Γενικά

Συνεχίζεται η κατασκευή του συλλεκτήριου αγωγού ακαθάρτων λυμάτων Γουμένισσας

Συνεχίζεται κανονικά η κατασκευή του έργου «Συλλεκτήριος αγωγός ακαθάρτων, επέκταση εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων οικισμού Γουμένισσας του δήμου Παιονίας».

Η επιβλέπουσα μηχανικός Δήμητρα Πέτσου ενημέρωσε αναλυτικά επ’ αυτού, τον δήμαρχο Παιονίας Κώστα Σιωνίδη για την πρόοδο του έργου που η κατασκευή ξεκίνησε τον Μάιο του 2020 και έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα κατά 60 %.

Αναμένεται να ξεκινήσει η δοκιμαστική του λειτουργία σε μερικούς μήνες, το Φθινόπωρο του 2022 και να παραδοθεί οριστικά προς χρήση το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ο βιολογικός της Γουμένισσας εντάχθηκε το 2011 από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Παιονίας στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο ΕΠΠΕΡΑΑ, δημοπρατήθηκε και ανατέθηκε η Οριστική μελέτη του έργου.

Το 2016 υποβλήθηκε η κατασκευή του έργου στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Περιφέρειας. Κεντρικής Μακεδονίας και όταν ολοκληρώθηκαν οι εγκρίσεις και η αγορά των αγροτεμαχίων και δημοπρατήθηκε τον Απρίλιο του 2019.

Στις 21 Οκτωβρίου 2019 υπογράφτηκε η σύμβαση για την κατασκευή του έργου μεταξύ του δημάρχου Κώστα Σιωνίδη του τότε προέδρου της ΔΕΥΑΠ Χρήστου Καραθόδωρου και του αντιπροέδρου της αναδόχου εταιρείας «Θαλής Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες ΑΕ» Γεωργίου Παπαζήση.

Με την εγκατάσταση του εργολάβου, τον Μάιο του 2020 έκλεισε ένας κύκλος ενεργειών τριών διαφορετικών διοικήσεων και ξεκίνησε η κατασκευή του μεγαλύτερου και σπουδαιότερου έργου που έγινε μέχρι τώρα στη Γουμένισσα.

Ενός έργου που θα ενισχύσει το brand name των τοπικών προϊόντων που παράγονται στο Πάϊκο και θα βελτιώσει την οικολογία στην ευρύτερη περιοχή.

Ένας ακόμη βιολογικός καθαρισμός με την μέθοδο των υδροχαρών φυτών προστίθεται στους δύο (Ευρωπού – 2003, Τούμπας – 2013) που ήδη λειτουργούν στον δήμο Παιονίας.

Οι βιολογικοί καθαρισμοί αυτού του τύπου ενδείκνυται για χωριά και μικρές πόλεις όπως η Γουμένισσα, είναι φιλικοί προς το περιβάλλον και έχουν πολύ μικρότερο κόστος λειτουργίας σε σχέση με τους συμβατικούς που χρησιμοποιούν χημικά, όπως ο βιολογικός που εξυπηρετεί το Πολύκαστρο και την Αξιούπολη.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα