Κοινωνία

Ενισχύεται η συνεργασία των δήμων Κιλκίς και Στρώμνιτσας

Σε ιδιαιτέρως εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29.1.15, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς, η προγραμματισμένη συνάντηση του δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Σισμανίδη με πολυμελή αντιπροσωπεία του δήμου Στρώμνιτσας.

Ο κ. Σισμανίδης υπογράμμισε ιδιαιτέρως τους φιλικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο περιοχές και οι οποίοι έχουν μετεξελιχθεί σε σχέσεις αγαστής διασυνοριακής συνεργασίας τονίζοντας και τα εξής:

ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ ΣΤΡΩΜΝΙΤΣΑΣ”Οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν το θεμέλιο για την ανάπτυξη της διασυνοριακής κοινωνίας, για την εμβάθυνση και εμπέδωση δεσμών φιλίας. Οι επαφές που έχουμε αναπτύξει με τον δήμο Στρώμνιτσας, μέσα από τις γραμμές του διασυνοριακού προγράμματος INTERREG χτίζουν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δημιουργούν κίνητρα για την προώθηση θεματικών συνεργασιών στην τοπική ανάπτυξη, στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού, του φυσικού περιβάλλοντος και έχουν αποδώσει καρπούς”. Επίσης, ο δήμαρχος Κιλκίς εξεθείασε την σημαντική αποστολή της αυτοδιοίκησης, ως γέφυρας σταθερότητας για την απρόσκοπτη διακίνηση ιδεών, προτάσεων και σημαντικών συνεργασιών και έργων στη συνοριακή ζώνη.

Μέσω της υλοποιήσεως του διασυνοριακού προγράμματος INTERREG 2007 – 2013 και ειδικότερα του έργου Heritage Protect οι δύο δήμοι και η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς έχουν ενισχυθεί με λειτουργικές υποδομές, συνολικού προϋπολογισμού 944.000ευρώ που αναβαθμίζουν αισθητά την ποιότητα ζωής των πολιτών τους. Τα πιο σημαντικά έργα που υλοποιούνται είναι στο Κιλκίς η αναβάθμιση τμήματος του φυσιολατρικού- ιστορικού και πολιτιστικού μονοπατιού στο λόφο Αγίου Γεωργίου από το σπήλαιο έως το δημοτικό θέατρο με σημειακές παρεμβάσεις στο τελευταίο και στον θερινό κινηματογράφο και η συντήρηση – αποκατάσταση του κάστρου του Τσάρου στην Στρώμνιτσα.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του γειτονικού δήμου μετέφεραν τους χαιρετισμούς του δημάρχου Στρώμνιτσας Ζόραν Ζάεφ και όλων των παραγόντων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα INTERREG και προσκάλεσαν το δήμαρχο Κιλκίς να επισκεφθεί το δήμο Στρώμνιτσας, πρόταση η οποία και έγινε αποδεκτή.

ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ ΣΤΡΩΜΝΙΤΣΑΣΜε την παρατήρηση ότι όταν μια συνεργασία είναι καλή πρέπει και να συνεχίζεται και να ενισχύεται ο κ. Σισμανίδης έθεσε την προγραμματική βάση του δήμου Κιλκίς εν όψει του νέου διασυνοριακού προγράμματος INTERREG 2014 – 2020, με άξονες των κοινών δράσεων τοπικής ανάπτυξης στους δύο δήμους τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Οι προτάσεις οι οποίες διαμορφώνονται πάνω σ’ αυτούς τους άξονες αφορούν τις τουριστικές διαδρομές, στον φυσιολατρικό τουρισμό στις περιοχές της Δοϊράνης και των Μουριών, την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος (αρχαιολογικοί χώροι Στρώμνιτσας,

Π. Γυναικοκάστρου, Παλατιανού, αρχαιολογικό μουσείο Κιλκίς),στον ιαματικό τουρισμό στην Πικρολίμνη, το θρησκευτικό τουρισμό με σημεία εστίασης τον Άγιο Γεώργιο και τους Δεκαπέντε Μάρτυρες της Στρώμνιτσας και τέλος στις πολιτιστικές ανταλλαγές.

ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ ΣΤΡΩΜΝΙΤΣΑΣΧαιρετισμό στη συνάντηση απηύθυναν και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς Γιάννης Τσογγίδης, ο αντιδήμαρχος διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών Αιμίλιος Νικολαϊδης και ο πρώην Δήμαρχος Κιλκίς Τάσος Αμανατίδης, επί θητείας του οποίου τέθηκε το πλαίσιο της πρώτης διασυνοριακής συνεργασίας μέσω του προγράμματος INTERREG για τους δύο δήμους.

Η συνάντηση κρίθηκε πολύ εποικοδομητική για τις προοπτικές συνεργασίας των δύο δήμων. Όπως χαρακτηριστικώς τονίσθηκε το νέο INTERREG 2014 – 2020 θα δώσει προστιθέμενα οφέλη στις δύο περιοχές και στους δημότες τους.

Νωρίτερα, την ίδια ημέρα, η αντιπροσωπεία του δήμου Στρώμνιτσας επισκέφθηκε και περιηγήθηκε στους χώρους του αρχαιολογικού μουσείου, του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου και της ανακαινισμένης καπναποθήκη της «Αυστροελληνικής».

Περισσότερα

Δεν ξεχνώ τα Τέμπη «Ποτέ Ξανά»

Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, κόπηκε το νήμα της ζωής για τουλάχιστον 57 ανθρώπους στη φονική σύγκρουση των δύο τρένων στα […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας