλον του σε λύσεις με βασικό άξονα τις ενισχύσεις και όχι την αύξηση παραγωγής ανά στρέμμα και την στροφή στα συλλογικά σχήματα συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τον πρωτογενή τομέα όπως για παράδειγμα η Ολλανδία και το Ισραήλ.
Εδώ στις ημέρες μας η πραγματικότητα είναι διαφορετική έχουμε σε εξέλιξη για έναν ακόμη χειμώνα κινητοποιήσεις από αγρότες και κτηνοτρόφους και το πιο πιθανόν είναι αυτές να συνεχίσουν μέχρι την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων καθώς και την Δευτέρα 8.12.25 ο μεθοριακός σταθμός των Ευζώνων θα αποκλειστεί από τις 12 έως τις 4 το απόγευμα, ενώ μέσα στην ημέρα αναμένεται, όπως δήλωσε στον «Μαχητή» ο αντιπρόεδρος του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Παιονίας και μέλος του συντονιστικού οργάνου του «μπλόκου» των Ευζώνων Ηλίας Παπαχρήστου, να συναντηθούν τα μέλη του πανελληνίου συντονιστικού οργάνου των «μπλόκων» στον Τρίλοφο της Θεσσαλονίκης, για να συζητήσουν τα μέχρι τώρα δεδομένα και να εξετάσουν προφανώς το πλαίσιο των κινητοποιήσεων με βάση αυτά, επιδιώκοντας όπως όλα δείχνουν να «σκληρύνουν» την στάση τους και να προχωρήσουν ενδεχομένως σε αποκλεισμούς λιμανιών και αεροδρομίων, όπως έχουν αφήσει να ευνοηθεί σε προγενέστερες δηλώσεις τους.

