Γενικά

Συνεχίζει να «ρημάζει» το ιστορικό επισκοπείο της μητρόπολης

Είναι ένα από τα ελάχιστα απομένοντα αρχιτεκτονικά «κομψοτεχνήματα» του Κιλκίς και δυστυχώς δεν αποφεύγει την σκληρή μοίρα τέτοιων, που, αν δεν αφήνονται έρμαια στην τύχη τους, υφίστανται τις συνέπειες της εγκατάλειψης εξ αιτίας κυβερνητικών επιλογών και γραφεικρατίας, που μεταθέτουν συνεχώς σε ένα απροσδιόριστο μέλλον την αποκατάσταση και ανακαίνισή τους (εν προκειμένω αναπαλαίωση).

Ο φακός του δημοσιογραφικού συγκροτήματος του «Μαχητή» καθιστά περιττή κάθε περιγραφή της, εξωτερικής τουλάχιστον, «εικόνας» την οποία παρουσιάζει σήμερα το ιστορικό (ανεγέρθηκε περί τα μέσα του Μεσοπολέμου) επισκοπείο της ιεράς μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου.

Ενα κτίριο το οποίο η εφορεία νεωτέρων μνημείων κήρυξε ως διατηρητέο, και του οποίου η αναπαλαίωση-ανακαίνιση είχε ενταχθεί το 2014 σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, κάτι που σήμαινε αποπεράτωσή του εντός διετίας από ενάρξεως των εργασιών, δηλαδή έως το τρέχον έτος.

Ομως, το εν λόγω πρόγραμμα «πάγωσε» εξ αιτίας των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2015, ενώ οι δραματικές περικοπές στο ΕΣΠΑ δεν επέτρεψαν το 2016 την ένταξή του σ’ αυτό. Και τούτο, διότι από αυτό εγκρίθηκε κονδύλιο οκτώ εκατομμυρίων ευρώ γιά …όλη την περιφέρεια Κ.Μακεδονίας, εκεί που ο προϋπολογισμός του έργου αναπαλαίωσης-ανακαίνισης του επισκοπείου ανέρχται σε …ενάμισυ εκατομμύριο ευρώ!

Έκτοτε, το ιστορικό κτίριο ρημάζει αργά αλλά σταθερά, με την ιερά μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου να μην δύναται να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση συντήρησης, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται από την στιγμή, που έχει κριθεί διατηρητέο.

Στην παρούσα φάση δεν φαίνεται κανένα «φως στον ορίζοντα», όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι!
Ωστόσο, οι αρμόδιοι της ΙΜΠΚ κινούνται προς πάσαν κατεύθυνσιν με σκοπό την εξεύρεση «πηγής» ή «πηγών» και τρόπων χρηματοδότησης του έργου, γιά το οποίο έχει εκπονηθεί μελέτη, ώστε να μην φτάσει η κατάσταση του κτιρίου σε σημείο, που να καθιστά ασύμφορη την αναπαλαίωση-ανακαίνιση καταδικάζοντάς το σε πλήρη εγκατάλειψη και αχρηστεία, με άλλα λόγια να γίνει μη αναστρέψιμη.

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους υπήρξαν συναντήσεις εκπροσώπων της ΙΜΠΚ με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο αυτή κρατεί «ανοικτή γραμμή» ενώ πριν λίγες ημέρες έγιναν δεκτοί από τον κυβερνητικό βουλευτή Κιλκίς Θόδωρο Παραστατιδη, ο οποίος υποσχέθηκε να συνδράμει στην προσπάθεια.

Οι επαφές αναμένεται να συνεχισθούν και το αμέσως προσεχές διάστημα, συμπεριλαμβάνοντας όσον αφορά στην εξεύρεση κονδυλίων και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Σημειώνεται, ότι ο προϋπολογισμός του έργου, πέραν της αναπαλαίωσης-ανακαινίσεως του επισκοπείου, συμπεριλαμβάνει την ανάπλαση όλου του περιβάλλοντος χώρου του όπως και του χώρου του προαυλείου του ιερού μητορπολιτικού ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Περισσότερα

Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας

Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται, την Τετάρτη 28.2.24, οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, αντιτιθέμενοι […]

Συνάντηση δημάρχου Κιλκίς με την πρόεδρο και τα στελέχη του ‘’Νηρέα’’ για τα Κέντρα Πρόληψης

Επίσκεψη στον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη πραγματοποίησαν χθες η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επισκεψη της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου στην Αγία Παρασκευή

Αν… δεν ήταν ο Σούλης!

Τον υφυπουργό υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο ανακοίνωσε ότι φέρνει στο Κιλκίς γιά εκδήλωσή της η διοικούσα επιτροπή εκλογικής περιφερείας (ΔΕΕΠ) Κιλκίς […]