Κοινωνία

Αγωνία και… αγώνας γιά το πόσιμο νερό στην περιοχή της Τερπύλλου

Σε εγρήγορση παραμένουν οι κάτοικοι της περιοχής Τερπύλλου, Διποτάμου και Μεταξοχωρίου εξ αιτίας του προβλήματος με το πόσιμο νερό, στο οποίο διαπιστώθηκε η ύπαρξη αρσενικού σε ποσοστό υπερβαίνον τα επιτρεπτά όρια συγκέντρωσής του σ’ αυτό.
Η ανησυχία γιά το πρόβλημα αλλά και η αγωνιστική διάθεση ως προς την αντιμετώπισή τους «αποτυπώθηκαν» κατά την διάρκεια της ειδικής «ανοικτής» λαϊκής συνέλευσης την οποία διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος Τερπύλλου, και η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23.3.14, στο εντευκτήριο του συλλόγου (πρώην γυμνάσιο Τερπύλλου).
Υπενθυμίζεται, ότι πριν λίγο καιρό είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Ημερήσια» ρεπορτάζ, με αφορμή ανάλογα δημοσιεύματα και αναρτήσεις, στο οποίο είχε επισημανθεί ως κύρια αιτία του προβλήματος η ανομβρία των προηγηθέντων μηνών. Και τούτο, διότι πάντα κατά την διάρκεια ανομβρίας παρατηρείται αυξημένη συγκέντρωση αρσενικού στο νερό, ενώ συγχρόνως λιγοστεύει η ποσότητά του, επιβραδύνεται η ροή του και εξασθενεί η πίεσή του, όταν κυλά από τις γεωτρήσεις προς το υδραγωγείο. Σε αντίθεση, δηλαδή, με το απαιτούμενο, που είναι σταθερή ποσότητα και ροή και επαρκής πίεσης.
Αναφερόμενη στο θέμα, η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Μάρω Ζελίδου μνημόνευσε τα ανωτέρω, τονίζοντας όμως ότι, εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η άμεση πρακτική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ανόρυξη νέας γεώτρησης δίπλα στο γήπεδο Διποτάμου, και όπως επεσήμανε η κ. Ζελίδου, αν τα αποτελέσματα των αναλύσεων του νερού της δεν είναι τα επιθυμητά, τότε ο σύλλογος εισηγείται να ζητηθεί από τον δήμο Κιλκίς είτε να καλύψει το κόστος αγοράς εμφιαλωμένου νερού για όλους τους κατοίκους της περιοχής είτε να διαθέσει υδροφόρα γιά διανομή ποσίμου νερού γιά όσο διάστημα χρειασθεί. Επίσης, να προχωρήσει παραλλήλως σε μέτρα ενίσχυσης της γεώτρησης και του δικτύου ύδρευσης με τοποθέτηση ειδικών φίλτρων.
ΤΕΡΠΥΛΛΟΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΝΕΡΟΑν, πάλι, τα αποτελέσματα κριθούν ικανοποιητικά τότε το αίτημα θα είναι η άμεση εκτέλεση των απαιτουμένων εργασιών γιά σύνδεση της νέας γεώτρησης με το δίκτυο ύδρευσης, ταυτοχρόνως με την τοποθέτηση φίλτρων, ώστε να αρχίσει αμέσως η υδροδότηση των τριών οικισμών.
Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης ακούστηκαν πολλές διαμαρτυρίες και επικριτικά σχόλια κατά της σημερινής δημοτικής αρχής, στην οποία καταλογίσθηκαν αδράνεια και αδιαφορία, όσον αφορά στην έγκαιρη λήψη των ενδεικνυομένων μέτρων, από την στιγμή που είναι προ πολλού γνωστό το γεωλογικό αίτιο του προβλήματος, το οποίο απαιτεί συγκεκριμένη αντιμετώπιση τόσο κατά την περίοδο της ανομβρίας όσο και κατά την αντίστοιχη των βροχών.
Κάποιοι από τους πολλούς συμμετασχόντες στην εκδήλωση κατοίκους πρότειναν την συλλογή υπογραφών γιά υποβολή συλλογικής μήνυσης κατά παντός υπευθύνου, ώστε να επιληφθεί του θέματος η εισαγγελική αρχή.
Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Τερπύλλου Αλέκος Σημαιοφορίδης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ήδη έχει υπάρξει η σχετική παρέμβαση, και βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα.
Στην συνέλευση παρέστη και ο βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς, από τον οποίο οι πολίτες ζήτησαν να παρέμβει προς πάσαν κατεύθυνσιν, ώστε να εξευρεθεί μόνιμη λύση. Ο κ. Γεωργαντάς παρέσχε την διαβεβαίωση, ότι θα εξετάσει λεπτομερώς το θέμα και θα προβεί στις σχετικές ενέργειες.

Περισσότερα

Δεν ξεχνώ τα Τέμπη «Ποτέ Ξανά»

Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, κόπηκε το νήμα της ζωής για τουλάχιστον 57 ανθρώπους στη φονική σύγκρουση των δύο τρένων στα […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας